Ze zijn beiden werkzaam onder de paraplu van de vooruitstrevende internationale bouwonderneming VolkerWessels. Beiden ook in de rol van projectcontroller. De een, Michel Sebel, in de realisatiefase. De ander, Caspar de van der Schueren, als beheer en onderhoud aan de orde is. “Ik ben het geweten van een project.” En: “Een helicopterview is in ons vakgebied inmiddels heel belangrijk.”
Grootschalig infraproject
Michel en Caspar (“Als je iemand tegenkomt met dezelfde achternaam dan is het zeker familie”) hebben ten tijde van het interview operationeel contact met elkaar. Het project waarbij Michel betrokken is, een grootschalig infraproject in Den Haag, is na zes jaar bijna afgerond. Inclusief de aanleg van een tunnel. “En nu kom ik om de hoek kijken”, verklaart Caspar. “Ik werk voor Vialis, de tak van VolkerWessels die zich onder meer bezighoudt met het beheer en onderhoud van verkeerstechnische tunnelinstallaties. De tunnel van Michel wordt nu een van de projecten waarbij het financiële beheer onder mijn verantwoordelijkheid valt.”
Het geweten van het project
Senior projectcontroller luidt de functienaam van Michel en op het visitekaartje van Caspar staat contractcontrolling. “Maar ook bij mij dekt de titel projectcontroller veel beter de lading van wat ik doe.” Michel: “Net als ik is Caspar verantwoordelijk voor de financiële beheersing van projecten. Ik noem mezelf het geweten van een project, zowel financieel als op het vlak van integriteit. Dat houdt in dat ik in alle disciplines thuis moet zijn. Van planning tot contractmanagement en voortgangs- en risicomanagement, het heeft allemaal mijn aandacht.”
Cijfers tot leven brengen
“Een helicopterview is bij dit werk heel belangrijk”, geeft Caspar dan ook aan. “Ik loop inmiddels zo’n dertig jaar mee in dit vakgebied. Draaide het voorheen vooral om het rapporteren van cijfers, met hier en daar een toelichting of verklaring, nu is het ook signaleren, analyseren, het ontdekken van trends en het op basis van alle data doorrekenen van scenario’s. Het is niet meer enkel het oplepelen van cijfers, het is de cijfers tot leven brengen.”
Michel: “Het is nu veel meer de peilstok in het project steken. Vroeger was het een kwestie van je boekhouding op orde hebben en hooguit een aantal cijfers verklaren. Nu ga je scenario’s schetsen op basis van alle aanwezige informatie en het inzicht en de kennis die je hebt van betreffende business. Je rekent de kosten van bepaalde opties door en adviseert gefundeerd de projectleider over welke stappen hij of zij het beste kan zetten.”
Met een concreet voorbeeld licht Caspar de woorden van zijn collega toe. “Neem de verlichting in een tunnel. Normaal gesproken gaan lampen zo’n acht tot tien jaar mee. Maar blijken er in de loop van de jaren relatief veel lampen vroegtijdig kapot te gaan, dan is het aan mij om te berekenen wat het voordeligst is. Is het eerder vervangen van alle lampen op termijn minder kostbaar dan gedurende de hele periode de correctieve kosten te pakken? Of is er inmiddels een nieuwe oplossing op de markt die gekeken naar de langere termijn interessanter is?”
Meer voorspellende rol
Caspar ziet het vakgebied van projectcontrol steeds meer datagedreven worden. De routinematige klussen worden geautomatiseerd. “Enerzijds heeft dit tot gevolg dat van je wordt verlangd dat de rapportages er sneller, vaker en completer zijn. Anderzijds geeft dat je de tijd om de cijfers te interpreteren.” Of zoals Michel het zegt: “Om vooruit te kijken.”
Een mooie ontwikkeling noemen beiden de meer voorspellende rol. Het vraagt wel andere competenties dan voorheen. Caspar: “Als projectcontroller ben je meer een sparringpartner geworden van bijvoorbeeld de projectleiders. Ik ben nu voor diverse projecten verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken. Momenteel heb ik met vier projectleiders te maken, de een ervaren en de ander aan het begin van zijn loopbaan, allemaal verschillende persoonlijkheden. Mijn wijze van communiceren moet ik daarop aanpassen. Ik moet me inleven, ik moet snappen wat diegene beweegt en welke informatie op welke wijze kan worden overgebracht. Bij de een is het enkel informeren, de ander moet ik aan de hand nemen.”
“Je moet ook stevig in je schoenen staan”, geeft Michel aan. “Er spelen vaak veel verschillende belangen en daardoor kan er vanuit diverse kanten druk op je worden uitgeoefend om tot een bepaald advies of een beslissing te komen. Beschikken over overtuigingskracht is eveneens belangrijk, je moet je suggesties goed kunnen onderbouwen.”
Gegroeid in senioriteit
Michel en Caspar komen beiden over als een ware ambassadeur voor hun vakgebied. “Alles wat ik leuk en belangrijk vind, komt hierin samen: de projecten spreken aan, zoals ook het samenwerken met mensen en het nastreven van doelen”, vertelt Michel dan ook, nadat hij heeft aangegeven de voorbije jaren sterk te zijn gegroeid in zijn functie. “Ik ben gegroeid in senioriteit. Geheel in lijn met de ontwikkeling van de functie ben ik veel meer de sparringpartner geworden van de projectmanager. Mijn inzicht is vergroot en ik ben sterker geworden in het in beeld brengen en doorrekenen van scenario’s, op basis waarvan de projectmanager zijn beslissingen kan nemen.”
Intrinsiek gemotiveerd
Als ‘ervaren rot’ in het vak vindt Caspar de woorden van Michel leuk en goed om te horen. “Het is belangrijk om plezier te hebben in wat je doet. Ik kom weleens mensen tegen die voor een nieuwe functie willen gaan, niet omdat ze intrinsiek gemotiveerd zijn voor de inhoud van die baan, maar omdat het meer aanzien heeft in hun omgeving. Dat mag in mijn ogen nooit de drive zijn, het plezier en de uitdaging moeten leidend zijn.”
Voorkom tunnelvisie
Met dit als uitgangspunt heeft Caspar de voorbije dertig jaar in diverse keukens gekeken in de bouwwereld. Van woningbouw tot utiliteit, van industrie tot wegenbouw. “In de basis ontdek je dan dat de keuken wellicht hetzelfde is, maar dat de recepten kunnen verschillen. En dat bezorgt je een bredere kijk, het geeft je steeds meer inzichten. Het houdt je ook scherp.” Michel geeft aan zich hierin helemaal te kunnen vinden. In zijn persoonlijke ontwikkeling van de voorbije jaren speelt ‘altijd nieuwsgierig blijven’ een grote rol. Dit is inmiddels ook zijn tip voor anderen. “Kijk wat er in de markt speelt en gebruik de kennis van anderen”, zo licht hij toe. “Je begeven in netwerken en sparren met collega’s zijn heel belangrijk.”
Caspar pakt het mooi én toepasselijk samen voor beide heren, en als advies naar alle collega’s: “Blijf om je heen kijken, voorkom tunnelvisie.”