Maintenance manager Cover

Maintenance manager

Wil jij je technisch inzicht combineren met sociale vaardigheden en jouw leiderschap skills? Word dan maintenance manager! Wil jij echt impact gaan maken als maintenance manager? Check hier onze maintenance manager vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een maintenance manager.

Interessante maintenance manager vacatures

Werken als maintenance manager

Een maintenance manager is een sterke leider die de kwaliteiten van engineers of monteurs optimaal inzet. Zo los je technische problemen snel op en houd je het management en je team tevreden. Als ambitieuze maintenance manager heb je uitstekende kennis van machines. Je bent ook verantwoordelijk voor de onderhoudsplanning en zorgt ervoor dat alle machines in de organisatie werken. 

De maintenance manager wordt ook wel maintenance engineer genoemd. In kleinere bedrijven vallen deze functies vaak samen. Je bent dan zowel de maintenance engineer als de maintenance manager. Dan geef je leiding aan monteurs. In grotere bedrijven ben jij de maintenance manager en geef je leiding aan een team van maintenance engineers.

Bekijk onze maintenance manager vacatures

Wat doet een maintenance manager?

Een maintenance manager is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle apparatuur, machines en faciliteiten binnen een organisatie. Zo stel je bijvoorbeeld een onderhoudsplan op en daarbij hou je als maintenance manager rekening met het milieu, budget en eventuele risico’s.

Wat is het takenpakket van een maintenance manager?

Als maintenance manager ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Het opstellen van een gedetailleerd onderhoudsplan voor alle apparatuur en faciliteiten; 
 • Het creëren van onderhoudsschema's en roosters, zodat het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd; 
 • Het beheren van het budget voor onderhoudsactiviteiten; 
 • Het plannen van middelen en kostenbeheer om binnen het toegewezen budget te blijven; 
 • Het leiden en beheren van het onderhoudsteam; 
 • Het handhaven en implementeren van veiligheidsnormen en -procedures bij alle onderhoudsactiviteiten;
 • Het bijhouden van gedetailleerde documentatie van uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden; 
 • Het rapporteren over de staat van apparatuur, gebruik van reserveonderdelen en eventuele problemen;
 • Je inventariseert de voorraad en reserveonderdelen en je zorgt ervoor dat ze tijdig op voorraad zijn; 
 • Je brengt de mogelijkheden voor procesverbetering binnen het onderhoudsbeheer in kaart; 
 • Je implementeert nieuwe technologieën en methoden om de efficiëntie te verbeteren; 
 • Je coördineert noodherstelwerkzaamheden bij ongeplande storingen;
 • Je reageert snel en adequaat op kritieke situaties om de impact op de productie te minimaliseren; 
 • Je zorgt dat alle onderhoudsactiviteiten voldoen aan wettelijke voorschriften en regelgeving.

Wat zijn de uitdagingen van een maintenance manager?

Een maintenance manager heeft te maken met vele uitdagingen. Deze hebben vaak te maken met het beheren van onderhoud en het waarborgen van de werking van faciliteiten. Enkele van deze uitdagingen zijn:

 • Beperkte financiële middelen kunnen een uitdaging vormen bij het plannen van onderhoudsactiviteiten, aanschaffen van reserveonderdelen en investeren in nieuwe technologieën voor efficiënter onderhoud;
 • Het handhaven van hoge veiligheidsnormen in een werkomgeving kan complex zijn, vooral bij onderhoudswerkzaamheden aan potentieel gevaarlijke apparatuur of installaties;
 • Het plannen van onderhoudswerkzaamheden die de productie zo min mogelijk onderbreken; 
 • Het effectief managen en motiveren van het onderhoudsteam, vooral in tijden van zware werkdruk of noodsituaties; 
 • Het implementeren van duurzaam en milieuvriendelijk onderhoud. Daarbij komen ook aspecten als kosten en beschikbaarheid bij kijken; 
 • Het effectief beheren van de grote hoeveelheid gegevens en informatie van onderhoudsactiviteiten, zoals het bijhouden van storingen en prestatiegegevens, kan een uitdaging zijn.

