Artikel

Jouw mogelijkheden reiken verder dan je denkt

Pushing Horizons met: Otto Edelijn

12 juli 2021 - 3 min.

Header image

Grenzen verleggen is uitdagend. Otto Edelijn - interim CFO en Financial Controller - pusht zichzelf en anderen graag tot het uiterste voor een maximaal resultaat. Zijn geheim om écht verder te komen? “Hoeveel ervaring jij ook hebt, of hoe mooi je functietitel ook is, durf altijd om hulp te vragen.”

Wat is jouw geheime superkracht?

Die is tweeledig. Ik ben snel ingewerkt in een organisatie en direct inzetbaar. Daardoor merk ik in korte tijd verbeterpunten op. Daarnaast kijk ik altijd verder dan mijn neus lang is. Ik zoek naar oplossingen binnen en buiten de scope van de opdracht.

Wat is jouw expertise en op welke opdracht zit jij?

Ik ben financial controller, maar vakinhoudelijk een generalist. Soft skills zijn mijn kracht. Mede daardoor ben ik zo snel op stoom binnen organisaties. Bij mijn huidige opdrachtgever ben ik de enige professional met financiële kennis. Alle verantwoordelijkheid op dat vlak ligt bij mij, waardoor mijn rol in feite CFO is. Dat betekent een breed pakket aan taken en verantwoordelijkheden. Geen dag is hetzelfde, heel gaaf.

Het geheim van een succesvolle opdracht zit in de soft skills, niet de hard skills

Hoe gebruik je jouw kracht in je huidige opdracht?

De inwerktijd was anderhalve week, daarna was de vorige controller weg. In korte tijd kwam er veel op mij af: een overnametraject, overleggen met aandeelhouders, sparren met notarissen. Dat zijn allemaal zaken waar ik niet eerder mee te maken had. Dankzij mijn snelle aanpassingsvermogen verliep het goed en naar tevredenheid van de opdrachtgever.

Wat heb jij nodig van jouw opdrachtgever om impact te kunnen maken?

Vertrouwen en de durf om mij los te laten. Ik stem graag wekelijks mijn voortgang af met de stakeholders. Zo is iedereen op de hoogte van mijn progressie en ben ik verder vrij in mijn keuzes en aanpak. Daarnaast is het essentieel om een goede relatie op te bouwen met de opdrachtgever en de mensen die er werken. Dat helpt mij bij het krijgen van de hulp die ik nodig heb. Bij de start van een opdracht investeer ik veel tijd in die relatie. Dat betaalt zich uiteindelijk terug.

Welke vragen stel jij aan het begin van een opdracht aan jouw opdrachtgever?

Wat zij als gewenst resultaat zien, en wanneer. En ook waar en op welke manier dat resultaat gerealiseerd moet zijn. Na twee maanden toets ik die verwachtingen bij mijn opdrachtgever opnieuw en stel ze zo nodig bij. Daarnaast vraag ik naar de organisatiecultuur. Wat zijn ongeschreven regels en absolute do's en dont’s?

Waarvan heb jij wakker gelegen tijdens deze opdracht?

Het grote verschil tussen deze en mijn vorige opdrachten is de diversiteit aan verantwoordelijkheden. Bij voormalige opdrachtgevers had ik vaak één taak. Hier zit ik op verschillende stoelen en leg ik verantwoording af aan aandeelhouders, notarissen en accountants. Dat was aan het begin een grote uitdaging.

Hoe ben jij daar positief uitgekomen?

Uiteindelijk door twee dingen: mijn gezonde verstand gebruiken en hulp vragen. Durf te zeggen dat je iets nog nooit gedaan hebt en vraag of iemand jou erbij helpt. 

Hulp vragen is een kracht, absoluut geen zwakte

Hoe ben jij uit jouw comfortzone gestapt binnen deze opdracht en hoe heb jij jouw grenzen verlegd?

Door in deze opdracht op directieniveau te werken en de CFO rol te vervullen. Een aantal jaar terug deed ik het Future Finance Change Program (FFCP) en stelde ik samen met mijn coach deze positie als doel op. Dat ik mijn doel nu heb bereikt, laat zien dat ik meer in mijn mars heb.

Op welk resultaat ben jij tot nu toe het meest trots in de opdracht?

Het succesvol afronden van een aandelentransactie en de inbreng van een nieuwe aandeelhouder. Voor mij was dat compleet nieuw. Daarom was ik extra trots toen de accountant mij ervoor complimenteerde.

Waarom heb jij voor Yacht gekozen?

Vanwege de Yacht-community. Er is enorm veel kennis en iedereen is bereid die kennis te delen. Bijvoorbeeld via kennissessies of het FFCP-programma.

Wat geeft Yacht jou om maximaal resultaat te realiseren in je huidige opdracht?

Een enorme rijkdom aan kennis. Tijdens de intake van mijn nieuwe opdracht zat ik direct goed in de materie. Daarnaast wist ik dat ik eventueel ontbrekende kennis eenvoudig ophaal bij mijn collega’s. Daardoor startte ik met veel vertrouwen. 

Wat is typisch Yacht?

Yacht is dé benchmark van professionaliteit, een krachtige community, super persoonlijk en laat jou je eigen koers bepalen.

Wat betekent Pushing Horizons voor jou?

Aanwezig zijn, jezelf laten zien en je kwaliteiten zichtbaar maken. Kijk ook altijd verder binnen je opdracht. Zo maak jij het veel leuker en uitdagender. Of je ziet daardoor extra verbeterpunten en draagt een collega aan om dat op te lossen. Daarmee ben jij nog waardevoller voor je opdrachtgever en jouw eigen netwerk.

Daarnaast wil ik Yacht intern vooruit helpen. Dat betekent het begeleiden van professionals en meebouwen aan Futurizing Finance. Mijn doel is een combinatie van werken op een opdracht en intern. Mijn vlieguren geef ik graag door aan de jongere generatie.

Hoe zie jij dat over 10 jaar, waar sta jij dan?

Mijn passie zit in het begeleiden van mensen en presentaties geven waarmee zij vooruit komen. Daarom wil ik meer de transitie maken naar Yacht intern. Wij maken op dit moment een plan voor de uitvoering van die rol. Ook hierin ervaar ik veel vrijheid en laat Yacht mij mijn eigen koers bepalen.

Wat is het grootste inzicht dat jij hebt verkregen over jezelf via een training, opleiding, of Great Conversations via Yacht?

Dat soft skills mijn kracht zijn en dat daarin investeren enorm waardevol is. Hard skills leer je steeds makkelijker op steeds meer plekken. Soft skills ontwikkel je en neem jij zelf mee naar een opdracht. Daarnaast is het vertrouwen in mijzelf als persoon en professional enorm gegroeid.

Wat is jouw mediatip voor collega’s en professionals?

Het boek ‘Good to great’ van Jim Collins. Dat gaat over de fundamentele verschillen tussen goede organisaties en toporganisaties.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Finance community voor futureproof financials Banner

Finance community voor futureproof financials

In onze Futurizing Finance Community delen financiële experts hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in Finance. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in Finance een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan