Mechanical engineer Cover

Mechanical engineer

Ben jij een ambitieuze, daadkrachtige en deskundige professional in engineering? Zet jouw creativiteit in om mechanische producten te ontwerpen en ontwikkelen als mechanisch ingenieur. Check alle vacatures voor mechanisch ingenieur en lees meer over de taken, benodigde expertise en het salaris van een mechanisch ingenieur.

Interessante mechanical engineer vacatures

Werken als mechanisch ingenieur

De mechanisch ingenieur, ook wel werktuigbouwkundig ingenieur, is een professional met visie, creativiteit en technische deskundigheid. Ben je ambitieus en doelgericht? Als mechanisch ingenieur worden jouw vaardigheden maximaal benut. Jouw werk draait om het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verbeteren van machines, apparaten en installaties. Je bent de expert die praktische oplossingen bedenkt met tools en machines.

Bekijk onze mechanical engineer vacatures

Wat doet een mechanisch ingenieur?

Als mechanisch ingenieur heb je een breed takenpakket. Van ontwerp tot oplevering ben je betrokken bij producten. Jouw verantwoordelijkheden en benodigde vaardigheden zijn afhankelijk van de branche waarin je werkt.

Wat is het takenpakket van een mechanisch ingenieur?

Als mechanisch ingenieur ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Creëren van technische tekeningen;
 • Ontwerpen van producten met software zoals Siemens NX of SolidWorks;
 • Opstellen van begrotingen;
 • Pitchen en draagvlak creëren;
 • Organiseren en managen van jouw project;
 • Testen van prototypes.

Wat zijn de uitdagingen van een mechanisch ingenieur?

In elke sector die machinerie of installaties nodig heeft, worden mechanisch ingenieurs gezocht. Het bedenken van de beste oplossingen is jouw verantwoordelijkheid. Met jouw skills, aanpassingsvermogen en creativiteit help jij jouw opdrachtgever vooruit. Als mechanisch ingenieur blijf je continu leren en ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Samenwerking met andere deskundigen en bundeling van verschillende expertises leiden tot de beste resultaten.

Wat is het gemiddelde salaris van een mechanisch ingenieur?

Het gemiddelde brutoloon van een mechanisch ingenieur in Nederland bedraagt ongeveer €4.000 per maand. Dit salaris kan variëren tussen €2.500 en €5.505, afhankelijk van factoren zoals werkervaring, type organisatie, opleidingsniveau en locatie van de werkplek.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen zijn nodig?

Wil je mechanisch ingenieur worden? Volg dan een hbo- of wo-opleiding in een technische richting, zoals engineering, design & innovation, mechatronica of werktuigbouwkunde.

Hoe kun je je omscholen of bijscholen tot mechanisch ingenieur?

Als je je wilt omscholen of bijscholen tot mechanisch ingenieur, zijn er vele mogelijkheden om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. Om je verder te ontwikkelen als mechanisch ingenieur is het essentieel om een masteropleiding in werktuigbouwkunde of een gerelateerd vakgebied te volgen. Ook is het belangrijk om cursussen en trainingen te volgen om specifieke vaardigheden te ontwikkelen, zoals het werken met 2D- en 3D-tekenprogramma's (bijvoorbeeld AutoCAD of SolidWorks) en het maken van berekeningen.

Daarnaast zijn er specifieke omscholingstrajecten beschikbaar voor professionals die vanuit een ander vakgebied de overstap willen maken naar de technische sector. Vaak zijn dit trajecten waarbij werken en leren samenkomen. 

Check onze opleidingen in engineering

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community Banner

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community

Groeien als technisch professional in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan member van het Urban-innovators netwerk: de exclusieve community voor Engineering-professionals om kennis te delen.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als mechanisch ingenieur?