Wat is het gemiddelde maintenance manager salaris?

Het salaris van een maintenance manager is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, industriële sector, locatie en het specifieke bedrijf. Gemiddeld verdient een maintenance manager  €4.995,- bruto per maand. Het salaris van mediors ligt tussen de €3.250 en de €4.000 bruto per maand in. Als senior maintenance manager verdien je maandelijks rond de €4.000 en de €5.500.- en kan zelfs verder oplopen tot zo’n €7.000 euro.
Naast een goed salaris heb je ook mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een eindejaarsbonus of de mogelijkheid voor het volgen van extra trainingen en cursussen die door je werkgever vergoed worden. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om maintenance manager te worden, is het essentieel om een bacheloropleiding in werktuigbouwkunde of een gerelateerd vakgebied te volgen. Zo vergroot jij je kennis en expertise van technische aspecten van apparatuur en machines. Ook een opleiding in elektrotechniek, onderhoudsmanagement, industrieel management en bedrijfskunde (MBA) zijn goede vooropleidingen om je carrière te starten als maintenance manager  Daarnaast is het opdoen van praktijkervaring ook cruciaal. Stages of werkervaring in onderhoudsfuncties zijn bovendien een waardevolle aanvulling op jouw opleiding.

Hoe kun je je omscholen of bijscholen tot maintenance manager?

Als je je wilt omscholen of bijscholen tot maintenance manager, zijn er verschillende stappen en mogelijkheden om je doel te bereiken. Naast het afronden van een relevante opleiding in dit vakgebied, heb je de drive om zelf (online) cursussen en certificeringen te volgen. Er zijn certificeringen zoals Certified Maintenance and Reliability Professional (CMRP) die je expertise vergroten. Daarnaast is het handig om je aan te sluiten bij onze community speciaal voor engineering professionals. Dit is de plek waar jij je ervaringen met elkaar deelt en spart over actuele vraagstukken in dit vakgebied. Tenslotte is het essentieel dat je continu op de hoogte bent en blijft van de laatste trends en ontwikkelingen in de onderhoudsindustrie. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van interessante blogs of het volgen van webinars. 

Omscholing kan tijd en inzet vergen, dus wees flexibel en blijf gemotiveerd gedurende het proces. Stel realistische doelen en werk gedreven aan je professionele ontwikkeling. Door opleiding te combineren met praktijkervaring en voortdurende professionele ontwikkeling kun je jezelf goed positioneren voor een rol als maintenance manager. Het is belangrijk om jezelf voortdurend te blijven verbeteren en aan te passen aan veranderingen in de industrie.

Check onze opleidingen in engineering

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community Banner

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community

Groeien als technisch professional in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan member van het Urban-innovators netwerk: de exclusieve community voor Engineering-professionals om kennis te delen.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als maintenance manager?

Als maintenance manager moet je over de volgende vaardigheden beschikken:

 • Je hebt kennis van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en andere relevante technische disciplines om onderhoudsproblemen te begrijpen en op te lossen;
 • Je leidt een team, je weet je teammembers te motiveren en te inspireren. Daarnaast delegeer je taken en bevorder je een positieve werkomgeving; 
 • Goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor het effectief overbrengen van informatie naar het team, andere afdelingen en het hoger management; 
 • Je analyseert en lost snel en effectief problemen op, vooral tijdens noodsituaties of ongeplande storingen; 
 • Je plant en coördineert onderhoudsactiviteiten;  
 • Je hebt inzicht in financieel beheer en je beheert het onderhoudsbudget, inclusief kostenramingen en kostencontrole; 
 • Je geeft prioriteit aan veiligheid in alle onderhoudsactiviteiten en je implementeert veiligheidsnormen en –procedures;
 • Je kunt snel en doortastend beslissen, vooral in noodsituaties waar tijd van belang is; 
 • Je zorgt voor efficiënt gebruik van tijd en middelen om onderhoudsactiviteiten op schema te houden; 
 • Je beschikt over analytische vaardigheden om prestatiegegevens te interpreteren, trends te identificeren en preventief onderhoud te plannen; 
 • Je bent flexibel en je weet je aan te passen aan veranderende omstandigheden en prioriteiten.

