Change management consultant Cover

Change management consultant

Echt een verschil maken, doe je als change management consultant. Begeleid bedrijven van het heden naar de toekomst en overwin ieder obstakel dat je onderweg tegenkomt. Is geen uitdaging jou te groot? Zet jij graag je sociale vaardigheden volledig in? Dan is deze functie een geweldige carrièremogelijkheid voor jou. Interesse gewekt? Check alle change management vacatures en lees meer over deze functie.

Interessante change management consultant vacatures

Werken als change management consultant

Is er verandering nodig in de structuur, werkwijze of werkcultuur van een bedrijf? Jij bent degene die niet alleen verandering brengt, maar ook de juiste verandering. Jij bent de change management consultant, ook wel verandermanager, die het bedrijf ondersteunt en begeleidt. Zo voer je samen met de organisatie de nodige veranderingen succesvol uit. Dit helpt het bedrijf om futureproof te worden. Jij brengt organisaties in beweging.

Als change management consultant excelleer je met jouw drive, grote verantwoordelijkheden en nieuwe uitdagingen. Zo ontwikkel je jezelf en word je de beste change management consultant. Change management consultants zijn nodig in vrijwel iedere branche. Wil jij het verschil maken in het onderwijs, overheid, financiële dienstverlening of de zorg? Het is allemaal mogelijk.

Bekijk onze change management consultant vacatures

Wat doet een change management consultant?

Als change management consultant begeleid je organisaties wanneer ze nieuwe strategieën, ideeën of processen willen implementeren. Hierbij hou je rekening met hoe afdelingen en individuele leidinggevenden en werknemers gaan reageren op de nieuwe ideeën en begeleid je hen in de verandering. Als professionele verandermanager speel je hierop in. Jij biedt ondersteuning, zodat veranderingen positief worden ontvangen. Ook hou je rekening met financiële en organisatorische mogelijkheden en uitdagingen. 

Wat is het takenpakket van een change management consultant?

Als change management consultant ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • De behoeften van organisaties identificeren;
 • Impactanalyses opstellen, waarin je onder andere vaststelt wie bij het veranderingsproces betrokken zijn;
 • Valkuilen herkennen en deze op kundige wijze omzeilen;
 • De doelstellingen van processen, ideeën of een nieuwe bedrijfscultuur communiceren;
 • Het management adviseren over doelstellingen en doorvoering van plannen;
 • Zorgen dat de beoogde veranderingen gerealiseerd worden;
 • Ervoor zorgen dat afdelingen en medewerkers met de veranderingen om kunnen gaan, bijvoorbeeld door als coach op te treden;
 • Het succes meten van je inspanningen en de ingezette veranderingen.

Wat zijn de uitdagingen van een change management consultant?

Als change management consultant kom je geregeld uitdagingen tegen. Zo is het belangrijk dat je als verandermanager delegeert. Je wil dat iedereen die betrokken is bij het door jou uitgestippelde traject verantwoordelijkheid neemt. Geef daarom de nodige verantwoordelijkheid, zodat iedereen weet waar die aan toe is. Sommige mensen zitten niet op verandering te wachten. Het is aan jou ze enthousiast te maken en draagvlak voor verandering scherp in de gaten te houden. Met jouw positiviteit en energie ga je voor het maximale resultaat.

Jouw plannen zijn tastbaar, niet abstract. Tijdens het verandertraject moeten alle neuzen naar het gewenste resultaat wijzen, zodat het doel gerealiseerd wordt. Het is aan jou om het management te helpen veranderingen zo soepel mogelijk door te voeren. Daarom moet je goed inzicht hebben en flexibel zijn. Opgestelde plannen verlopen niet altijd zoals verwacht. Jij merkt dit snel op, waardoor je direct van koers kunt veranderen. Je grijpt snel in wanneer nodig, zodat doelstellingen toch gerealiseerd worden, dankzij kleine aanpassingen in het veranderingstraject. Succes is het enige resultaat dat jij kent.

Wat is het gemiddelde change management consultant salaris?

Het bruto salaris van change management consultants ligt over het algemeen tussen de €3.000 en €5.000,-. Een startende verandermanager verdient €2.000 tot €3.000 bruto per maand. Een consultant met jaren ervaring verdient €5.000 tot wel €8.000 per maand. Veel senior verandermanagers hebben ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals winstdeling en bonusregelingen.

Wil je veranderingen teweegbrengen, dan moet je ook zelf durven te veranderen.

contactperson Image
Mario Huliselan Business Analyst/Changemaker

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Veel verandermanagers hebben een hbo in bestuurskunde of bedrijfskunde afgerond. Anderen hebben een master in organisatiewetenschappen of bestuurs- en organisatiewetenschappen gevolgd. Daarnaast kun je zeer specifieke opleidingen, trainingen en cursussen volgen. Denk hierbij aan:

 • Master in Management & Innovation (MMI) specialisatie Projectmanagement; 
 • Post-hbo-verandermanagement;
 • Basisopleiding Verandermanagement.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot change management consultant?

Omscholen of bijscholen is ook mogelijk. Volg bijvoorbeeld: de opleiding verandermanagement in 5 maanden aan het ICM. Of doe een masterclass, zoals masterclass verandermanagement aan Business Universiteit Nyenrode.

Check al onze finance-opleidingen

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als change management consultant?

Als change management consultant ken je de ins en outs van verschillende bedrijfsprocessen. Je weet zowel op financieel, sociaal en technisch vlak de nodige veranderingen te implementeren. Je staat stevig in je schoenen en bent een geboren leider. Op deze manier enthousiasmeer je iedere afdeling voor de nodige veranderingen. Hoe positiever iedereen de transformatie ingaat, hoe beter de resultaten zullen zijn. Jij helpt anderen zich aan te passen aan het traject met behulp van jouw communicatieve vaardigheden en mensenkennis. Je bent flexibel en laat je niet afschrikken wanneer niet direct iedereen mee wil in een verandering. Je ziet dit als een welkome uitdaging.

Als change management consultant:

 • Weet jij verandering te definiëren;
 • Ben jij goed in het ontwikkelen van strategieën;
 • Maak je impact;
 • Ben jij besluitvaardig en tegelijkertijd flexibel;
 • Monitor jij vooruitgang;
 • Manage je uitdagingen en valkuilen.

Welke carrièremogelijkheden heeft een change management consultant?

Heb je de nodige opleidingen afgerond? Dan begin je je carrière als een junior change management consultant. Je kan doorgroeien tot medior change management consultant en senior change management consultant. Je kunt een heel verandertraject starten en doorlopen wanneer je door een organisatie ingehuurd wordt, maar je kunt jezelf ook beschikbaar stellen voor coachsessies en workshops.

Waar werkt een change management consultant?

Als change management consultant leer je veel verschillende toonaangevende organisaties kennen. Voor de ene opdracht werk je in een ziekenhuis of een gemeentehuis en voor de andere opdracht ga je aan de slag bij een bank of internationaal advocatenbureau. 

Met wie werk je samen als change management consultant?

Als verandermanager werk je samen met iedereen die betrokken is bij jouw verandertraject. Denk daarbij aan de HR-manager, de communicatieadviseur en de accountmanager. In principe werk je samen met iedere afdeling. Dit hangt wel af van de veranderingen die je door wilt voeren.

Voordelen van werken als change management consultant via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Vind eenvoudig vacatures en traineeships;
 • Hou je kennis up to date met het lezen van onze relevante blogs;
 • We houden je op de hoogte van onze Yacht events;
 • Sluit je aan bij community's die jou motiveren.

Bekijk onze change management consultant vacatures

Veelgestelde vragen over change management consultants

Wat is belangrijk bij verandermanagement?

Bij verandermanagement is inzicht, planning en implementatie belangrijk. Heb het beste met de organisatie voor en kijk hoe het succesvol doelen kan behalen. Pas hier je bevindingen en verandertraject op aan. 

Hoe word je change management consultant?

Hebben we het takenpakket en het salaris van je droombaan opgesomd? Wil jij zo snel mogelijk aan de slag als een change management consultant? Wij vertellen je welke opleidingen je op zak moet hebben voor deze functie.

Hoe ga je om met weerstand tegen verandering?

Communicatie is de sleutel. Vertel wat er gaat veranderen en leg uit waarom. Bevorder betrokkenheid door taken te delegeren en iedereen verantwoordelijkheid te geven. Maak veranderingen een positief en leuk iets. Zo zullen afdelingen en medewerkers sneller een positieve houding aannemen.

Wat verdient een change management consultant?

Het salaris van een change management consultant ligt tussen de €2.000 en €8.000 euro in. €2.000 is vaak het startsalaris. Ervaren verandermanagers verdienen meestal tussen de €5.000 en €8.000 euro bruto per maand.

Voor wat voor organisaties werken change management consultants?

Change management consultants werken voor allerlei organisaties in verschillende sectoren. Verandermanagers zijn nuttig in startups en mkb, maar ook in grote organisaties, of deze nu commercieel zijn of niet.

Hoe vind ik een baan als change management consultant?

Check onze vacatures voor change management consultant of neem contact op.