Vergunningverlener Cover

Vergunningverlener

Ambitieuze verbouwingen, de aanleg van een nieuw park of de transformatie van een kerk naar wooneenheden: als vergunningverlener heb jij een belangrijke rol in het wel of niet tot stand komen van bijzondere plannen. Je hebt de huidige wet-en regelgeving scherp en zet jouw kennis in bij het verlenen van milieu-, bouw-, of agrarische vergunningen. Je bent detailgericht, bijt je vast projecten en weet alles van ingewikkelde wetgeving zoals de Omgevingswet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Interessante vacatures voor vergunningverlener / Wabo-casemanager

Helaas, we hebben op dit moment geen passende vacatures.

Kijk ook nog even op ons jobboard tussen de 719 andere uitdagende opties.

Bekijk alle vacatures

Werken als vergunningverlener

Wat doet een vergunningverlener?

Als vergunningverlener doe je precies wat de naam zegt: je verleent vergunningen aan de aanvragers of wijst ze af als ze niet voldoen aan de voorwaarden, wetgeving of regels. Je bent vanaf het begin van het proces tot het eindbesluit verantwoordelijk voor de aanvraag. 

Om tot een goed besluit te komen, doe je veel research. Je duikt in de aanvraag en de bijbehorende plannen en toetst deze aan de geldende wet- en regelgeving. Als je extra informatie nodig hebt, zoek je contact met de aanvrager van de vergunning, met de architect van het plan of je collega’s. Elke aanvraag is een puzzel waarvan jij de stukjes verzamelt. En als die bij elkaar komen wijs je een vergunning toe, of juist af.

Wat doet een Wabo-vergunningverlener? 

Een Wabo-vergunningverlener, ook wel Wabo-casemanager genoemd, doet vrijwel hetzelfde als een vergunningsverleners. Het grote verschil is een Wabo-vergunningverlener werkzaam is in een specifieke tak van sport. De algemene vergunningverlener beoordeelt de aanvragen voor allerlei type vergunningen. Een Wabo-vergunningverlener beoordeelt specifiek omgevingsvergunningen voor het fysieke domein. Denk aan bouwplannen voor appartementen, wijzigingen aan monumentale panden of het kappen van bomen. Voor deze aanvragen heeft de casemanager kennis nodig van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. 

Wat zijn de taken van een vergunningverlener?

Als vergunningverlener beoordeel je de vergunningsaanvragen die binnen binnenkomen. Vaak binnen je eigen specialisatie. De belangrijkste taken van een vergunningverlener zijn: 

  • Adviseren van organisaties, aanvragers of gemeenten over vergunningen; 
  • Luisteren naar en het beantwoorden van vragen van betrokken stakeholders; 
  • Het coördineren en managen van de aanvragen die op jouw bordje liggen;
  • Toetsen van aanvragen tegen de huidige wet-en regelgeving; 
  • Inlezen in de veranderende wet-en/of regelgeving.

 Wat zijn de functie-eisen voor een vergunningverlener?

Wanneer je als vergunningverlener start, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen:

  • Een afgeronde hbo/wo-opleiding bouwkunde of een mbo-opleiding met een diploma ambtenaar bouw-enwoningtoezicht;
  • Kennis van (de veranderingen in) de wet-en regelgeving rondom vergunningen; 
  • Bij voorkeur juridische onderlegd, vanwege de nieuwe Omgevingswet. 

Welke skills heb je nodig als (Wabo) vergunningverlener?

Als vergunningverlener is het belangrijk dat je secuur en punctueel bent. Je hebt te maken met veel verschillende regels en wetgeving. Hier moet je induiken om deze vervolgens te toetsen tegen de aanvragen die er binnenkomen. Deadlines zijn daarnaast heilig voor je. Je weet precies wanneer een termijn verloopt en wat de huidige status is van de aanvragen die je behandelt. Je kijkt vooruit en anticipeert als er tussendoor ontwikkelingen plaatsvinden die de deadline mogelijk in gevaar brengen. 

Ook ben je communicatief sterk en beantwoord je de vragen van stakeholders helder. Bijvoorbeeld van burgers, projectaanvragers of architecten. Je stapt daarnaast zonder problemen af op betrokkenen van het project af als je meer informatie nodig hebt om tot een goed besluit te komen. 

Waar werken (Wabo) vergunningverleners? 

Vergunningverleners werken vaak bij (lokale) overheden, zoals gemeenten of de provincie. Veel vergunningverleners zijn gefocust op  een bepaald type wet- en regelgeving. Ze toetsen bijvoorbeeld specifiek vergunningen op milieuregels, bouwregelgeving of wetgeving in de agrarische sector. Dit is afhankelijk van het type opdrachtgever waar je werkt en jouw persoonlijke specialisatie. 

Met wie werk je samen als vergunningverlener?

Als vergunningverlener werk je vaak autonoom aan eigen projecten, maar je zoekt het contact met anderen wel vaak op. Bijvoorbeeld als je input nodig van de vergunningaanvrager, Monumentenzorg of de architect die betrokken is bij het project. Je werkt daarnaast vaak met meerdere vergunningverleners op één afdeling. Daardoor is er altijd iemand met wie je kan overleggen of discussiëren over bepaalde aanvragen. 

Als vergunningverlener win ik adviezen in bij diverse specialisten, zodat ik weloverwogen kan besluiten over het wel of niet verlenen van de vergunning. Bovendien moet ik me bewust zijn van de consequenties die het besluit heeft voor eventuele toekomstige aanvragen. Je hebt met veel puzzelstukken te maken. Dat zorgt voor de diversiteit die mijn werk zo leuk maakt.

Lees zijn blog
contactperson Image
Grad Clabbers Wabo-vergunningverlener

Jouw mogelijkheden als vergunningverlener bij Yacht

Werken als interim-vergunningverlener bij Yacht

Ga je als (Wabo-)vergunningverlener in dienst bij Yacht als interim-professional, dan heb je direct zekerheid van inkomen. Ook als je nog niet gestart bent op een opdracht. We geloven namelijk in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel de opdracht vinden die past bij jouw skills, wensen en ambities. 

Tijdens de zoektocht naar een passende detacheringsopdracht, bereiden we je voor op de sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met een sollicitatiecoach en tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo vergroten we de kans dat je start bij de opdracht die je wilt. Zodra je definitief mag starten op opdracht bij de opdrachtgever, ga je een  arbeidsovereenkomst aan bij Yacht. We worden dan jouw werkgever en begeleiden je in jouw ontwikkeling. Wanneer het tijd is voor een nieuwe uitdaging, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo zorgen we dat je jouw persoonlijke doelen bereikt op lange termijn.

Doorgroeien bij Yacht

Als vergunningverlener bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij de opdracht die hierbij past. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met ons brede opleidings-en trainingsaanbod zorgen dat jij jouw carrière in een stroomversnelling zet. Interesse gewekt? 

Lees meer over leren en ontwikkeln in Engineering

Meer weten?

We bespreken dit graag met je tijdens een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op!

contactperson Image

Robin Valk

Sourcing Specialist - Amsterdam

contactperson Image

Jordi Mulders

Recruitment Consultant

contactperson Image

Jesper Bouwman

Recruitment Consultant - Groningen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière

Deze artikelen & blogs over Engineering moet je zeker even lezen