Welke carrièremogelijkheden heeft een maintenance manager?

Een maintenance manager heeft vele carrièremogelijkheden. Allereerst kan je doorgroeien naar senior maintenance manager. Dan ben je verantwoordelijk voor een breder scala aan activiteiten en beheer je meerdere locaties of afdelingen. Ook kan je als maintenance manager carrière maken als operations manager. Je wordt dan verantwoordelijk voor de algehele operationele efficiëntie van een organisatie. Daarnaast behoren de functies van supply chain manager, projectmanager en industrieel adviseur tot de mogelijkheden. 

Bovendien zijn jouw carrièremogelijkheden afhankelijk van de industrie, de organisatie en jouw persoonlijke voorkeuren. Door voortdurende professionele ontwikkeling en het benutten van kansen breng jij je carrière naar een hoger niveau.

Waar werkt een maintenance manager?

Een maintenance manager kan in verschillende sectoren en industrieën werken, waarbij de focus ligt op het beheren en coördineren van onderhoudsactiviteiten. Zo vind je een maintenance manager in onder andere energiecentrales, chemische industrie, transport & logistiek en de automobielindustrie. Waar je terechtkomt, is grotendeels afhankelijk van jouw specialisatie en werkervaring. Zowel grote als kleine bedrijven hebben maintenance managers nodig. Het takenpakket kan dan wel verschillen.Kleinere bedrijven zijn vaak gespecialiseerde onderhoudsbedrijven, die werken in opdracht van grotere bedrijven met een machinepark.

Met wie werk je samen als maintenance manager?

Als maintenance manager werk je voornamelijk samen met het team dat jij leidt. Dit team bestaat uit onderhoudsmedewerkers, monteurs of maintenance engineers. Daarnaast ga je regelmatig in gesprek met de manager om budgetten te bespreken. Afhankelijk van het bouwproject waar je onderdeel van bent of het type fabriek waarin je werkt, heb je ook te maken met: de projectleider civiele techniek, de electral & electronics engineer, mechanical engineer en manufacturing engineer.

Voordelen van werken als maintenance manager via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboardingprogramma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de engineering-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om trends & ervaringen in engineering te delen.

Bekijk onze maintenance manager vacatures

Veelgestelde vragen over maintenance managers

Wat verdient een maintenance manager?

Gemiddeld verdient een maintenance manager €4.995 per maand. Hoeveel je verdient, verschilt per organisatie en is afhankelijk van je ervaring. Ben je pas gestart als maintenance manager? Dan ligt je salaris waarschijnlijk rond de €3.000 euro. Een zeer ervaren professional kan tot wel €7.000 bruto per maand verdienen.

Waar werkt een maintenance manager?

Maintenance managers werken meestal in technische sectoren voor organisaties die een groot machinepark hebben. Ze zijn onmisbaar in fabrieken, maar zijn ook vaak betrokken bij bouwprojecten.

Wat zijn de taken van een maintenance manager?

De maintenance manager is de leidinggevende van het onderhoudsteam en stuurt engineers en monteurs aan in hun werk. Ook is de maintenance manager verantwoordelijk voor het opstellen van onderhoudsplannen en -budgetten.

Hoe word je maintenance manager?

Maintenance manager worden? Volg dan een hbo-opleiding in de technische richting. Een wo-opleiding is niet noodzakelijk, maar wel een pre. Geschikte opleidingen zijn onder andere Elektrotechniek (hbo) en Electrical Engineering (wo).

Hoe vind ik een baan als maintenance manager?

Check onze vacatures voor maintenance manager of neem contact op.