Artikel

Hoe is het om te werken als Supply Chain Management & Procurement professional? Lees de ervaring van Wendy Kunstman

Author Image

Wendy Kunstman

Inkoopadviseur Gemeente Groningen

25 juni 2019

Header image

Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan acht professionals en je krijgt acht totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van Wendy Kunstman, inkoopadviseur bij de gemeente Groningen.

Ik zie iets van mijn eigen werk als ik door de stad loop

Kinderen die klimmen en klauteren en van de glijbaan roetsjen in een speeltuintje ergens in Groningen. Een heel gewoon beeld. Maar niet voor Wendy. Als inkoopadviseur was zij verantwoordelijk voor de Europese aanbesteding waarmee de gemeente nieuwe leveranciers van speeltoestellen contracteerde. “Die speelvoorzieningen zijn echt tastbaar. Ik zie iets van mijn eigen werk als ik door de stad loop. Dat is heel mooi.”

Verantwoordelijk voor meer dan € 221.000,-

Het inkopen voor een gemeente kent zo zijn eigen uitdagingen, vertelt Wendy. “Alle opdrachten boven de € 221.000,- moeten Europees in de markt gezet worden. Als inkoopadviseur heb ik dus heel veel verantwoordelijkheid. Het gaat immers om een grote hoeveelheid gemeentelijk geld. Het is belangrijk dat we dat goed besteden en dat de aanbesteding transparant is, aansluit op het beleid van de gemeente Groningen en voldoet aan wet- en regelgeving, want elke uitgave raakt alle inwoners.

Uiteindelijk is het mijn doel om iedereen tevreden te krijgen: de inwoners, de gemeente en de leveranciers. Met mijn opdrachtgever vanuit de gemeente ga ik om tafel om de behoefte helder te krijgen. In het geval van de speeltoestellen was het bijvoorbeeld van belang om te weten om welke buurten het gaat. Komt ergens veel vandalisme voor, dan willen we liever geen houten speeltoestellen.”

Zeven aanbestedingstrajecten tegelijk

De gemeente Groningen koopt allerlei producten en diensten in. Wendy begeleidt soms wel zeven aanbestedingstrajecten tegelijkertijd. “Dat maakt mijn werk heel gevarieerd. De ene keer gaat het om deurwaarders, de andere keer om smartphones of kantoorartikelen.”

De juiste opleiding via Yacht

Voordat ze begon aan deze opdracht had Wendy nog geen ervaring met Europees aanbesteden. “Ik had wel een sterke ambitie om me hierin te verdiepen. Voor de rest heb ik al veel gedaan op inkoopgebied. Mede door Yacht Connect kreeg ik het vertrouwen van Yacht én van de gemeente Groningen. Ze wisten dat ik het kon. Het voordeel is natuurlijk ook dat ik een heel netwerk achter me heb waar ik altijd op terug kan vallen. Bijvoorbeeld de communities per vakgebied op Google+. Bij de gemeente krijg ik alle ruimte om met andere inkoopprofessionals te sparren. Bovendien kon ik via Yacht verschillende opleidingen volgen, zoals de Lean Six Sigma Green Belt en PRINCE2. Nu ben ik bezig met NEVI 2, de opleiding die je nodig hebt om zelfstandig Europese aanbestedingen te begeleiden en uit te voeren.”

Opzoek naar een goed model voor S&OP?

Vraag nu onze whitepaper aan

Wil jij net als Wendy het verschil maken bij opdrachtgevers in het vakgebied Supply Chain Management & Procurement?

Bekijk de mogelijkheden in jouw vakgebied

Gerelateerde artikelen & blogs