Blog

Yacht-professional Donald Keuken ziet zijn prognoses bij NS door coronavirus aan de kant geschoven worden

Bizarre kwartaalcijfers als herinnering aan onvergetelijke opdracht

Donald Keuken

Finance interim professional bij Yacht

15 mei 2020

Header image

Het financieel doorrekenen van scenario’s is Donald Keuken niet vreemd. Als financial controller legt de Yacht-professional zich er zelfs dagelijks op toe. Zo was hij half maart bezig bij NS, zijn huidige opdrachtgever, om op basis van de cijfers van de eerste maanden een jaarprognose te maken. Maar dan ontspoort plots heel Nederland als gevolg van het coronavirus. “Ik had meerdere scenario’s voor de rest van het jaar in mijn hoofd, maar met zo eentje houd je natuurlijk geen seconde rekening. Te bizar voor woorden.”

De cijfers aan de kant

Donald Keuken is medio maart bijna klaar met de 2020-prognose van NS. Het is nog even afwachten wat de tweede helft van maart brengt en dan kunnen de verwachtingen voor de rest van het jaar worden gebriefd. “Maar in plaats van op tafel gaan de cijfers aan de kant. Van de ene op de andere dag blijven de treinen zo goed als leeg en valt de omzet weg. Een week na de bekendmaking van de eerste coronapatiënt in ons land wordt het maken van de prognose zelfs helemaal afgekapt. Elk nut ontbreekt.”

Je processen en data goed voor elkaar hebben is cruciaal, op ieder moment. Het maakt het mogelijk om snel te schakelen, zelfs in dit soort absurde omstandigheden, en je kunt altijd blijven vertrouwen op de cijfers die je genereert.

Vol lof over de snelle omschakeling

Op dat moment zit Donald overigens al een paar dagen thuis. Hij woont in verband met co-ouderschap deels in het Brabantse Oisterwijk, direct grenzend aan Berkel-Enschot. En dat is inderdaad de plaats waar Nederlands eerste coronapatiënt carnaval viert. “Sterker, mijn hobby is trompet spelen en met mijn dweilorkest heb ik opgetreden in het straatje waar die man tijdens die dagen feestvierde. Dat maakte voor de beslissing van NS overigens niet uit. Als Brabander moest ik vanaf het eerste moment sowieso thuiswerken. Een week later gold dat ook voor de rest van alle kantoormedewerkers.”

Donald is vol lof over de snelle omschakeling naar thuiswerken bij NS. “Je merkt dat er vooral in mogelijkheden wordt gedacht. Zo was snel MS Teams geïnstalleerd en konden we in feite gewoon doorwerken, inclusief de overleggen op team- en individueel niveau. Ik durf te stellen dat thuiswerken zelfs effectiever is. Randzaken waarvoor je normaal op de werkvloer naar je collega loopt, komen nu niet op tafel. Je houdt je volledige focus op wat belangrijk is. En omdat je op afstand gedwongen wordt duidelijk af te spreken wie wat doet, is het doen van dubbel en onnodig werk uitgesloten. Omdat nu ook alle leidinggevenden ontdekken hoe dit te managen en hoe alles goed onder controle te houden, krijgt het thuiswerken waarschijnlijk een definitieve plek.”

Mijn netwerk is flink uitgebreid

De vruchten van het Future Finance Change Program (FFCP) plukt Donald in deze tijden ook. “Tijdens dit opleidingstraject van Yacht heb ik geleerd om beter om te gaan met veranderingen. Het programma heeft me trouwens ook in algemene zin veel gebracht. Ik ben een betere gesprekspartner geworden en mijn netwerk is flink uitgebreid. Je leert veel collega’s kennen, als persoon en als professional. Loop je bij je eigen opdracht tegen een specifiek kennisprobleem aan, dan ken ik inmiddels altijd wel een collega in het land die daarvan verstand heeft. Ik heb dit onlangs nog ervaren, toen ik met Power BI te maken kreeg”, vertelt Donald, die in deze ook de Yacht communities graag benoemt.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen Finance?

Sluit je aan bij onze Future Finance community >

Van grote meerwaarde voor je klant

In de Yacht communities is veel kennis op diverse specialistische terreinen gebundeld, waaronder IT en Finance. “Bij de implementatie van het nieuwe ERP-systeem bij NS, SAP S/4HANA, heb ik bijvoorbeeld daarmee mijn voordeel gedaan. Het is ideaal als je collega-professionals met veel kennis op bepaalde terreinen kunt benaderen. En dat is vanzelfsprekend ook van grote meerwaarde voor je klant. Ik durf te stellen dat door mijn inbreng nu betere rapportages worden opgeleverd”, vertelt Donald, die inmiddels wel weer druk is met prognoses voor 2020. “Op basis van het huidige omzetbeeld maak ik nu een nieuwe begroting. Belangrijk voor de sturing door het management.”

Tot die sturing behoort onder meer het (vroegtijdig) afscheid nemen van externe specialisten, waaronder Donald zelf. “Per 1 mei houdt het voor mij op. Heel jammer, maar ook heel begrijpelijk. Mijn werkzaamheden behoren niet tot de kritische bedrijfsonderdelen. Door mijn afscheid gaat er geen trein minder rijden en komt de veiligheid van de reizigers niet in gevaar. Als interimmer ben ik natuurlijk gewend dat mijn opdrachten van tijdelijke aard zijn. En uit ervaring blijkt dat ik niet bang hoef te zijn dat ik niet snel elders aan de slag kan”, vertelt Donald met overtuiging.

Processen en data op orde

Eén ding is zeker: wanneer Donald een punt zet achter zijn werkzaamheden bij NS, dan vertrekt hij met een ervaring en herinnering voor het leven. “Dat je uitgerekend op dat moment bij zo’n maatschappelijk belangrijke en grote speler aan de slag bent, dat jij die bizarre kwartaalcijfers mag maken, dat voelt toch wel heel bijzonder. Zoiets vergeet je nooit meer.” En of je van zo’n ervaring leert voor de toekomst? “Ik heb voor mezelf in ieder geval weer de bevestiging gekregen. Je processen en data goed voor elkaar hebben is cruciaal, op ieder moment. Het maakt het mogelijk om snel te schakelen, zelfs in dit soort absurde omstandigheden, en je kunt altijd blijven vertrouwen op de cijfers die je genereert. Hoe ongelooflijk afwijkend ze ook zijn.”

Werk dat ertoe doet. Wil jij dat ook?Sluit je aan bij het Yacht netwerk

 

Gerelateerde artikelen & blogs

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

De rol van de financial verandert naar een allround financieel business partner. Voor ervaren financials hebben wij het Future Finance Change Program ontwikkeld.

Ontdek het programma