Software engineer Cover

Software engineer

Heb jij een passie voor Java, .NET of PHP? En ben je altijd op de hoogte van de laatste trends als het gaat om software en apps? Als software engineer houd je je dagelijks bezig met het ontwikkelen van software. We leggen je uit hoe en waar je met jouw ambities als software engineer aan de slag gaat, wat de hoogte van het salaris is en welke doorgroeimogelijkheden er zijn.

Interessante software engineer vacatures

Werken als software engineer

Als software engineer ontwikkel en bouw je nieuwe programma’s en applicaties zodat systemen naar behoren functioneren. Je bouwt aan software die de opdrachtgever versteld doet staan en complexe taken makkelijk maakt. Nieuwe software ontwikkelen vraagt om nauwkeurigheid en procesvaardigheden. Je hebt niet alleen de vaardigheid om een visie in code werkelijkheid te maken, maar ook zie je wat nodig is. 

Wat doet een software engineer?

Je ontwikkelt nieuwe software en verbetert bestaande. Als software engineer maak jij het mogelijk dat de processen binnen organisaties soepel verlopen en geautomatiseerd worden. Je ontwikkelt, bouwt, test en onderhoudt de verschillende applicaties, zodat de klant hier goed mee overweg kan. 

Als software engineer ben je dus bezig met het creëren van oplossingen voor externe klanten. Je denkt na over de verwachtingen die de eindgebruiker heeft van de software. Naast de technische vereisten houd je ook de usability in het oog. Goede software is tenslotte gebruiksvriendelijke software. Ook volg je de nieuwste trends en ontwikkelingen in de software wereld, aangezien deze zo snel mogelijk in de software geïmplementeerd moeten worden. Je ontwikkelt het programma en bouwt hierbij zogeheten test suites in die jouw software gemakkelijk kan testen. Als software engineer houd je ervan om met de klanten en collega’s te communiceren en denk je oplossingsgericht. 

Wat is het takenpakket van een software engineer?

Doordat het werk van een software engineer veelzijdig is, varieert het per opdrachtgever wat het precieze takenpakket van een software engineer is. Zo verzorgt de ene software engineer applicaties voor de klanten van zijn bedrijf, terwijl de andere engineer de software van een ICT-bedrijf up-to-date houdt. Taken waarmee je veel te maken krijgt als software engineer, zijn:

  • Het ontwikkelen van nieuwe software voor de organisatie;
  • Het leiden van een team, bijvoorbeeld met programmeurs en front-end developers, om het gewenste resultaat te realiseren;
  • Het actueel en veilig houden van software. 

Wat zijn de uitdagingen van een software engineer?

Of je nu een beginnende of ervaren software engineer bent, tijdens je werkzaamheden kom je met diverse uitdagingen in aanraking. Hieronder enkele van die uitdagingen: 

  • Nieuwe software ontwikkelen:
    Over automatisering bestaan tal van ideeën. Als software engineer vertaal je ideeën over processen en programma’s naar werkende applicaties. Als geen ander weet je dat dit een proces is van iteraties en verbeterslagen en lever je een excellent product.
  • Nieuwe technologie:
    Continu veranderen de mogelijkheden van software. Nieuwe platformen, nieuwe toepassingen en steeds geavanceerdere automatisering. Als doorgewinterde software engineer houd jij alle ontwikkelingen in de gaten, zodat je hierop met de door jouw gebouwde systemen kunt anticiperen. 
  • Security:
    Met de toenemende bedreigingen van hackers en malware bouw jij als software engineer een verdedigingslinie om jouw software veilig te houden. Je controleert de software op beveiligingslekken, zodat ongenode gasten geen kans maken. 

Bekijk onze software engineer vacatures

Wat is het gemiddelde software engineer salaris?

Hoeveel je exact verdient als software engineer hangt af van je opleiding, werkervaring en werkgever. Wel zijn software engineers schaars en veelgevraagd. Als startende software engineer ontvang je al gauw een salaris van of boven 2.700 euro bruto per maand bij een werkweek van 40 uur. Heb je al wat ervaring? Het salaris van een medior software engineer gaat richting de 4.000 euro bruto per maand. Bij meer dan vijf jaar aan werkervaring verdien je soms meer dan 6.000 euro bruto per maand. Daarnaast is vaak sprake van bonusregelingen of een winstdeling.

Verder profiteer je van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo ontvang je van je werkgever alle apparaten en software die je nodig hebt en is thuiswerken meestal mogelijk. Ook krijg je als software engineer de kans om opleidingen en cursussen te volgen om je vaardigheden verder te ontwikkelen . 

One of the most important things for me and the reason I choose Yacht is that it improves my employability. As an IT professional you can be really confident in your technical skills but one must have one's collaborative skills on point as well. Yacht focuses its efforts on my ability to perform well both technically and personally, offering me all sorts of tools to accomplish that, from peer-2-peer sessions with my colleagues from Yacht and the IT community to coaching and education on a specific topic.

contactperson Image
Giancarlo Carvalho Full Stack Developer

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden 

Welke opleidingen heb je nodig? 

Om aan de slag te gaan als software engineer heb je een technische hbo- of wo-opleiding afgerond. Voorbeelden van opleidingen die bij het beroep van software engineer passen zijn:

  • Technische Informatica 
  • Industriële Automatisering 

Bij hogere functies vragen opdrachtgevers vaak om een masterdiploma, zoals software engineering. Verder vereisen sommige opdrachtgevers om een certificaat voor software engineering of programmeertaal. Doordat de wereld van ICT continu innoveert en software aan updates onderhevig is, willen opdrachtgevers ervan verzekerd zijn dat je van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte bent.   

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot software engineer? 

De vraag naar ICT-specialisten op hbo- en wo-niveau is enorm. Beschik je over een hbo- of wo-diploma zonder specifieke ICT-achtergrond, dan volg je bijvoorbeeld een fulltime opleiding aan de HAN University of Applied Sciences waar je in vijf maanden de kneepjes van het vak leert. Daarna ga je minstens zes maanden aan de slag bij je opdrachtgever en ontvang je een marktconform salaris. Er is veel werk voor software engineers, waardoor je alle ruimte hebt om je verder te ontwikkelen.

Check onze ICT opleidingen

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als software engineer?

Naast een technische opleiding die met software te maken heeft, kennis van de Engelse taal en een passie voor informatica, dien je over meerdere vaardigheden te beschikken om als software engineer aan het werk te gaan. Zo heb je een passie voor het bedenken van (software) oplossingen voor uiteenlopende problemen, waarbij je ook actief op de hoogte blijft van relevante ontwikkelingen. Je bent creatief en oplossingsgericht en hebt de drive om een technische kwestie aan te pakken.

Welke carrièremogelijkheden heeft een software engineer?

Als software engineer kan je alle kanten op afhankelijk van je interesses. Geniet je van het technische element van het beroep, dan groei je na de nodige jaren werkervaring door van junior naar senior software engineer of lead engineer. Je krijgt hierbij met steeds complexere software te maken of hebt een sturende rol binnen projecten. Later liggen functies als software architect of CTO voor de hand. Ook proces- en productgerichte groeimogelijkheden zijn er, bijvoorbeeld als scrum master of product owner.

Waar werkt een software engineer?

Als software engineer werk je onder meer bij organisaties die software ontwikkelen, maar ook vaak in een gespecialiseerd team in een grotere organisatie. Vaak werk je gedetacheerd. Daarnaast heeft vrijwel iedere organisatie software voor hun producten of diensten nodig. Je werkt in dat geval bijvoorbeeld bij een overheidsinstantie of bank. Aangezien de werkzaamheden zich voornamelijk online afspelen, heb je alle ruimte om thuis te werken als software engineer. 

Met wie werk je samen als software engineer? 

Een software engineer werkt in eerste instantie samen met de opdrachtgever om de gewenste software te realiseren. Meestal ben je werkzaam in een team, waarbij de product owner aan het hoofd staat. Samen met de software developers, software testers  en UX designer zet je alles op alles om de klant tevreden te stellen. 

Voordelen voor software engineers van werken via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen: 

  • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
  • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
  • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
  • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
  • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze software engineer vacatures

Veelgestelde vragen over software engineers

Hoe vind ik een baan als software engineer?

Yacht heeft uitdagende software engineer vacatures bij toonaangevende opdrachtgevers. Je kan werken als interimmer, zzp'er of in vast dienstverband. Interesse gewekt? Check al onze software engineer vacatures en solliciteer direct op de baan die past bij jouw ambities.

Wat is een software engineer?

Een software engineer bedenkt en ontwikkelt nieuwe software, op basis van de behoeften van de opdrachtgever eindgebruiker. Je ontwikkelt nieuwe software, test applicaties en past en zorgt voor het onderhoud van het systeem. 

Wat is het verschil tussen een software engineer en software developer?

Een software developer houdt zich voornamelijk bezig met het programmeren van de software, terwijl een software engineer de verantwoordelijkheid heeft over het volledige proces. Zo werk je als software engineer samen met de klant, schrijf je de code en houd je die up-to-date. Het beroep van software engineer is dus breder. 

Waar werkt een software engineer?

Als software engineer ben je met name werkzaam bij ondernemingen die in ICT gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld in het ontwikkelen van software. Daarnaast hebben veel banken en overheidsinstanties ook software engineers in dienst om hun applicaties naar behoren te laten werken. 

Hoe word ik software engineer?

Om als software engineer te gaan werken heb je minimaal een hbo-opleiding binnen de technische sector nodig. Voorbeelden hiervan zijn opleidingen als Elektrotechniek, Industriële Automatisering en Technische Informatica.