Artikel

Data Analytics Challenge: leer datagedreven adviseren als financial

12 juli 2021 - 3 min.

Header image

Beslissingen volledig datagedreven nemen biedt organisaties nieuwe kansen. Als financial kan jij hier een leading rol innemen; door de juiste databronnen aan elkaar te koppelen en deze te vertalen naar datagedreven prognoses en adviezen. René Maas - Senior Financial Controller bij NS - gaat die uitdaging aan en challenget zichzelf met de Yacht Data Analytics Challenge for Financials. Met succes!

Omslag binnen Finance 

Op dit moment kijken veel bedrijven naar hun cijfers en redeneren ze vervolgens terug om verklaringen te vinden voor hun omzetdaling of - stijging (management reporting). Met Data Analytics zet je de volgende stap in die analyse. Door te voorspellen wat deze cijfers betekenen voor de toekomst (predictive analysis). 

Daar maakt Finance een omslag in. Waar je voorheen soms op je onderbuikgevoel afging als je naar de cijfers keek, zijn nu de verklaringen leidend die met data onderbouwd zijn”, vertelt René. “We baseren voorspellingen nu veel meer op de harde feiten.

Dashboarding tools zoals Power BI helpen om je meer inzicht te geven in je cijfers, waardoor je als financial beter kan voorspellen welke kant de cijfers op gaan bewegen. “Stel je ziet een omzetdaling. Door je interne cijfers te combineren met externe gegevens, bijvoorbeeld die van het CBS, kun je bekijken in welke regio de koopkracht afneemt. Door deze cijfers met elkaar te combineren kan je beter inschatten en adviseren welke kant jouw verkoop op beweegt.”

Infographic Finance Data analytics

Skills uitbreiden 

Deze nieuwe uitdaging vraagt ook andere skills van jou als financial. “Je communicatie richt zich nu veel meer op de business en het management. Hier moet je jouw communicatiestijl op aanpassen.” 

Ook analytische vaardigheden zijn steeds belangrijker. “Je moet weten hoe je de data kan interpreteren en lezen waar de pijnpunten zitten. Door niet alleen terug te kijken, maar ook te voorspellen. Dat betekent meer data met elkaar combineren om zo grotere inzichten te verkrijgen.”

Het maken van rapportages verdwijnt hierdoor meer naar de achtergrond. Het ontdekken van trends krijgt meer prioriteit. “Daarvoor heb je als financial een beter beeld nodig van de mogelijkheden die er zijn om data te combineren.”

Pak de leading rol als financial  

“Als financial moet je kennis nemen van de ontwikkelingen die spelen. Data analytics is zo’n ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Daarom wilde ik hier vroegtijdig meer vanaf weten, zodat ik weet welke kansen het biedt en welke richting ik kan geven aan dit proces binnen mijn tak van de organisatie.” 

Verschillende takken binnen NS implementeren Power BI al in hun prognoses. “Over de OV-fiets is bijvoorbeeld veel data aanwezig. Hoe lang huurt iemand een fiets? Waar haalt iemand een fiets op en waar wordt deze weer afgeleverd? Hoeveel onderhoud is er nodig aan zo’n fiets? Al die data wordt gecombineerd om te zorgen dat de reiziger niet naast de fiets grijpt.”   

Om zijn eigen inzicht te vergroten, schreef René zich samen met twee collega’s in voor de Data Analytics Challenge van Yacht. “Hier kon ik zelf aan de slag met de software, het combineren van bestanden en het toevoegen van data.”

Data Analytics Challenge: aan de slag met een case uit de praktijk  

“Vorig jaar was de challenge om advies te geven over de toekomst van een productmix. Dat advies moesten we baseren op de interne en externe data die we aangeleverd kregen. Door deze te combineren en te analyseren kwamen we tot prognoses en adviezen.”

Naast het vergroten van je analytisch inzicht, besteed Yacht tijdens de challenge ook aandacht aan het vergroten van je communicative skills. “Op basis van die data moesten we met een advies komen. Vervolgens hebben we dit moeten presenteren aan de ‘directie’ (club van financiële experts binnen Yacht).” Dat deden René en zijn collega’s goed. Ze wonnen de challenge. 

“Als prijs komt Robin Kroonenberg (Managing Consultant Data Analytics bij Yacht) twee dagen een workshop geven voor verschillende controllers. Hij gaat ons helpen om invulling te geven aan de mogelijkheden die er zijn om data te combineren. Zo hoop ik mijn collega’s net als ik een beter beeld te geven van de kansen van Data Analytics.” 

Wil jij ook je netwerk en kennis in Finance een boost geven?Sluit je aan bij onze community

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Finance community voor futureproof financials Banner

Finance community voor futureproof financials

In onze Futurizing Finance Community delen financiële experts hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in Finance. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in Finance een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan