Artikel

Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om plezier te hebben in wat je doet als je prestaties wilt leveren

De carrière boost van Alexander Schrijver bij Jacobs Douwe Egberts.

24 augustus 2021 - 3 min.

Header image

Met ‘we willen elke kans benutten om uit te blinken’ geeft Jacobs Douwe Egberts zijn ambitieuze ondernemersgeest aan. De slogan ‘Made to Stand Out’ laat daarover ook geen twijfel bestaan. In zo’n omgeving voelt Alexander Schrijver zich als een vis in het water. De Yacht-professional vult zijn ‘rugzak met kennis en kunde’ dan ook enthousiast bij zijn huidige opdrachtgever. Een gesprek met een gedreven jongeling. “Ik wil ontdekken wat écht bij me past. Plezier in wat je doet is essentieel.”

Krachtiger communiceren

Ontdekken en ontwikkelen. Met deze twee woorden is de fase waarin Alexander Schrijver zich nu bevindt in zijn professionele loopbaan heel goed te typeren. Zoom je in op ‘ontwikkelen’ dan komen zijn ervaringen tijdens het Future Finance Change Program (FFCP) van Yacht meteen ter sprake. “Een belangrijke bijdrage aan mijn ontwikkeling, ook als persoon. Met name wat betreft mijn communicatie. Hoe communiceer je helder? Hoe breng je een boodschap over? Dankzij het FFCP heb ik mooie stappen gezet.”

Alexander Schrijver geeft aan dat hij wat terughoudend was, altijd heel voorzichtig. “De belangrijkste les was meteen aan het begin van het traject dat mijn communicatie krachtiger moest. Ik kreeg tips en handvatten, en mijn communicatieve vaardigheden werden getraind. Maar bovenal is het fijn dat je je in de groep kwetsbaar kunt opstellen tijdens het FFCP. Alles wat je wordt aangereikt, kun je tijdens rollenspellen vrijuit uitproberen. Iedereen helpt elkaar om stappen te zetten.”

Niet tegen dovemansoren gezegd

Met alles wat Alexander Schrijver tijdens het FFCP heeft opgestoken, doet hij nu zijn voordeel bij Jacobs Douwe Egberts (JDE). Twee jaar is hij daar nu actief. Op de IT-functie, waarbij het woord ‘functie’ bij JDE staat voor afdeling. “In het begin kreeg ik veelal administratieve taken, waaronder het boeken van facturen. Maar gelijktijdig werd ik aangemoedigd om te kijken of ik verbetermogelijkheden zag in het traject. Bij JDE hangt een hele prettige informele sfeer, waarin het tonen van initiatief wordt toegejuicht. En dat is bij mij niet tegen dovemansoren gezegd.”

Zeker niet. Alexander Schrijver wil vooruit. In zijn administratieve rol laat hij zijn analyserende kwaliteiten al zien. Vervolgens ook als businesscontroller voor de IT-functie en even later eveneens voor de functies Facilitair en Selling. Alexander Schrijver krijgt onder meer de opdracht om inzicht te creëren in de contracten met leveranciers. “In eerste instantie is het in feite enkel de kosten in beeld brengen en daarover heb je elke maand een gesprek met de budgethouders. Langzaam maar zeker raak je thuis in de processen en kun je meer de diepte in over wat je ziet. Wat kan anders? Wat moet beter? Je wordt meer een sparringpartner en gaat meedenken.”

Zelf initiatief nemen

Continuous improvement, met het oog op de organisatie en jezelf, daar draait het bij Alexander Schrijver als vanzelfsprekend om. “Belangrijk is om op basis van de gegevens problemen bij de bron beet te pakken. Bij JDE krijg ik volop de ruimte om die rol te pakken. Ze motiveren medewerkers altijd om zelf initiatief te nemen. Zie je iets waarvan je denkt dat het niet goed gaat, probeer het dan zelf te verbeteren. Toon ondernemerschap. Drink een kop koffie met iemand die je adviezen kan geven, klop aan bij de mensen die je kunnen helpen, ga ermee aan de slag.”  

Technische en procesmatige kanten

Het is duidelijk, Alexander Schrijver is lovend over zijn opdrachtgever. Toch gaat hij op eigen initiatief een punt zetten achter zijn tijd bij JDE. Zonder te weten wat zijn volgende opdracht is. Na ontwikkelen valt nu ook het woord ontdekken. “Het is een hele bewuste stap. Ik wil in deze fase van mijn loopbaan in meerdere keukens kijken, ik wil me breed ontwikkelen. Nu richt ik me vooral op controlling, maar ik wil bijvoorbeeld ook kennismaken met robotics, meer aan de technische en procesmatige kanten actief zijn. Ik wil ontdekken wat écht bij me past, waaraan ik het échte werkplezier beleef. En wellicht is dan over een aantal jaren toch gewoon de conclusie dat dat het werk is wat ik nu bij JDE doe.”

Plezier in werk essentieel

“Ik ben nog jong, ik wil en kan nog heel veel leren”, zo gaat Alexander Schrijver verder. “Ik krijg bij JDE een flinke rugzak mee. Ik heb me hier duidelijk verder ontwikkeld. Veel proceskennis opgedaan. Maar ook geleerd hoe belangrijk het is om plezier te hebben in wat je doet. Of je het nu over jezelf als individu hebt of over het team waartoe je behoort; wil je optimaal presteren dan is plezier in je werk essentieel. En kijk ik naar de ontwikkeling van mijn soft skills, dan kom ik ook weer bij mijn communicatie uit. Die is bij JDE opnieuw helderder en krachtiger geworden. Dat maakt me zelfverzekerder in wat ik doe en dat komt de kwaliteit van mijn werk ten goede. Nu en in de toekomst.”

Hoe ziet de Financial van de toekomst eruit?Download de paper

 

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière