Financieel analist Cover

Financieel analist

Ben je analytisch ingesteld? Word je enthousiast van een uitdagende functie met grote verantwoordelijkheden? Word dan financieel analist! Interesse gewekt? Check al onze financieel analist vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een financieel analist.

Interessante financieel analist vacatures

Werken als financieel analist

Als financieel analist heb je een sterke drive om helder inzicht te bieden in financiële gegevens. Je bent de expert in strategische analyse en forecasting, maar ook human skills zoals teamwork en het verbinden van diverse expertises. Financieel analisten bewegen zich voortdurend in een veranderende omgeving en inspireren anderen. Cijfers zijn belangrijk, maar juist het verhaal dat cijfers vertellen spreekt tot de verbeelding. Als financieel analist duid je het verhaal achter de cijfers. Met die duiding help je jouw organisatie vooruit. 

Bekijk onze financieel analist vacatures

Wat doet een financieel analist?

Als financieel analist analyseer je financiële gegevens om strategische beslissingen te ondersteunen. Je gebruikt je deskundigheid in financiën om heldere rapporten te maken, waarbij je essentiële informatie benadrukt. Daadkrachtig zoek je naar kansen en risico's, met een scherp oog voor toekomstige trends. Je bent een teamplayer die je expertise deelt en verbindend optreedt om de gemeenschappelijke visie te realiseren. Overtuigend presenteer je je bevindingen aan stakeholders, en je streeft naar maximaal resultaat en zichtbaar succes voor de organisatie. Je werk als financieel analist is strategisch, gericht op groei en succes op de lange termijn.

Wat is het takenpakket van een financieel analist?

Als financieel analist ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Je analyseert financiële overzichten (jaarrekeningen en kwartaalverslagen) om de prestaties en financiën te beoordelen; 
 • Je onderzoekt marktontwikkelingen, economische indicatoren en sectorale trends;
 • Je evalueert de beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en andere financiële instrumenten, om rendement mogelijkheden en risico's te beoordelen; 
 • Je identificeert, analyseert en beheert financiële risico's die van invloed kunnen zijn op investeringen of bedrijfsactiviteiten; 
 • Je bouwt financiële modellen en scenarioanalyses om toekomstige prestaties en financiële resultaten te voorspellen, en om investeringsbeslissingen te ondersteunen; 
 • Je presenteert analyse bevindingen en aanbevelingen aan investeerders, managementteams en andere stakeholders; 
 • Je geeft advies en aanbevelingen aan investeerders, financiële instellingen en bedrijven, zodat ze weloverwogen investeringsbeslissingen kunnen nemen. 

Wat zijn de uitdagingen van een financieel analist?

Als financieel analist  heb je te maken met vele uitdagingen in Finance, waaronder:

 • Financiële markten kunnen complex zijn, waardoor het moeilijk is om nauwkeurige voorspellingen te doen en effectieve investeringsbeslissingen te nemen; 
 • Het verkrijgen van nauwkeurige en betrouwbare financiële gegevens kan een uitdaging zijn, vooral de grote hoeveelheid beschikbare info en de mogelijkheid van fouten of manipulatie in de gegevens; 
 • Financiële markten en economische omstandigheden veranderen continue, waardoor je als financieel analist je altijd moet aanpassen en reageren op nieuwe ontwikkelingen; 
 • De financiële sector is zeer concurrerend en innovatie staat niet stil, waardoor het cruciaal is dat je op de hoogte bent en blijft van nieuwe technologieën, methodologieën en marktpraktijken.

Wat is het gemiddelde financieel analist salaris?

Financiële beslissingen die in de organisatie genomen worden, worden grotendeels gebaseerd op jouw analyses. Als financieel analist heb jij dus een belangrijke functie. Dat mag je best terugzien op jouw loonstrook. Als financieel analist mag je een bruto salaris van €2.500 tot €5.500 euro per maand verwachten. Ben je een beginnende analist? Dan ligt je salaris waarschijnlijk tussen de €2.500 en €3.500 euro per maand in. Heb je meer dan vijf jaar ervaring? Dan ontvang je tussen de €3.500 en €5.500 euro per maand.

De financieel analist rekent niet alleen op een goed salaris, maar heeft vaak ook prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan een leaseauto of aantrekkelijke bonussen. Ook zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden waarmee jij je verder ontwikkelt. 
 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig om financieel analist te worden?

Om financieel analist te worden zijn er vele opleidingsroutes mogelijk. Veel financieel analisten hebben een hbo-opleiding in finance, economie, bedrijfskunde of accountancy afgerond. Dit vormt de basis voor financiële analyse. Cursussen in financiële rapportage, investeringen, economie en statistiek zijn vaak essentieel.

Daarnaast behoort een masteropleiding in finance ook tot de mogelijkheden. Met deze opleiding vergroot jij je kennis op het gebied van financiële analyse, risicobeheer en geavanceerde financiële modellering. Ook kan je via Yacht een training of cursus volgen in finance. Zo ontwikkel jij jezelf tot futureproof financial.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot financieel analist?

Wil je je laten omscholen of bijscholen tot financieel analist? Overweeg dan een masterstudie in de financiële richting te doen. Daarnaast is het essentieel om (online) cursussen te volgen. Er zijn veel instellingen die programma's aanbieden die zich specifiek focussen  op financiële analyse.

Ook is het handig om je aan te sluiten bij een community speciaal voor futureproof finance-professionals. Via onze community spar je met andere experts over actuele thema’s in finance en neem je deel  aan inspirerende events. Tenslotte blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, trends en technologieën door regelmatig te blijven leren en je vaardigheden bij te werken.

Check onze opleidingen in finance

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als financieel analist?

Om succesvol te zijn als financieel analist, zijn er verschillende vaardigheden en eigenschappen die je moet ontwikkelen. De belangrijkste vaardigheden zijn: 

 • Financiële analyse: 
  Je analyseert financiële gegevens om de financiële gezondheid van jouw bedrijf te beoordelen; 
 • Kwantitatieve vaardigheden: 
  Goede kennis van wiskunde en statistiek om complexe financiële berekeningen en modellering uit te voeren; 
 • Kritisch denken: 
  Je weet informatie objectief te evalueren, je brengt eventuele problemen in kaart en je bedenkt creatieve oplossingen voor het nemen van weloverwogen beslissingen; 
 • Communicatievaardigheden: 
  Effectieve mondelinge en schriftelijke communicatie is essentieel voor het rapporteren van bevindingen en aanbevelingen aan je team en stakeholders; 
 • Technologische vaardigheden: 
  Kennis van financiële software en Excel is belangrijk voor het uitvoeren van analyses en het maken van rapporten. Ook de kennis van programmeertalen zoals Python of R kunnen nuttig zijn; 
 • Tijdmanagement: 
  Je beheert meerdere taken tegelijkertijd en je stelt prioriteiten  vooral tijdens kwartaalrapportage of fusie- en overnametrajecten; 
 • Ethiek en integriteit: 
  Het is belangrijk om ethisch en integer te handelen, vooral bij het omgaan met vertrouwelijke informatie en het maken van financiële aanbevelingen.

Welke carrièremogelijkheden heeft een financieel analist?

Als financieel analist heb je vele carrièremogelijkheden. Zo kan je doorgroeien tot senior financieel analist. Dan heb je meer verantwoordelijkheden en taken.  Daarnaast zijn er ook andere richtingen. Groei bijvoorbeeld door tot financial controller. Ook kan je carrière maken als financieel directeur of zelfs als CEO.
 

Waar werkt een financieel analist?

Als financieel analist kom je te werken in het bedrijfsleven. Je bent namelijk onmisbaar voor toonaangevende organisaties. Financieel analisten werken op de financiële afdeling. Je werkt meestal in grote, commerciële organisaties, maar ook niet-commerciële organisaties en ook de overheid maakt gebruik van jouw expertise diensten. Ook kan je aan de slag bij adviesbureaus, waarbij je wordt gedetacheerd bij opdrachtgevers. Wil je meer vrijheid en heb meerdere jaren werkervaring? Word dan een freelance financieel analist.

Met wie werk je samen als financieel analist?

Als financieel analist werk je samen met veel afdelingen. Je zet jouw communicatie- en netwerkvaardigheden in om bij iedereen de benodigde gegevens te verzamelen. Je werkt dan veel samen met de business controller die jouw analyses nodig heeft om de rapporten op te stellen. Daarnaast werk je ook veel samen met de co driver business analist en de CDD analist.

Voordelen werken als financieel analist via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende opdrachtgevers; 
 • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen; 
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht; 
 • Member van ons netwerk & altijd in contact met futureproof financials; 
 • Altijd als eerste op de hoogte van relevante blogs en events. 

Bekijk onze financieel analist vacatures

Veelgestelde vragen over financieel analisten

Wat verdient een financieel analist?

In 2023 is het gemiddelde salaris van een financieel analist €3.685 bruto per maand. Startende financieel analisten verdienen tussen de €2.500 en €3.500. Professionals met meer ervaring verdienen tot wel €5.500 bruto per maand. 

Hoe word je financieel analist?

Financieel analist worden? Volg dan een hbo-opleiding Commerciële Economie, Bedrijfskunde of Finance & Control. Een bijpassende wo-diploma is geen vereiste, maar biedt je wel meer mogelijkheden. 

Wat doet een financieel analist?

Een financieel analist verzamelt alle benodigde gegevens om een gedetailleerde financiële analyse op te stellen. Op basis van deze analyse stelt men een rapport op dat de organisatie helpt toekomstplannen te maken.

Wat zijn de carrièremogelijkheden van een financieel analist?

Een beginnende financieel analist kan doorgroeien tot senior financieel analist. Hij kan ook een andere richting opgaan. Zo liggen functies als financieel directeur, financial controller en CEO tevens binnen zijn bereik.

Hoe vind ik een baan als financieel analist?

Check onze vacatures voor financieel analist of neem contact op.