Om een succesvolle mechanisch ingenieur te worden, beschik je over de onderstaande vaardigheden:

 • Met jouw creativiteit bedenk je innovatieve oplossingen om nieuwe ideeën te ontwikkelen en te realiseren;
 • Je analyseert complexe technische problemen en je bedenkt effectieve oplossingen; 
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden om ideeën en ontwerpen duidelijk te kunnen overbrengen aan je teammembers en stakeholders; 
 • Je werkt effectief samen in multidisciplinaire teams en je onderhoudt goede interpersoonlijke relaties; 
 • Je hebt ervaring met tekenprogramma's zoals AutoCAD en SolidWorks voor het maken van technische tekeningen en modellen;
 • Je hebt inzicht in de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen en je weet de juiste materiaalkeuzes te maken; 
 • Je kunt je aanpassen aan veranderende omstandigheden en nieuwe technologieën.

Welke carrièremogelijkheden heeft een mechanisch ingenieur?

Een mechanisch ingenieur heeft vele carrièremogelijkheden. Van medior mechanisch ingenieur kan jij je ontwikkelen tot senior mechanisch ingenieur. Dan ben je ook betrokken bij leidinggevende taken, neem je deel aan strategische besluitvorming en speel je een belangrijke schakel in projectmanagement. Wil je doorgroeien naar een managementpositie? Dan is de functie van engineering manager zeker iets voor jou. Je bent dan verantwoordelijk voor het leiden en coördineren van een team ingenieurs.

Ook kan jij je specialiseren binnen een specifiek domein, zoals energietechnologie, medische apparatuur, automotive, of lucht- en ruimtevaart. Zo vergroot jij je expertise en maak je impact in die specifieke industrie.
Het carrièrepad van een mechanisch ingenieur is dynamisch en biedt veel mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om je interesses en doelen te bepalen en gerichte stappen te zetten om je carrière vorm te geven.

Waar werkt een mechanical engineer?

Als mechanical engineer werk je bij een ingenieursbureau, maar je werkveld is heel breed. Tijdens je werk kom je namelijk in aanraking met allerlei sectoren en expertises. Zolang er machines en installaties nodig zijn, ben jij onmisbaar. Als ontwerpen en ontwikkelen producten voor onder andere de automotive industrie, de medische industrie, de lucht- en ruimtevaartindustrie en organisaties die zich bezighouden met energieopwekking. 

Met wie werk je samen als mechanical engineer?

Als mechanical engineer ben je betrokken bij producten van conceptfase tot productiefase. Tijdens dit traject werk je met veel verschillende professionals samen. Zo werk je samen met engineers, waaronder software engineers, manufacturing engineers en electrical engineers. Ook werk je samen met ontwerpers en marketingprofessionals tijdens de ontwerpfase. Wanneer het tijd is voor productie, werk je juist weer samen met professionals die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitscontrole, leveranciers en fabrikanten.

Voordelen van werken als mechanical engineer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de engineering-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om trends & ervaringen in engineering te delen.

Bekijk onze mechanical engineer vacatures

Veelgestelde vragen over mechanical engineers

Wat doet een mechanical engineer?

Een mechanical engineer houdt zich bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en verbeteren van machines en installaties. Deze professional heeft kennis van zowel software als hardware en zet zijn vaardigheden in om een product te ontwikkelen dat voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. 

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een mechanical engineer?

Mechanical engineers hebben wiskundig en technisch inzicht. Ze hebben kennis van de nodige software, mechanica en materiaalkunde. Ze denken in oplossingen en zijn creatief. Daarnaast hebben ze uitstekende communicatievaardigheden en zijn ze echte teamplayers. Ze werken namelijk samen met veel verschillende professionals.

Welke opleiding moet je volgen om mechanical engineer te worden?

Als je mechanical engineer wilt worden, heb je een hbo- of wo-diploma nodig in een technische richting. Denk daarbij aan een afgeronde opleiding Mechatronica of Mechanical Engineering. Het is ook mogelijk om een omscholingstraject te volgen.

Wat verdient een mechanical engineer?

Mechanical engineers verdienen gemiddeld €3.480 bruto per maand in Nederland. Hoeveel ze precies verdienen, is niet alleen afhankelijk van hun ervaring, maar ook van hun opleiding. 

Hoe vind ik een baan als mechanical engineer?