Artikel

Je merkt aan alles dat de Belastingdienst verder wil op het vlak van de digitale transformatie

Yacht verwelkomt Belastingdienst als klant in de publieke sector

13 oktober 2021

Header image

De komende vier jaar gaan onze ICT-professionals aan de slag bij de Belastingdienst. Yacht is als een van de winnaars uit de bus gekomen van een grote ICT-aanbesteding en gaat nadrukkelijk een bijdrage leveren aan de ambities van de Belastingdienst rondom de digitale transformatie. “Het is fantastisch dat we de innovatiekracht van onze professionals bij zo’n maatschappelijk impactvolle partij mogen inzetten”, aldus Kathinka Bouman, de trotse directeur IT bij Yacht.

Enorm uitdagend IT-landschap

Niet minder trots is Danny van Rixel, commercieel manager non-profit bij Yacht. “Voor iedere ICT-professional is de Belastingdienst een interessante partij om voor te werken. Enerzijds vanwege de omvang – er moeten zo’n 38.000 werkplekken in de lucht worden gehouden. Anderzijds vanwege de complexiteit. Technisch inhoudelijk is het een zeer interessant speelveld. Er zijn ontzettend veel processen en de Belastingdienst werkt met een batterij aan applicaties en platformen. Dat maakt het hele IT-landschap enorm uitdagend.”

Kathinka is blij dat we vanaf nu mee aan het stuur zitten bij de omvangrijke vraagstukken. “Zo kunnen onze professionals zich optimaal verdiepen in wat er speelt om vervolgens bij te dragen aan de best mogelijke oplossingen. Je merkt aan alles dat de Belastingdienst verder wil rondom de digitale transformatie. Ze hebben behoefte aan een duidelijke automatiseringsstrategie. En daaraan als professional een bijdrage leveren is natuurlijk zeer aantrekkelijk. Het is fantastisch dat we de innovatiekracht van onze professionals bij zo’n maatschappelijk impactvolle partij mogen inzetten.”

Voet aan de grond in publieke sector

Volgens Danny is het heel duidelijk dat de Belastingdienst wil doorschakelen op het vlak van kunstmatige intelligentie. “Dit wordt meer en meer ingezet en benut. Mooie voorbeelden daarvan zijn virtual assistants of chatbots en het gebruik van machine learning. De automatiseringstransformatie wordt nadrukkelijker vormgegeven”, aldus Danny, die daarnaast tevreden vaststelt dat Yacht uiterst succesvol is op het gebied van aanbestedingen. “Zo hebben we eerder dit jaar ook DUO en het UWV als klant mogen verwelkomen. We krijgen geheel volgens onze doelstelling meer en meer voet aan de grond in de publieke sector.” 

De reden van het succes? Kathinka is ervan overtuigd dat het mede komt omdat Yacht, anders dan de concurrenten, professionals in eigen dienst heeft. “Onze professionals beschikken over uiteenlopende expertises in het IT-werkveld. Ik heb het dan over software development, BI en data science, system & network engineering en informatiemanagement. Daarnaast hebben weeen groot netwerk aan start-ups en scale-ups. We hebben samen met onze netwerken alles in huis om inhoud te geven aan de doelstellingen die een klant als de Belastingdienst zich op IT-vlak stelt.”

Ruimte voor ontwikkeling als IT-professional

Het binnenhalen van de Belastingdienst en andere grote partijen in de publieke sector maakt dat Yacht inmiddels voor elke ICT-professional meer dan ooit hét adres is. Danny: “Het brede scala aan sectoren waarvoor we werken spreekt iedereen aan. Maar zeker ook de ruimte die we bieden om jezelf continu te ontwikkelen. Zo hebben we voor zowel software development als voor business information management en data eigen communities, interne netwerken van ICT-professionals. Zij delen tijdens speciale (online) bijeenkomsten volop kennis en ervaringen. Heb je een vraag of loop je ergens tegenaan, dan is er altijd wel een collega die jou verder helpt.”

Kathinka onderstreept dat we sowieso veel nadruk legt op de ontwikkeling van professionals. “We hebben een agile werkwijze ontwikkeld waarbij de groei van de organisatie en van jou als collega centraal staat. We zijn heel intensief bezig met wat jij als professional nodig hebt en welke ontwikkelingsmogelijkheden nodig zijn bij de keuzes die je maakt. Zo verleggen we samen continu grenzen, jij als individu en wij als organisatie.” 

Elkaar naar grote hoogte stuwen

Grenzen verleggen, dat gaan de professionals de komende jaren dus ook volop doen bij de Belastingdienst. Danny: “En dat door een goede samenwerking met de specialisten op het IT-terrein die bij de Belastingdienst zelf actief zijn. Want ze leveren al hele mooie prestaties. We kunnen veel van elkaar leren. Een mooie basis om voor komende jaren de lat op een uitdagende hoogte te leggen. De medewerkers van de Belastingdienst en onze professionals gaan elkaar ongetwijfeld naar grote hoogte stuwen.” 

Gerelateerde artikelen & blogs