Data analist Cover

Data analist

Als data analist werk je op het snijvlak van data, business en IT. Jij verzamelt, analyseert en interpreteert relevante data en weet dit door te vertalen naar waardevolle informatie, klantinzichten en adviezen. Geen data vraagstuk is voor jou te complex. Dankzij jouw sterke communicatieve vaardigheden weet jij de onderste steen boven te krijgen bij ingewikkelde vragen en gebruik je techniek om tot antwoorden te komen. Dit alles zodat managers, leiders en andere werknemers succesvolle beslissingen kunnen maken op basis van feiten. Interesse gewekt? Check dan onze vacatures en lees alles wat je moet weten over de functie van data analist.

Interessante data analist vacatures

Werken als data analist

Wat doet een data analist? 

Als data analist zorg jij voor heldere antwoorden en adviseer je bedrijven naar nieuwe inzichten op het gebied van data. Jij gebruikt programmeertalen om data correct te interpreteren en om te zetten naar waardevolle informatie, zodat er betere betere keuzes kunnen worden gemaakt voor de business.

Wat is het verschil tussen een data analist en een data scientist?

Een data analist weet data uit verschillende databronnen te analyseren en door te vertalen naar waardevolle inzichten. Waar een data scientist op basis van deze inzichten prognoses maakt waarmee de business tactische of strategische beslissingen kan onderbouwen.

Wat zijn de functie-eisen voor een data analist?

Wanneer je als data analist wilt werken, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen: 

  • Een afgeronde HBO/WO opleiding, bij voorkeur een IT, econometrische, statistische, wiskundige en/of technische achtergrond;
  • Ervaring met programmeren, bijvoorbeeld met SQL, SAS, R en/of Python;
  • Ervaring met visualisatie tools zoals Power BI, Tableau, en/of Qlikview.

Welke skills heb je nodig als data analist?

Als data analist is het belangrijk dat je kennis hebt van statistieken, wiskunde en techniek. Ook ben je communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk en weet je hoe je resultaten moet presenteren. Daarnaast ben je analytisch sterk, heb je een praktische instelling en weet je hoe je data kritisch moet analyseren om tot waardevolle informatie te komen. 

Als data analist werk je met de programmeertalen SQL, SAS, R en/of Python. Vooral Python is een belangrijke programmeertaal voor data analisten. Dit komt doordat Python wordt ingezet voor automatisering van herhalende teksten, datavisualisatie en relatief gemakkelijk te begrijpen is voor anderen. 

Als data analist maak je gebruik van datavisualisatie tools zoals Power BI, Tableau en/of Qlikview. Je gebruikt deze tools om informatie en data grafisch weer te geven. Door middel van diverse visuele elementen is het gemakkelijk om trends, uitschieters en patronen in data op te merken en te begrijpen. 

Waar werken data analisten?

Data analisten hebben een breed scala aan opdrachtgevers. Bijna ieder bedrijf heeft namelijk te maken met een stroom gegevens die tot bruikbare informatie moet worden verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij banken, verzekeringsmaatschappijen, woningbouworganisaties en overheidsinstellingen.

Met wie werk je samen als data analist?

Als data analist werk je samen met veel verschillende disciplines. Naast andere data analisten krijg je veel te maken met data scientists en data engineers, business- en informatie-analisten, software developers, IT leveranciers, cloud engineers, managers en business afdelingen.

Ken je dat moment dat het spannend wordt en een beetje heet onder je voeten? Yacht geeft me het vertrouwen om op zo’n moment die extra stap wél te zetten. Het vertrouwen om fouten te maken, vallen en opstaan. Uiteindelijk lukt het en merk je dat lef tonen loont. Zo verleg ik iedere keer mijn grenzen.

Lees haar verhaal
contactperson Image
Ankie van der Sar Business Informatiemanager

Mogelijkheden als data analist bij Yacht

Interim data professional bij Yacht

Bij Yacht zijn we altijd op zoek naar talent met een interesse in Business Intelligence en Data Analytics. Talenten nemen we graag in dienst, ook voordat je via ons bemiddeld wordt als interim-professional en ergens mag starten. Wij geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met ons ijzersterk netwerk, zorgt voor een loopbaan vol persoonlijke ontwikkeling!

Wij begeleiden interim-professionals met uiteenlopende niveaus binnen data, business en IT.  Van starter op de arbeidsmarkt tot een zeer ervaren data professional. Bij allen staat enthousiasme voor data analytics centraal! 

Kies je voor Yacht, dan kies je voor een succesvolle partij met het grootste netwerk binnen data, business en IT. Dit betekent dat je onderdeel uitmaakt van ons kennisnetwerk van 100+ data professionals én dat je toegang krijgt tot de leukste functies bij internationale grootbanken. Onze nauwe samenwerking met deze grootbanken, zorgt ervoor dat wij vacatures als eerste binnen krijgen en hiermee mooie kansen voor jou kunnen bieden. Onze persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden geven jou daarbij de effectieve kickstart die je nodig hebt om nog verder door te kunnen groeien in data analytics.

Direct starten op opdracht

We gaan graag met jou in gesprek over jouw wensen en ambities. Vanuit daar bespreken we de verschillende openstaande vacatures bij onze opdrachtgevers en zoeken we naar de beste match. 
Spreekt een vacature je aan? Dan stellen we je voor bij een van onze opdrachtgevers. Als zij ook een match zien, wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens de hele sollicitatieprocedure wordt je begeleid door een coach en delen we tips en tricks van ervaringsdeskundigen in het veld. Zo zorgen we samen dat jij mag starten in de baan die je wilt.

Zodra bekend is dat je definitief mag starten bij onze opdrachtgever, ga je een  arbeidsovereenkomst aan bij Yacht. Wij worden dan jouw werkgever en begeleiden je zowel in jouw zakelijke als persoonlijke ontwikkeling. Wanneer het tijd is voor een nieuwe uitdaging, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo helpen we je om jouw ambities waar te maken op lange termijn.

Proactief starten

Een tweede optie is om direct in dienst te gaan bij Yacht als interim-professional, ook als je nog niet bent gestart op een opdracht. Dit betekent dat je meteen zekerheid hebt van inkomen. We geloven namelijk in jouw talent en dat we met het sterke netwerk bij Yacht snel een mooie functie vinden die past bij jouw kwaliteiten, wensen en ambities. 

Tijdens de zoektocht naar een passende functie, helpen we je met de voorbereiding voor sollicitatiegesprekken met onze opdrachtgevers. Denk aan de hulp van een sollicitatiecoach of tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo zorgen we samen dat jij mag starten in de baan die je wil. 
Wanneer het tijd is voor een nieuwe uitdaging, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo helpen we je om jouw ambities waar te maken op lange termijn.

Doorgroeimogelijkheden bij Yacht

Een ontwikkelpad is natuurlijk voor iedereen anders, maar wij zijn dé partner als het gaat om datagerelateerde opdrachten. We faciliteren jouw ontwikkeling door mooie vervolgstappen te creëren bij toonaangevende opdrachtgevers, denk aan de grootbanken en verzekeraars in Nederland. Vervolgstappen die passen bij jouw ambities, omdat we continu met elkaar in gesprek zijn over jouw dromen en talenten. Ons streven is een lange termijn relatie, waarbij je altijd op ons kan terugvallen.

Afhankelijk van jouw huidige kennisniveau binnen compliance zijn er verschillende mogelijkheden. 

Meer weten?

We bespreken dit graag met je tijdens een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op!

contactperson Image

Thijs Drogtrop

Talent Acquisition Specialist

contactperson Image

Daan den Ouden

Recruitment Consultant

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan