Wat is er nodig om beter te voldoen aan klantwensen en snel te reageren op de wisselende vraag van klanten? Een Agile transformatie bleek het antwoord. Frans-Willem van Abeelen - Product owner, Finance, Data en Reporting bij de Volksbank - werkt met zijn teams volgens de Agile Scrum-methode en ziet hoe deze werkmethode flexibiliteit, innovatie en zelfstandigheid biedt. In deze podcast neemt hij je mee in de implementatie van agile werken en vertelt hij hoe je zelf de eerste stap zet richting deze werkmethode. Luister hieronder de podcast Futurizing Finance met Washant van Dam.
De belangrijkste doelstellingen voor de komende 2 jaar
“We willen dat mensen zich gezien, gehoord en geholpen voelen.” Een mooie doelstelling, die niet uit de lucht komt vallen. “Er is beeldspraak bij de uitvoeringsorganisaties van de overheid. De Belastingdienst is helaas heel groot in het nieuws geweest rondom de toeslagenaffaire. Daardoor willen niet meer bezig zijn met: hebben we efficiënt veel uitkeringen verstrekt? Maar met: hebben we iedereen die daar recht op heeft een uitkering gegeven?”
De focus op kwaliteit boven kwantiteit dus. “We focussen veel meer op de waarde die het toevoegt. Dat vraagt een andere manier van meten. Bijvoorbeeld als je wilt kijken naar de beleving van de burger.”
Hoe weet je wat voor technologie je wilt hebben?
“De techniek die je wilt gebruiken, hangt heel erg af van de mensen die je tot je beschikking hebt en wil hebben. Je moet namelijk echt weten hoe je met die techniek omgaat. Bij Lowcode en Robotic Process Automation (RPA) heb je weinig programmeerskills nodig. Als je geen leger aan programmeurs in huis wilt hebben, zou ik daarvoor gaan. Bij een grote IT-organisatie zitten die programmeurs al, dus kun je een complexere technologie kiezen.” Maar steeds meer technologie is al klaar voor gebruik, ziet Washant. “Je ziet nu steeds meer dat dingen al af zijn: je hoeft ze niet meer te trainen. Kijk maar naar technologie als ChatGPT.”
Nog een verandering die hij opmerkt: “Vroeger waren dingen veel meer gescheiden van elkaar. Nu zie je dat verschillende technologieën verschillende functies hebben en als het ware in elkaar blenden. Dat maakt het des te belangrijker om te kijken naar: wie heb ik in huis? In plaats van: welke technologie wil ik?”
Zijn mensen te druk met hun huidige werk om zich bezig te houden met nieuwe ontwikkelingen?
Washant beaamt dit. Hij verwijst naar de bekende cartoon van mensen die een kar met vierkante wielen trekken, waardoor ze geen oog hebben voor de ronde wielen die hen langs de kant van de weg worden aangeboden. “Er is altijd een reden om niet te beginnen. Maar ik zou zeggen: pak je momentum en doe het.”
Technologische vooruitgang gaat niet vanzelf, benadrukt Washant. “Als je echt merkt dat het in de operatie niet lukt, organiseer het dan. Wij zijn op een afdeling ‘in de luwte’ dashboards gaan bouwen. Nu ze er zijn zegt iedereen: dit scheelt heel veel tijd.”
Die organisatie is essentieel, maar werpt niet direct zijn vruchten af. “Het kost wel lef. Want je moet tegen het primaire proces zeggen: dit kost geld, maar levert niet direct iets op. Vervolgens moet je het geduld hebben om het die investering waard te maken.”
Blik vooruit en doe een diepte-investering
“Kijk niet alleen naar de cijfers nu, maar denk na over: ‘hoe ga ik over tien jaar mijn afdeling neerzetten?’” Financials die nu van de universiteit komen, leren niet meer met Excel omgaan, maar met Python of R. “Als jij die over tien jaar niet meer te bieden hebt dan een Excel-sheet, zeggen ze: ‘fijne wedstrijd’. Ze weten niet eens wat ze daarmee moeten.”
Om talent te blijven aantrekken, is technologische vooruitgang dus een verplichte diepte-investering. “Je wilt je medewerker van over tien jaar van een fatsoenlijke baan voorzien.” Die focus op de jongste generatie op de arbeidsmarkt, hoort bij het vakgebied. “De gemiddelde leeftijd op de Business Intelligence afdeling is ongeveer dertig.”
Hoe zien de finance teams van de toekomst eruit?
“Ik zie financials niet zozeer veranderen hoe ze zijn of wat ze doen,” zegt Washant. Als het aan hem ligt worden finance teams vooral anders samengesteld. “We moeten twee componenten toevoegen aan de finance teams van de toekomst.” Eén is dat mensen die affiniteit hebben met technologie en apps kunnen bouwen tegen financials zeggen: ‘wat heb je nodig? Ik bouw het voor je’. De tweede is storytelling, zegt Washant. “Mensen hebben tegenwoordig steeds minder tijd. Als je nu zo’n veertig pagina’s schrijft, is dat echt voor het archief: niemand leest het. De vraag is daarom: hoe kun je de juiste informatie in zo min mogelijk tijd uiteen zetten.”
Niet de multidisciplinaire professional, maar het multidisciplinaire team wordt dus populairder. “Waarom zou je als financial drie uur over een script doen, als een handig iemand zegt: dat script schrijf ik in vijf minuten voor je, dus zeg maar waar je het wil hebben.”
Die ‘handige mensen’ heb je ook tussen de financials zitten. “Financials die supergoed zijn met bijvoorbeeld Excel, leren vaak gemakkelijk met andere technologieën om te gaan. Maar heel veel anderen hebben die interesse niet. Het is niet altijd efficiënt het ze dat dan toch te leren.”
Welke drijfveer hebben financials nodig om zich te verdiepen in technologie?
“Leiderschap is key. Als je zegt: “Ik wil deze informatie in een Excel-sheet, regel het maar even”, houdt het daar op. Terwijl als je zegt: ik wil deze informatie structureel beschikbaar hebben, bouwt de financial iets anders.”
“Financials zitten in het midden van het digitale spectrum,” zegt Washant. “De gemiddelde financial is prima met applicaties en kan best veel. Maar wanneer het echt ingewikkeld wordt, zie je ze afhaken. Ik hoop dat veel leiders tegen zichzelf zeggen: ‘Weet je wat, dat is helemaal niet erg. Ondanks dat ik het niet snap, gaan we het toch doen.’” De noodzaak voor technologische vooruitgang snappen ze namelijk wel. “Dus trek de juiste mensen aan en laat die het doen. Vertrouw ze, zonder dat ze je inhoudelijk op allerlei punten moeten meenemen.”
“Ik ben vaak omringd geweest door leidinggevenden die niet begrepen wat ik technisch precies aan het doen was, maar wel wisten: dit doel willen we bereiken en jij zorgt daarvoor. Vertrouwen is belangrijk in leiderschap.”
Verder luisteren
Wil je meer weten over de Finance transitie? Luister dan de podcast. Hierin vertelt Washant van Dam uitgebreid over de rol van Business Intelligence in Finance. Veel luisterplezier!