Data scientist Cover

Data scientist

Als data scientist geef je aan de hand van statistieken en algoritmes antwoord op de behoeftes van een business. Jij weet precies wat er mogelijk is met data science én wat er relevant is voor een bepaald vakgebied. Je combineert hierbij vakkennis met een stukje consultancy!

Interessante data scientist vacatures

Werken als data scientist

Algoritmes, statistieken, data en het leggen van verbanden: als data scientist ben je er dol op.Je bent de expert op het gebied van data science en zo breng je organisaties vooruit. Je geeft antwoord op de behoeften van een organisatie en combineert hierbij jouw vakkennis met het vermogen om heldere, datagedreven adviezen te geven. Daarnaast ben je ook goed in het uitvoeren van allerlei onderzoeken en je beschikt over social skills. Jij communiceert duidelijk naar bedrijven wat de mogelijkheden en kansen zijn. Je takenpakket is uitgebreid en gevarieerd. Je kunt impact maken bij verschillende bedrijven, branches en sectoren. 

Bekijk onze data scientist vacatures

Wat doet een data scientist?

Als data scientist heb je een baan die niet snel verveelt. Je wisselt het bestuderen van data af met consultancy. Ben je benieuwd wat het takenpakket, verantwoordelijkheden en uitdagingen precies zijn? Lees dan snel verder.

Wat is het takenpakket van een data scientist?

Het takenpakket van een data scientist bestaat onder andere uit de volgende werkzaamheden:

 • Je ontwikkelt modellen en algoritmes voor bijvoorbeeld webshop, social media accounts en websites (zowel voor multinationals als voor banken of de overheid);
 • Je gaat actief op zoek naar verbanden en gebruikt deze resultaten voor verschillende doeleinden (zoals persoonsgebonden aanbevelingen in een webshop of een betere online beveiliging bij banken).
 • Je bestudeert en analyseert statistische data en past deze toe.
 • Je geeft - met behulp van data - antwoord op de behoeftes van de klant.
 • Je vertelt je klanten alles over de mogelijkheden en kansen op de markt.
 • Je stelt rapporten op en/of geeft presentaties aan de hand van jouw onderzoeksdata.
 • Je adviseert en begeleidt klanten.

Wat zijn de uitdagingen van een data scientist?

Cijfers, data, statistieken en harde feiten: als data scientist ben je er dol op. Jij weet al deze bovendien prima over te dragen aan je klanten of opdrachtgevers. Je komt met plezier achter de computer vandaan om de rol van consultant op je te nemen. Als goede data scientist ben je namelijk niet alleen een ster met statistieken, maar zijn ook je communicatieve vaardigheden goed. Je manager stuurt jou met een gerust hart naar klanten toe om zaken uit te leggen en advies uit te brengen. Je bent van alle markten thuis en vormt en tilt organisaties naar een hoger niveau.

Wat is het gemiddelde data scientist salaris?

Als junior data scientist verdien je gemiddeld €4.701 euro per maand. Je salaris kan stijgen als je meer werkervaring opdoet en doorgroeit tot bijvoorbeeld senior data scientist. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, kun je bonussen of extra's ontvangen. Ook wordt er soms een bedrijfswagen beschikbaar gesteld waarmee je naar klanten kunt reizen.

Ik vind het puzzelen met alle data leuk. Het is de kunst om tot de juiste overzichtelijke visualisaties te komen. Om op een prettige en heldere wijze zonder woorden het verhaal te vertellen.

contactperson Image
Muriel Schulte Yacht data traineeship alumnus

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om data scientist te worden heb je een hbo- of wo-opleiding in wiskunde, natuurkunde, informatica, computerwetenschappen of econometrie nodig. Daarnaast heb je kennis van statistieken, databanken en programmeren. Je kunt hier aanvullende cursussen voor volgen, bijvoorbeeld bij Springest. Heb je ambities om bij een internationaal bedrijf te gaan werken? Dan is het belangrijk dat je Engels op een professioneel niveau beheerst. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot data scientist?

Als je werkzaam bent in de ICT of als online marketeer, kun je je laten omscholen of bijscholen tot data scientist. Het is belangrijk dat je een training of opleiding volgt in statistieken en programmering en werkt aan je soft skills. Voor programmering moet je o.a. werken met Python, SAS, SQL en R. Ook moet je kennis hebben van databanken zoals Spark en Hadoop.

Bij Yacht bieden we diverse opleidingen en trainingen waarmee jij jezelf ontwikkelt tot een futureproof data scientist. Tot slot kun je bij verschillende universiteiten (zoals bij de Erasmus Universiteit) een bachelor of master opleiding volgen tot data scientist.

Check onze IT-opleidingen

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als data scientist?

Een data scientist beschikt over de volgende vaardigheden:

 • Het ontwikkelen van modellen en algoritmes is jouw passie.
 • Wiskunde - en dan met name statistiek - is vanzelfsprekend een kracht van je!
 • Je bent goed in het leggen van verbanden.
 • Je beschikt over een sterk analytisch vermogen.
 • Jij vertaalt vaktermen en data tot een goed begrijpbaar én interessant verhaal. Ook aan mensen zonder vakkennis weet jij alle termen uit te leggen. 
 • Je bent communicatief sterk en hebt overtuigingskracht. Jouw idee werkt en dit is waarom!
 • Je bent een kei in presenteren.
 • Naast onderzoeken en analyseren, draai jij je hand niet om voor een stukje consultancy.

Welke carrièremogelijkheden heeft een data scientist?

Data scientist is een beroep dat volop in ontwikkeling is. Daardoor heb je een grote kans op een (goede) baan. Ook kun je doorgroeien naar medior of senior data scientist. Daarnaast kan je ook carrière maken in management en op executive niveau. Je hebt hierbij een grote verantwoordelijkheid en naast technische kwaliteiten, ben je ook een goede leider/manager. Je moet hiervoor zelfvertrouwen hebben, communicatief sterk zijn en daadkrachtig zijn. Een goede leider luistert naar het team, denkt in oplossingen en is resultaatgericht. 

Waar werkt een data scientist?

Een data scientist kan impact maken bij verschillende soorten bedrijven. Denk hierbij aan multinationals, banken, zorginstellingen, de overheid, technologiebedrijven, verzekeraars en energiebedrijven. Met name bij technologiebedrijven, energiebedrijven en de overheid is je baankans groot. Je werkt bij deze bedrijven niet alleen op kantoor, maar moet ook op bezoek bij klanten. Daarnaast is gedeeltelijk thuiswerken een optie. Houd je van vrijheid? Ga dan aan de slag als interim of zelfstandig data scientist. Dit betekent dat je steeds aan een nieuwe, uitdagende opdracht werkt bij een toonaangevende organisatie. Zo groei je snel door en maak je de juiste stappen in jouw carrière.

Met wie werk je samen als data scientist?

Als data scientist werk je vaak in een team. Zo werk je samen met data analisten, die net als jij statistieken onderzoeken, maar net iets minder technische kennis hebben, andere (junior en senior) data analisten en een manager. De klanten zijn zeer wisselend. Zo kan je voor de overheid werken, maar bijvoorbeeld ook samenwerken met online marketeers. Het is aan jou de taak om je aan te passen aan je vakgebied en klanten. Zo is het werk als data scientist voor de overheid technischer. Bij een multinational richt je werk zich meer op de commercie.

Voordelen werken als data scientist via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze data scientist vacatures
 

Veelgestelde vragen over data scientisten

Wat verdient een data scientist?

Een data scientist verdient gemiddeld €56.412 euro per jaar. Dit salaris kan stijgen zodra je meer werkervaring opdoet. Daarnaast krijg je soms bonussen en extra's.

Welke opleiding voor data scientist?

Om data scientist te worden heb je een hbo of wo-opleiding nodig. Met name opleidingen als wiskunde, natuurkunde, computerwetenschappen en econometrie vergroten je kansen op een baan als data scientist.

Wat doe je als data scientist?

Als data scientist houd je je bezig met het ontwikkelen van algoritmes en het zoeken naar verbanden. Je houdt je bezig met programmeren, databanken en statistieken. Daarnaast treed je op als consultant.

Welke wiskunde is nodig voor data science?

Wiskunde is een belangrijk onderdeel van data science. Je moet minimaal wiskunde B op VWO-niveau beheersen om het beroep uit te kunnen oefenen.

Hoe vind ik een baan als data scientist?

Check onze vacatures voor data scientists of neem contact op.