Artikel

Pak de leiding over jouw rol als financial: zo zien de financiële functies van de toekomst eruit

03 september 2021 - 3 min.

Header image

Jouw rol als financial verandert. Die verandering ontstaat doordat de business andere verwachtingen van finance krijgt en technologische ontwikkelingen de vraag naar automatisering en optimalisatie van financiële processen versnelt. Die veranderingen bieden financials nieuwe kansen. Het is aan jou om hierin de lead te nemen en futureproof te blijven. Lees hier alles over de financiële functies van de toekomst. 

Verbreed je blik op finance   

“Betrek de wereld om je heen. Bekijk zaken niet alleen vanuit je eigen kaders, maar neem de hele context mee”, legt Misja Bouma - Business Development Manager Finance bij Yacht - uit. Een futureproof financial snapt de context waarin hij of zij opereert. En wat voor invloed dat heeft op advies en besluitvorming. Verbreed daarom je blik op finance en vergroot daarmee je inzicht. Dat maakt jou klaar voor de toekomst van finance, zegt Misja.

Zo veranderen financiële functies de komende jaren

En nu concreet: hoe zien die nieuwe functies voor financials eruit? Misja vertelt hoe de rollen van business controllers, financial controllers en boekhouders veranderen. 

Van business controller naar storyteller 

Nieuwe technologieën zorgen dat analyses en het combineren van data steeds efficiënter en effectiever gedaan worden. De financial van de toekomst hoeft hierdoor minder de cijfers in te duiken en houd meer tijd over om de context van de cijfers te begrijpen. “Het vertellen van het verhaal wordt steeds belangrijk in plaats van de analyse. Hoe vertaal je de cijfers naar wat je als bedrijf moet gaan doen; die vraag speelt een cruciale rol in jouw adviezen.”  

Van financial controller naar predictive financial controller 

“Denk na over wat er in de toekomst kan gebeuren. Veel controllers gebruiken hun cijfers nu vooral om terug in de tijd te kijken en vanuit het verleden de forecast te maken. Wat is er gebeurd en waarom?”, vertelt Misja. “We zien nu dat binnen deze rol een grotere vraag naar scenarioplanning en datagedreven prognoses ontstaat.” Hier heb je als professional andere skills en tooling voor nodig. Vaak betekent dat bijvoorbeeld een overstap van het vertrouwde excel-sheet naar nieuwe dashboarding en business intelligence tools zoals Power BI, Tableau en Microsoft Strategy. Ook krijgen analytische en communicatieve skills een prominentere rol. 

Van boekhouder naar change manager  

In een financieel proces komen processen vanuit allerlei verschillende afdelingen samen. Jij verzamelt als boekhouder al die informatie bij elkaar. De financial van de toekomst kijkt constant naar manieren om deze informatie actiever en efficiënter te verzamelen. “Met die continous improvement mentaliteit is verandering onvermijdelijk. Dat heeft niet alleen te maken met het proces, maar ook met hoe je de mensen uit de keten meekrijgt. Hier komt changemanagement om de hoek kijken.” 

Alles weten over de financiële rollen van de toekomst?Lees meer in onze Finance whitepaper

Hoe beweeg je als finance professional mee met deze transformatie? 

“Wacht niet af tot iemand anders het gaat bedenken. Pak zelf de leiding. Je moet nieuwsgierig zijn. De financials die dat doen hebben vaak een belangrijk rol in hun organisatie”, vertelt Misja. Daar zit voor veel financials nu de uitdaging. Vaak beschik je als professional - bijvoorbeeld vanuit je opleiding - over de hard skills die je nodig hebt voor je vak. Een futureproof financials weet deze skills te combineren met sterke human skills. Met zo’n uitgebreide skillset maak je impact en zet je de stappen om voorop te lopen in jouw vakgebied.

Hoe kom je erachter of jouw financiële rol futureproof is? 

“Bewustwording. Dat is de eerste stap”, stelt Misja. “Ook als je de urgentie voor een transformatie van jouw rol nu nog niet voelt.” Lees je in, ga in gesprek met andere financials en pak de kansen om je verder te ontwikkeling. De Yacht Futurizing Finance Community biedt jou deze tools. Als onderdeel van deze finance community krijg je onder andere toegang tot whitepapers, masterclasses, het FFCP-programma en is een sparringpartner voor een financieel vraagstuk altijd dichtbij. Meld je aan en zet jouw stap naar een toekomstbestendige carrière. 

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends?Sluit je aan bij de Futurizing Finance community

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Whitepaper Futurizing Finance Banner

Whitepaper Futurizing Finance

Finance is én blijft in transformatie. Dit biedt Financials prachtige nieuwe kansen. In deze paper delen Finance autoriteiten hun ervaringen, meningen en praktische tips voor futureproof Financials.

Download de whitepaper