Blog

Poortwachters van ons financieel stelsel

Author Image

Zubeyir Turk

KYC / CDD analist - legal trainee ABN AMRO Bank N.V

19 november 2019

Header image

Banken. Poortwachters van ons financieel stelsel. Ik wist dat de ING een schikking had getroffen met het OM in de WWFT-zaak, maar waar ging het nou precies over? Hoewel ik de opdracht vanuit ABN redelijk zag aankomen kon ik mijn enthousiasme nauwelijks bedwingen.

Hoe goed ik me ook had ingelezen en ondanks de cursus compliance die ik had gevolgd wist ik niet precies wat me te wachten stond. Ik had wel gehoord over Know Your Customer en Customer Due Diligence, maar een echt helder beeld erbij had ik niet. Na een leuk sollicitatiegesprek was het afwachten tot de datum waarop ik zou beginnen. Ik mocht mij straks ook een poortwachter van het financiële stelsel noemen. Iedereen kreeg het te horen, familie, vrienden…

Nu, ongeveer 2 maanden later, krijgen mijn verwachtingen steeds verder gestalte. Het onderzoek dat door KYC-analisten wordt uitgevoerd gaat best ver. Verdachte activiteiten worden opgespoord door geautomatiseerde systemen waarna het op ons bordje wordt gelegd. De bedoeling is om het witwassen van geld of financieren van terrorisme door criminelen te voorkomen. Dit is een voorwaarde voor het behouden van het vertrouwen in de financiële wereld. En het mooiste hierin is dat ik als KYC-analist bij de ABN-AMRO hieraan mag bijdragen. Technisch speurwerk met een belangrijk maatschappelijk element. Twee aspecten waar ik erg blij van word! Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen van Yacht en ABN en trots dat ik mijzelf ook een poortwachter van het financiële stelstel mag noemen. 

Fijne werksfeer, leuke collega’s

Wat deze opdracht extra leuk heeft gemaakt voor mij is dat er een hele nieuwe afdeling is opgezet door ABN in Den Bosch. Heel veel aspecten van het werk zijn nog nieuw. Het pand is nieuw, veel collega’s zijn nieuw etc. Er hangt een frisse sfeer op de werkvloer wat de gelegenheid biedt om mee te bouwen aan een financieel centrum voor de bestrijding van criminele activiteiten. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van medewerkers. Daar komt nog bij dat ik in de eerste opleidingsklas van ABN bij dit grote project heb mogen zitten. Sindsdien is de afdeling in rap tempo gegroeid en komen er nog steeds nieuwe collega’s bij. Van ons wordt verwacht dat we de nieuwe collega’s bij de hand nemen. De meeste medewerkers van de eerste opleidingsklas hebben nu ook een coachende rol. En dat in iets meer dan 2 maanden! Dit biedt mij, geheel in lijn met het talentprogramma van Yacht, ook nog eens de kans om mijn soft skills op de werkvloer aan te scherpen!

Kortom, ik heb bij Yacht de gelegenheid gekregen om onderdeel te mogen zijn van een supermooi project met een belangrijk maatschappelijke impact en een steile leercurve. Een opdracht waar ik later met trots op kan terugkijken. Maar nu eerst zorgen dat elke boef die zaken doet met de bank wordt ontmaskerd!

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen