Artikel

Je hebt elkaar nodig om beweging in gang te zetten

Pushing Horizons met Manon Koerssen

24 september 2021 - 4 min.

Header image

Organisaties naar een hoger niveau tillen: Senior Inkoopadviseur Manon Koerssen weet dat het essentieel is om veranderingen niet in je eentje door te voeren, maar juist als team. Met een open blik en nieuwsgierige houding zet ze organisaties in beweging. ‘Als ik merk dat er bij mijn opdracht behoefte is aan een bepaalde expertise die ik zelf niet heb, dan is die er altijd wel in de Yacht-community te vinden.’

Noem eens één ding dat mensen nog niet van jou weten?

Ik ben EHBO’er, dat weten maar weinig collega’s. Ik ben aangesloten bij een vrijwilligersgroep. Via die groep word ik als EHBO’er ingezet bij sportevenementen. Ik maak wel eens heftige dingen mee, maar ik ben gelukkig goed in rustig blijven en direct handelen in stressvolle situaties. Ik vind het mooi om elkaar zo te helpen en voor een ander klaar te staan.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

In een rol waarbij ik grote bewegingen in gang kan zetten en iets terug kan doen voor de maatschappij. Daarom vind ik mijn werk bij Yacht nu ook zo interessant: ik werk dan wel bij een commercieel bedrijf, maar ik word continu gedetacheerd bij organisaties in de publieke sector. Zo krijg ik een mooi kijkje in de keuken. 

Wat is jouw huidige opdracht?

Ik ben sinds vorig jaar Senior Inkoopadviseur a.i. bij gemeente De Fryske Marren om de inkoopafdeling te professionaliseren. Daarnaast begeleid ik Europese aanbestedingen om het gemeenschapsgeld op een rechtmatige manier te besteden. Mijn werk is heel breed: de ene keer koop ik rioolpompen in en op het andere moment heb ik contact met de GGZ voor maatschappelijke zorg.

Ook heb ik veel contact met andere omliggende gemeenten. Een belangrijke uitdaging? Hier in Friesland hebben we heel veel water. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met hevige regenval? Dat zijn interessante vraagstukken. 

In welke sport zou jij topsporter willen zijn?

In de paardensport, want ik rijd zelf nu ook paard. De Olympische Spelen zijn dan wel een mooi doel, haha! Ik vind de combinatie tussen het paard en de ruiter enorm interessant. Ik zie ook de overeenkomsten met mijn werk: je kunt een goed paard hebben en een goede ruiter, maar ze moeten wel samenwerken. Aan een goed paard in combinatie met een onervaren ruiter heb je niks. Zo gaat het ook in mijn werk: mensen in beweging krijgen, lukt niet alleen. Vooral bij de grote organisaties waar wij vanuit Yacht aan de slag zijn. Je hebt mensen nodig om een beweging in gang te zetten.

Wat betekent Pushing Horizons voor jou?

Dat je altijd een stap extra zet. Je gaat niet zomaar akkoord: het kan altijd beter. Pushing Horizons betekent voor mij ook dat er continue ontwikkeling is. Ook op persoonlijk gebied. Je bent nooit te oud om te leren, dat stimuleert Yacht zeker. Ik ben recent bijvoorbeeld geslaagd voor de master Managementwetenschappen. Heel interessant. 

Wat geeft Yacht jou om maximaal resultaat te realiseren in jouw opdracht?

Yacht geeft mij support en ondersteuning. Yacht is natuurlijk een gigantisch netwerk en daar maak ik graag gebruik van. Als ik merk dat er bij mijn opdracht behoefte is aan een bepaalde expertise die ik niet heb, dan is dat er altijd wel in de Yacht-community te vinden. Ik heb ook veel contact met andere Yacht’ers bij inkoopafdelingen en gemeenten. We houden elkaar op de hoogte en delen kennis. Wat iemand anders al heeft uitgezocht, hoef je zelf niet opnieuw uit te zoeken, toch? 

Wat is het grootste inzicht dat jij hebt gekregen sinds je bij Yacht werkt? 

Maak slim gebruik van jouw netwerk om je doelen te bereiken. Jij kent namelijk altijd wel de juiste persoon. Ik geloof in de hypothese dat iedereen op deze wereld maximaal zes stappen van elk ander persoon verwijderd is. Je hebt dus nooit meer dan vijf tussenpersonen nodig om iemand te bereiken. Van de koning tot Obama. Yacht opent die deuren voor mij.

Wat is jouw mediatip?

Het boek ‘Komt een paard in de boardroom. Wat paarden kunnen vertellen over leiderschap’ van Nadja Talpaert. In dit boek worden formules gedeeld om als leider te floreren en te groeien. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Dit boek heb ik eerder van een opdrachtgever gekregen. Talpaert legt verbindingen tussen bestuurskunde en leiderschap én de inzichten van paardencoachen. Voor mij de koppeling tussen de paardensport en het werk samengevat in één boek!

Gerelateerde artikelen & blogs

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière