Auditor Cover

Auditor

Ben jij natuurlijk sterk in je analytisch vermogen en vraag jij altijd door? Auditor is dan een functie die jou ligt. Als auditor controleer je organisaties op basis van complexe criteria en heeft jouw oordeel heel wat gewicht. Jij geniet van grote vrijheid en verantwoordelijkheden. Ga jij de uitdaging aan?

Interessante auditor vacatures

Werken als auditor

Ben jij de pilaar waarop managers bouwen? Dan ben jij een geboren auditor. Beleidsbepalers bij organisaties rekenen en vertrouwen op jouw assessments. Je bent de specialist op iedere tak van de bedrijfsvoering. Je controleert jaarrekeningen, kwaliteitsafspraken, verklaringen en arbeidsomstandigheden. 

Auditors verdelen we in de internal auditors en external auditors. Een internal auditor is in dienst van een bedrijf en de external auditor is een onafhankelijke consultant. Welke kant jij ook opgaat, je bent altijd verzekerd van een unieke baan die om verschillende specialisaties vraagt. Hou jij wel van een uitdaging? Wil jij graag zekerheid bieden? Zie jij jezelf als de expert die een organisatie vooruit brengt? Ga dan aan de slag als auditor.

Bekijk onze auditor vacatures

Wat doet een auditor?

Als je financiële expertise hebt, ben je verantwoordelijk voor het controleren van de financiële gang van zaken in een organisatie. Als operational auditor focus je je op de doelstellingen en de daarbij behorende processen van de organisatie. Wil jij je verder ontwikkelen in IT? Dan inspecteer je de automatiseringen. In de SHE controleer je zaken rondom milieuactiviteiten en de veiligheid en gezondheid in de organisatie. 

Wil je de kwaliteit naar een hoger niveau tillen? Dan ben jij de aangewezen auditor om de kwaliteit van organisatieprocessen te controleren en te verbeteren.

Wat is het takenpakket van een auditor?

Als auditor ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Stel je controleprogramma’s op;
 • Signaleer je risico’s;
 • Geef je opbouwende trainingen;
 • Voer je werkanalyses uit;
 • Werk je bevindingen en voorstellen uit in rapportages;
 • Toets je op basis van heldere criteria en certificeer je waar dat op zijn plaats is.

Daarnaast is het essentieel dat je als auditor beschikt over verschillende soft skills. Denk daarbij aan het volgende:

 • Sociaal vaardig;
 • Jij beschikt over kennis die verschillende takken van organisaties raken;
 • Niet alleen kritisch, maar denkt ook in oplossingen;
 • Stressbestendigheid is iets dat je kenmerkt;
 • Jij deelt je tijd goed in;
 • Focus;
 • Jij staat stevig in je schoenen.

Wat zijn de uitdagingen van een auditor?

Wil jij jezelf uitdagen, zodat je jezelf persoonlijk en professioneel ontwikkelt? Dan is de functie van auditor voor jou. Je verveelt je geen moment, want jij hebt verschillende ballen die je in de lucht wilt houden om jezelf succesvol te maken. Jij bent altijd goed voorbereid. Hiervoor heb je checklists nodig. Een checklist samenstellen en op een effectieve manier gebruiken om jouw controles efficiënt en effectief te maken, is zeker essentieel.

Jij bent gefocust. Jouw functie omvat veel zaken, maar je weet hoe je ze gestructureerd aanpakt. Doordat jij doelgericht bent, bestaan er geen afleidingen voor je. Je bent georganiseerd en werkt methodisch, ook als de geauditeerde vragen stelt. Zijwegen en omwegen ken je niet. Je gaat recht op je doel af. Je zorgt ervoor dat de geauditeerde zich begrepen voelt. Zo behoud je een positieve sfeer in de organisatie. Je bent modern, een teamplayer en samen met andere gedreven professionals breng je organisaties vooruit. Zo behaal jij het maximale resultaat! 

Heb je een luisterend oor? Zet je talenten dan in. Als auditor weet jij je aandacht aan de geauditeerde te geven en tegelijkertijd waardevolle notities te maken. De geauditeerde voelt zich begrepen door jou en jij verzamelt de benodigde informatie zonder een woord te missen. Je blijft continu in je rol. Hoewel je waardevolle adviezen hebt die je deelt met de organisatie, ben je ook coach wanneer dit van je gevraagd wordt.

Wat is het gemiddelde auditor salaris?

Het gemiddelde salaris van een auditor ligt tussen de €3.700 en €7.500 bruto per maand in. Hoeveel je verdient, is afhankelijk van je kennis, ervaring en je dienstverband. Auditors die extern werken, bepalen hun eigen prijs en verdienen meer. 

Salarissen verschillen ook per werkgever. Kijk dus goed naar de primaire en secundaire voorwaarden voor je een handtekening onder een contract zet. Veel voorkomende secundaire voorwaarden voor auditors zijn o.a. een smartphone, laptop of een auto van de zaak.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Wil je een opleiding volgen om een auditor te worden? Dan kies je het best voor een wo-bachelor in bijvoorbeeld accountancy of bedrijfskunde. Hierna volg je een master die je helpt je verder te specialiseren tot een auditor. Denk aan De International Master's Degree in Audit and Business Management (MIAGE). Deze opleiding is te volgen aan FUNIBER in Barcelona 

Een andere goede optie is de Master in Internationale Boekhouding, Managementcontrole en Auditing. Deze master volg je aan de Rennes School of Business in Frankrijk.

Hoe kan je je laten omscholen of bijscholen tot auditor?

Wil je je laten omscholen tot auditor? Volg dan een ISO-training.

Check onze opleidingen in Finance

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als auditor?

Als auditor heb je verschillende skills nodig, namelijk je:

 • Hebt een kritisch en analytisch denkvermogen;
 • Hebt communicatievaardigheden;
 • Zet gegevens om tot nuttige informatie;
 • Hebt praktijkkennis van ICT;
 • Hebt inzicht in financiële zaken;
 • Zet overzichtelijke rapporten op.

Welke carrièremogelijkheden heeft een auditor?

Voor de beste auditors zijn er vele carrièremogelijkheden. Start je als werkstudent? Dan werk jij jezelf de next steps tot external auditor, associate, senior associate, assistant manager, manager en senior manager. Als auditor heb je de mogelijkheid internationale ervaringen op te doen. Leer verschillende bedrijfsculturen kennen, ga grenzen verleggen en geef je persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost. Met jouw kennis, ervaring en drive breng jij je carrière in een stroomversnelling.

Waar werkt een auditor?

Auditors zijn cruciaal voor een diversiteit aan bedrijven. Accountantskantoren en consultancy bedrijven hebben vaak uitdagende opdrachten voor external auditors. Grotere organisaties kiezen er meestal voor om een interne auditor in dienst te nemen. Denk hierbij aan overheidsbedrijven of multinational organisaties.

Met wie werk je samen als auditor?

Audits raken niet alleen verschillende vlakken, maar ook verschillende lagen in een organisatie. Als auditor werk je samen met de directie, managers en HR managers, maar ook met medewerkers en andere experts in de IT, bijvoorbeeld de software testers of de business analists.

Voordelen werken als auditor via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende opdrachtgevers; 
 • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen; 
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht; 
 • Member van ons netwerk & altijd in contact met futureproof financials; 
 • Altijd als eerste op de hoogte van relevante blogs en events. 

Bekijk onze auditor vacatures

Veelgestelde vragen over auditors

Wat is de rol van een auditor?

Als auditor voer je controles uit binnen een organisatie op het gebied van bijvoorbeeld financiën, ICT of milieueisen. Je rapporteert je bevindingen. De manager van de organisatie heeft zo een duidelijk inzicht waar hij verbeteringen moet aanbrengen in de bedrijfsvoering.

Hoe word ik een auditor?

Er zijn meerdere wegen die naar de functie als auditor leiden. Veel auditors hebben een economische opleiding gedaan of bedrijfsmanagement gestudeerd. Omscholing is ook mogelijk door een cursus te volgen. 

Wat verdient een auditor?

Wat een auditor verdient, hangt af van zijn dienstverband en zijn werkervaring. De meeste auditors verdienen € 3.500 tot € 7.500 per maand. Als je zelfstandig aan de slag gaat, bepaal je je eigen prijs. External auditors verdienen in de regel meer per uur dan internal auditors.

Wat doe je tijdens een audit?

Tijdens een audit controleert de auditor bijvoorbeeld de jaarrekening van de organisatie. Komen de vastgelegde cijfers overeen met hoe het er werkelijk voorstaat? Vervolgens maakt de auditor een rapport van zijn bevindingen.

Hoe vind ik een baan als auditor?

Check onze vacatures voor auditors of neem contact op.