Take the lead, zo luidt de motiverende titel van de whitepaper van Yacht over Futurizing Finance die in 2020 verscheen. Twee jaar later kunnen discussies tijdens de diverse rondetafelgesprekken met Finance-professionals worden samengevat met woorden van gelijke strekking: pak aan en pak door. De conclusie blijft dat de toekomst volop kansen biedt, maar ook dat er nog altijd meerdere hobbels zijn te nemen.
Futurizing Finance Scan
Als toonaangevende partij op de Finance-arbeidsmarkt monitoren we de ontwikkelingen continu, onder meer via de Futurizing Finance Scan. Hoe futureproof zijn jij en je Finance-team? Die vraag staat centraal in de scan, met inmiddels een meer dan representatief aantal respondenten. De resultaten brengen helder in beeld hoe professionals (op wo- en hbo-niveau) en bedrijven omgaan met de diverse aspecten van het Finance-vak.
Een helder en actueel beeld dat bovendien een mooie basis vormt onder de stellingen die onlangs tijdens diverse rondetafelgesprekken werden gelanceerd. In Groningen, Maastricht, Zwolle en Rotterdam organiseerden we bijeenkomsten met Futurizing Finance als thema. Tientallen professionals lieten op basis van diverse stellingen hun licht schijnen over de ontwikkelingen binnen hun vakgebied, gingen met elkaar in discussie en deelden kennis.
Concessies doen
Tijdens deze rondetafelgesprekken werd uitgebreid stilgestaan bij de schaarste aan Finance-professionals. Eerst in feiten en cijfers, met onder meer het confronterende gegeven dat momenteel iedere Finance-professional de keuze uit 2 banen heeft. Vervolgens met een stelling: door de krapte op de arbeidsmarkt kan ik mijn doelstellingen niet halen en moet ik concessies doen in de competenties die ik zoek bij mijn medewerkers.
Uit de diverse groepen kwam deels herkenning, maar bovenal de roep en het advies om creatiever te zijn bij het werven én opleiden van nieuwe mensen. Er zijn nieuwe wervingsmogelijkheden ontstaan, onder meer door de groei van de woon-werkafstand en de blijvende toename in de belangstelling voor thuiswerken. Maar minstens zo belangrijk, volgens de aanwezigen, is het “Meer tijd, geld en energie steken in het laten groeien van mensen”, zo stelden meerdere deelnemers. Zoals ook het belang van skill-based werven werd onderstreept bij de stelling: ik selecteer op dit moment meer op soft skills dan op hard skills. “Iemands persoonlijkheid wordt steeds belangrijker. Mensen die nog niet over de gewenste kennis en kunde beschikken maar wel over de benodigde soft skills, zijn meer dan ooit interessant.”
Inleven, storytelling en overtuigen
Dat het skill-based werven als ‘interessanter dan ooit’ wordt bestempeld, komt mede voort uit de veranderende rollen voor Finance-professionals. Het is een algemeen bekend gegeven dat ook het vakgebied Finance volop in transformatie is (én blijft). De opmars van alle technologische ontwikkelingen is niet te stoppen. Denk aan Robotic Process Automation en Artificial Intelligence. De komende tien jaar gaat technologie naar schatting zo’n 70 procent van de processen binnen Finance overnemen, zo blijkt ook uit cijfers van marktonderzoeksbureau MWM2 in opdracht van Yacht. Dat brengt veranderende rollen met zich mee, zoals een hoofd boekhouding die change manager wordt en een financial controller die verschuift naar predictive analyst. En dat vraagt om andere skills, zoals inleven, storytelling en overtuigen.
Waan van de dag overheerst
Als het onderwerp ‘veranderende rollen’ op tafel komt tijdens de sessies, komen ook de ‘serieuze hobbels’ in het transformatieproces naar voren. Hetzelfde geldt als de stelling over het gebruik van data-analytics wordt gelanceerd: onze organisatie gebruikt data-analytics om trends te zien en voorspellingen te kunnen doen (predictive analytics). “Bij steeds meer organisaties zie je dat onderdelen volledig toekomstbestendig werken, met mensen in de nieuwe rol. Maar vaker is dat nog niet of mimimaal het geval, puur vanwege de waan van de dag die blijft heersen. Finance-medewerkers zijn nog te druk met het in orde krijgen van de basis. Bovendien zijn veel processen nog niet ingericht om de veranderingen tot stand te brengen", is een uitspraak die veel herkenning opriep tijdens een van de rondetafelgesprekken.
Enige terughoudendheid
Bij de stelling ‘onze financials worden beschouwd als integrale adviseurs en businesspartners’ was dan ook enige terughoudendheid te bespeuren. Maar gelijktijdig ook de volle overtuiging om daar als financial geen genoegen mee te nemen. “Het begint bij jezelf! Het is aan jou om je als professional in te leven in wat er speelt in de business, scherp te krijgen wat er moet gebeuren en te bekijken wat daarvoor nodig is. Neem geen afwachtende houding aan. Sta voor je vak!”, zo luidde een heldere boodschap.
Ontbreken van impulsen vanuit de top
Neem geen afwachtende houding aan, zeker niet naar de top van bedrijven en organisaties. Op dit vlak is er tijdens de Yacht-sessies duidelijk eensgezindheid. Behalve de waan van de dag die regeert en de ‘koudwatervrees’ bij meerdere Finance-professionals, is het ontbreken van impulsen vanuit de top bij menig organisatie een rem op de transformatie. “Ze hebben geen idee van de mogelijkheden, en zijn terughoudend bij investeringen op ICT-gebied”, zo wordt gesteld. Met meteen ook een zelfreflectie vanuit het vakgebied, aansluitend op de eerdere opmerkingen over de ‘terughoudendheid’ van Finance-professionals. “Het is aan ons om directies en management bewust te maken van het belang van de veranderingen. En om ze mee te nemen in het verhaal en ze te helpen bij de stappen die nodig zijn.”
En ook: “De drukte van de dag mag geen excuus blijven.” Uit meerdere sessies komt dan ook de tip voor individuen én bedrijven naar voren om tijd vrij te plannen voor de digitale transformatie. En om los te komen van alle dagelijkse perikelen. Of zoals een van de deelnemers het verwoordt: “Je moet de tijd pakken om boven de materie te komen hangen. Anders kun je als Finance-professional niet de adviesrol pakken waarmee je van meerwaarde bent. Je moet met de juiste rapportages opties en scenario’s tot leven brengen, op basis waarvan het management onderbouwd beslissingen kan nemen.”
Schaap met vijf poten
Wellicht, zo wordt tijdens een van de rondetafelgesprekken geopperd, wordt van een toekomstbestendige Finance-professional teveel gevraagd. “Ik heb soms het idee dat we een schaap met vijf poten moeten zijn.” De opmerking brengt het gesprek terug bij het skills-based werven. “We moeten kijken naar combinaties van functies”, zo wordt ingebracht. “Bijvoorbeeld Finance koppelen aan Engineering.” Dat is ook in lijn met de veranderde kijk op functies. Het draait steeds minder om de traditionele functieprofielen met taken en verantwoordelijkheden, en meer om ‘dit is de opdracht en deze competenties zijn daarvoor nodig’.
Kijken vanuit krachten en kansen dus, en dat is wat algemeen doorklinkt bij de Finance-professionals tijdens de rondetafelgesprekken. Er zijn nog diverse hobbels te nemen in de volledige Finance-transformatie. Van de hectiek van de dag tot onvoldoende draagvlak vanuit de top. Maar als de rondetafelgesprekken iets leren, dan is het wel dat voor elke Finance-professional hét moment is aangebroken om te veranderen. Van aanpakken én doorpakken dus.