Social media manager Cover

Social media manager

Een social media manager beheert de profielen van de social media platforms. Je hebt ruime expertise rondom social media en die combineer je met gedrevenheid en strategisch inzicht. Met jouw visie breng je de sociale media-kanalen van jouw opdrachtgever naar een hoger niveau. Wil je dat ook? Check hier alle social media manager vacatures en lees meer over deze uitdagende functie.

Interessante social media manager vacatures

Werken als social media manager

Een social media manager is een specialist en generalist ineen. Zo heb je een brede kennis van sociale media, marketing en communicatie. Ook heb je inzicht in en de visie om onderscheidend te zijn. Tenslotte stuur je een team aan. Het bundelen van talent en het teambuilding zijn voor jou erg belangrijk. 

Bekijk onze social media manager vacatures

Wat doet een social media manager?

De social media manager beheert zelf accounts op verschillende sociale netwerken of stuurt een team van content specialisten en social media specialisten aan. Jij weet hoe je de verschillende platforms in kunt zetten om doelen te behalen en welke content je daarvoor kunt gebuiken. Je creëert draagvlak voor je eigen visie en plannen, door het resultaat van je werk inzichtelijk te maken in de vorm van bijvoorbeeld volgers, connecties of andere vormen van engagement. 

Zo worden de social media kanalen gebruikt voor meer naamsbekendheid. Dan plaats je vaak informatieve content om zo nieuwe mensen aan een merk te binden. Wil je een specifiek product of dienst in de spotlights zetten? Dan maak je reclame voor specifieke producten of laat je foto's van projecten zien. 

Wat is het takenpakket van een social media manager?

Als social media manager ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Je plaatst content op verschillende platforms of stuurt een team aan dat dit doet. Naast krachtige content creëren onderzoek je hoe je hiermee de grootste impact maakt; 
 • Je rapporteert meestal aan de directie. In overleg met directieleden en managers wordt er een strategie bepaald. De strategie wordt uitgezet en jij gaat vervolgens aan de slag; 
 • Je onderzoekt veel. Social media zijn dynamisch en het overkomt jou niet dat je vol inzet op een platform dat gisteren relevant was en de nieuwste ontwikkelingen mist. 

Wat zijn de uitdagingen van een social media manager?

De functie social media manager is om meerdere redenen uitdagend. Onderscheidende en overtuigende communicatie is essentieel. Kies je platform, bepaal je strategie en sta continu aan. 

Hoe en wanneer je content plaatst, is zeker een uitdaging. Jij helpt je team met een uitgebreide content- en publicatiekalender, waarachter jouw visie en specialisme schuilt. Zo ontwikkel je zowel onderscheidende als afwisselende content en maak je meetbaar dat je, op verschillende social media kanalen, de doelstellingen van je organisatie bereikt. Zo behaal je het maximale resultaat voor je doelgroep.

Wat is het gemiddelde change management consultant salaris?

Je salaris is van meerdere factoren afhankelijk. Een starter op de arbeidsmarkt verdient ongeveer €2.500,- per maand in een dergelijke rol. Heb je meer werkervaring? Een ervaren social media manager verdient rond de €4.500,- per maand. Het gemiddelde salaris van een social media manager is €3.500,- bruto per maand.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Er zijn verschillende studies die je voorzien van de hard én soft skills die je nodig hebt in deze functie. Voor een social media manager is een afgeronde communicatieopleiding cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan hbo-communicatie of communicatie- en informatiewetenschappen op wo-niveau.  

Daarna kun je nog een masteropleiding in communicatie afronden. Professionals met een dergelijk diploma worden sneller aangenomen, ook al is praktijkervaring en handigheid met sociale media essentieel.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot social media manager?

Je kunt enerzijds de gebaande paden volgen en na je middelbare school een studie communicatie volgen. Ben je al bezig met je carrière en heb je al enige ervaring met social media, marketing en communicatie?  Dan kan jij je omscholen tot social media manager. Denk hierbij aan een deeltijdstudie in deze richting. 

Check al onze marketing en communicatie opleidingen

Word de beste agile MarCom expert Banner

Word de beste agile MarCom expert

Maakt een agile werkwijze jouw werk in marketing en communicatie effectiever, uitdagender en leuker? Download de paper en laat je inspireren door 5 experts die trends, tips en praktijkcases over agile werken met je delen.

Download de paper

Welke vaardigheden heb je nodig als social media manager?

Als social media manager beschik je over de onderstaande vaardigheden:  

 • Creatief: social media wordt door vrijwel iedereen in de wereld gebruikt en er zijn tientallen relevante platforms. Jij onderzoekt welke platforms het meest geschikt zijn en welke content daar succes brengt. 
 • Communicatief vaardig: vooral op schrift moet je communicatief sterk zijn. Een goede social media manager weet mensen te prikkelen en te overtuigen met originele teksten. Je kan op verschillende niveaus schrijven. Schrijf je voor een groot publiek? Dan schrijf je bij voorkeur op taalniveau B1. 
 • Denkend in kansen: je bent constant aan het analyseren welke platforms geschikt zijn voor een goede bedrijfsprofilering. Zie je ergens kansen? Dan onderzoek je direct wat de mogelijkheden zijn en ga je aan de slag. 
 • Doelgericht: een organisatie stelt doelen en probeert iets te bereiken met social media. Vaak gaat er ook veel advertentiegeld mee gepaard en de investering wil de directie natuurlijk terugzien. Als social media manager zorg je ervoor dat meetbare doelen worden behaald. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een social media manager?

Als social media manager kan je verder groeien. Laat zien dat je een gedreven professional bent die de strategische doelstellingen van de organisatie vertaalt naar de operatie. Koppel dat aan gedrevenheid en focus en de next steps liggen voor je in het verschiet. Denk aan het aansturen van een groot marketing- of communicatieteam of zelfs een directiefunctie.

Waar werkt een social media manager?

Een social media manager werkt voor vrijwel alle soorten organisaties en bedrijven. Zowel kleine als grote ondernemingen maken gebruik van sociale media. Bij kleinere bedrijven hebben social media managers minder taken en verantwoordelijkheden. Ze houden de platforms bij en zorgen ervoor dat een bedrijf of organisatie zichtbaar blijft. Bij middelgrote en grote organisaties hebben ze doorgaans meer doelen. Deze organisaties willen zichzelf op een goede manier profileren of hun naamsbekendheid vergroten. Vaak werk je als social media manager dan samen met andere collega's die actief zijn binnen de marketingafdeling.

Met wie werk je samen als social media manager?

Als social media manager werk je samen met veel mensen op de afdeling. Denk bijvoorbeeld aan SEO-experts, maar ook IT-experts, copywritersmarketingspecialisten en communicatiespecialisten

Voordelen van werken als social media manager via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goede ontwikkelmogelijkheden waarbij we het 70/20/10-principe hanteren. Je leert 70% zelf, tijdens je opdracht 20% peer-to-peer review en 10% aan opleidingen en trainingen;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Onderdeel van ons netwerk & je krijgt ook een NIMA-membership.

Bekijk onze social media manager vacatures

Veelgestelde vragen over social media managers

Welke vaardigheden heb je als social media manager nodig?

Met communicatieve vaardigheden kom je als social media manager al heel ver. Je schrijft content en moet lezers zien te prikkelen met aangename teksten. Je moet ook nieuwsgierig aangelegd zijn en kansen zien. Je bent altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de wereld van de sociale media.

Hoe word je social media manager?

Je kunt een communicatiestudie op het hbo of de universiteit volgen. Na je studie kun je solliciteren voor de functie social media manager. Je kunt je natuurlijk ook later omscholen. Heb je al ervaring binnen de communicatiewereld? Dan zijn er speciale deeltijdopleidingen die je kunt volgen.

Kan een social media manager ook doorgroeien?

Als je als social media manager bij een grote organisatie werkt, dan heb je meerdere doorgroeimogelijkheden. Allereerst kun je binnen de functie zelf doorgroeien van junior tot senior social media manager. Je krijgt dan meerdere taken en soms geef je leiding aan junioren. Ook kun je promoveren tot marketingmanager.

Hoe vind ik een baan als social media manager?

Check onze vacatures voor social media managers of neem contact op.