Weet jij hoe het is om dagelijks samen te werken met een collega die duizenden kilometers verderop zit? Professionals Kishore Reddy en Steeven Delbecq bij KPN wel. Zij maakten succesvol gebruik van Yacht’s GROW, dé service die organisaties verbindt met gekwalificeerd, internationaal IT-talent dat op afstand werkt. “GROW stelde goede kandidaten aan ons voor”, zegt Steeven, Product Owner Digital Performance Team bij KPN. “Een van hen was Kishore, een software engineer uit India.”
Hoe kwamen jullie in contact met GROW?
Kishore: Ik was op zoek naar een nieuwe baan, omdat ik bij mijn vorige werkgever een slechte werk-privébalans had. Dit bedrijf had een hoge werkdruk, waardoor ik niet genoeg tijd overhield voor mijn familie. Ik heb een dochter van bijna 2 jaar oud, dus dat vind ik heel belangrijk.
Een recruiter van Randstad India (red: Yacht is onderdeel van Randstad Groep) zag dat mijn ervaring en skills goed pasten bij de rol die beschikbaar was bij KPN. Ze benaderden me en gaven me een korte introductie over KPN en de rol. Toen ik aangaf dat ik geïnteresseerd was, kreeg ik de kans om met Yacht in gesprek te gaan en vervolgens meer te leren over KPN, hun werkstijl en de positie die openstond.
Steeven: We waren op zoek naar een technische analist, een vrij specifieke rol. We hadden dan ook best veel moeite om iemand te vinden voor deze positie. Onze HR-afdeling nam daarom contact op met Yacht, die ons introduceerde met GROW. Ze boden me daarna een aantal goede cv’s, één van hen was die van Kishore. En ja, de rest is geschiedenis.
Hoe ervaren jullie het om zo samen te werken?
Steeven: Tot nu toe gaat het super! Toen Kishore in ons team kwam, wilde ik dat hij zich welkom voelde. Zeker omdat hij in het buitenland woont en de rest van het team nog niet heeft ontmoet. Ik denk dat het voor je welzijn op werk en om je werk goed te doen erg belangrijk is om je collega’s te kennen. Daarom introduceerde ik Kishore tijdens een van onze dagelijkse meetings en vroeg ik hem om een-op-een meetings in te plannen met elk teamlid. Ik wil dat hij zich geïntegreerd voelt in het team.
Kishore: Goed, ik krijg voldoende tijd voor mijn werk, maar houd ook genoeg tijd over voor mijn familie. Ook de samenwerking met het team verloopt erg soepel, ondanks dat we in een andere tijdzone werken en niet dezelfde taal spreken. Ik voel een hechte band met mijn collega’s.
Steeven: Ik weet dat de anderen in mijn team erg warm en verwelkomend zijn, dus ik wist dat Kishore makkelijk opgenomen zou worden in de groep. We hebben regelmatig contact, bijvoorbeeld tijdens onze dagelijkse meeting in de ochtend. Hierin praten we niet alleen over werk, maar checken we ook hoe het met iedereen gaat. Het is eigenlijk vooral even kletsen om zo het teamgevoel te versterken.
Kishore: Ik denk dat een gestroomlijnd team een must is als je met elkaar werkt op afstand. In Steeven’s team weten we bijvoorbeeld altijd wie een aanvraag bij ons doet, hoeveel tijd we daarvoor hebben en wat prioriteit heeft. Steeven heeft daarnaast gezamenlijke kennissessies in ons team geïntroduceerd. Deze sessies zorgen ervoor dat we allemaal dezelfde hoeveelheid kennis en praktische ervaring hebben. Ze zorgen ook dat we ons extra verbonden voelen in het werk wat we doen en bieden me de mogelijkheid om te leren en mijn skill set uit te breiden.
Tot slot denk ik dat het cruciaal is om te documenteren wat je doet als je op afstand werkt. Zo lees je stap voor stap terug wat er is gedaan en dat is een essentieel voor ons werk als developers. Het versnelt de onboarding ook: in twee weken tijd wist ik door alle documentatie precies wat Steeven’s team doet binnen KPN.
Hoe wist je dat GROW de oplossing was voor jou?
Steeven: Toen Yacht mij vertelde hoe GROW werkte, was ik in eerste instantie een beetje terughoudend. GROW probeert mensen te vinden die vaak ver weg wonen, bijvoorbeeld in Brazilië of Azië. Vanwege het tijdsverschil stond ik er eerst op dat we iemand in Europa vonden, tot Yacht me een paar goede profielen uit India en Chili liet zien. Ze sloten perfect aan op wat ik zocht. Hierna hebben we vaker gesproken over werken met iemand die in een andere tijdzone woont.
Kishore: Ik wilde dat mijn volgende uitdaging een permanente werd, in ieder geval voor de volgende vijf tot tien jaar. Steeven gaf me tijdens het gesprek vertrouwen en geruststelling. Hij kent de waarde van een goede individuele werk-privébalans en gaf me voorbeelden hoe hij deze balans in zijn team brengt.
Steeven: Op afstand samenwerken is eigenlijk heel normaal voor een Tech-afdeling. Vanuit een werkperspectief is het zelfs efficiënter om vanuit huis te werken. Mijn hele team is de afgelopen twee jaar niet naar kantoor geweest. Daarnaast is ons team multicultureel, dat is altijd zo geweest op de Tech-afdeling. Op dit moment werken we met drie Indiërs, twee Nederlanders, één Fransman en één collega uit het Verenigd Koninkrijk. Voor ons is het heel normaal om in het Engels te praten met elkaar.
Hoe zorgen jullie voor een goede werk-privébalans op afstand? Kan je een voorbeeld geven?
Steeven: Tuurlijk, neem het tijdsverschil bijvoorbeeld. In het begin werkte Kishore in onze tijdzone, maar al na een week of twee gaf ik aan dat ik dat niet vond kunnen. Ik heb zelf ook twee kleine kinderen en ik wil niet dat hij elke avond tot 21.00 uur werkt. Dat vind ik onacceptabel.
Kishore: We hebben mijn rooster vervolgens aangepast van 06.00 tot 15.00 uur Nederlandse tijd. Dat is van 10.30 tot 19.30 uur voor mij. Eerst was het een experiment om te kijken hoe dit mijn werk en samenwerking met het team beïnvloedt. En natuurlijk ook om te zien of dit voor mij goed werkte. We volgen dit schema nu nog steeds. Het is voor mij perfect, want ik heb de avond nu vrij voor mijn familie.
Steeven: We kunnen als team vrij flexibel werken, omdat we onze belangrijkste meetings in de ochtend plannen. Zo hebben we geen last van het tijdsverschil. Ik probeer er trouwens altijd voor te zorgen dat er geen meetings zijn voor het team na 15.00 uur. De rest van het team wil dat ook niet. Het zijn developers, die hebben tijd nodig om te ontwikkelen.
Kishore: Meetings moeten inderdaad goed gepland worden voor developers. Je hebt tijd nodig om geconcentreerd je werk te doen. Onderling spreken we elkaar natuurlijk wel als we een probleem hebben, maar over het algemeen heb je veel creativiteit en focus nodig om goed werk te leveren. Met gestroomlijnde meetings houden we meer tijd over voor onze productie.
Raad je andere bedrijven aan om zo te werken?
Steeven: Ja, zeker! Voor ons werkt het goed, maar het is wel afhankelijk van het bedrijf. Het gaat echt om het gebruiken van de agile of Scrum-methode. Wij kunnen bijvoorbeeld onze meetings inplannen zoals we willen en hebben controle over veranderingen die we in het team willen doorvoeren. Dat is niet voor alle teams zo. Anderen hebben bijvoorbeeld meetings met het management om dingen te presenteren. Wij hebben die druk van het management niet.
Kishore: Zeker! Ik kijk ernaar uit om nog vele jaren onderdeel te zijn van KPN. Ik denk dat deze manier van werken zeker werkt als het gestroomlijnd is en je de vrijheid krijgt om te experimenteren en dingen aan te pakken - zoals wij deden met onze meetings.