Maintenance engineer Cover

Maintenance engineer

Ben jij een technische expert met de ambitie om te groeien? Dan is de functie van maintenance engineer zeker iets voor jou. Als maintenance engineer draag je de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van installaties, constructies en machines. Benieuwd? Bekijk hier alle vacatures voor maintenance engineers en kom meer te weten over de taken, vaardigheden en het salaris van een maintenance engineer.

Interessante maintenance engineer vacatures

Werken als maintenance engineer

Een maintenance engineer is verantwoordelijk voor het onderhoud van machines. Vaak werk je voor toonaangevende organisaties met complexe machines. Je beschikt over de kennis om deze machines te onderhouden en bent nieuwsgierig genoeg om er alles over te weten te komen. Je beperkt je niet alleen tot onderhoudsschema's, maar je hebt ook het improvisatievermogen om direct problemen op te lossen. Het kan echter zijn dat je zelf niet fysiek aan de machines sleutelt; dat is meestal het werk van onderhoudsmonteurs. Als maintenance engineer stel je onderhoudsplannen op en heb je een strategische visie op de langetermijnbeschikbaarheid van machines en installaties. 

Bekijk onze maintenance engineer vacatures

Wat doet een maintenance engineer?

Als maintenance engineer ben je verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan machines, apparatuur of faciliteiten in toonaangevende industriële, productie- of technische bedrijven. Je opdrachtgever hecht veel waarde aan jouw deskundigheid en stressbestendigheid, evenals je hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel bij het succesvol uitvoeren van (complexe) installaties. Bij het opstellen van het onderhoudsplan houd je rekening met kosten, risico's, veiligheid en andere aspecten. Als maintenance engineer geef je leiding aan teams van monteurs en zorg je ervoor dat de juiste medewerkers de juiste taken toegewezen krijgen. Ook draag je verantwoordelijkheid voor hun uitrusting.

Wat is het takenpakket van een maintenance engineer?

Als maintenance engineer ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Onderhoudsplanning: Als maintenance engineersstel je meerjarige onderhoudsplannen voor machines en installaties op. Zo zorg je ervoor dat machines en installaties efficiënt blijven werken. Ze bepalen de frequentie van onderhoudstaken en stellen prioriteiten vast. Je zorgt ervoor dat de onderhoudsplanning realistisch en haalbaar is.
 • Preventief onderhoud: Je voert preventieve onderhoudsinspecties en -taken uit om potentiële problemen te identificeren en te voorkomen voordat ze ernstige storingen veroorzaken.
 • Probleemanalyse: Bij storingen analyseer je als maintenance engineers de oorzaak van het probleem. Vervolgens bepaal je de beste manier om het probleem te verhelpen. En als het nodig is, dan voer je reparaties uit en vervang je defecte onderdelen.
 • Onderhoudsdocumentatie: Je houdt nauwkeurige verslagen bij van alle onderhoudsactiviteiten, inclusief inspecties, reparaties en vervangingen van onderdelen. Deze cruciale documentatie helpt bij het plannen van toekomstig onderhoud en het bijhouden van de levensduur van apparatuur.
 • Veiligheid: Als maintenance engineers zorg je ervoor dat alle onderhoudswerkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Daarbij volg je de veiligheidsvoorschriften en –procedures. Zo draag jij bij aan het identificeren van mogelijke veiligheidsrisico's.
 • Budgetbeheer: Je bent ook verantwoordelijk voor het beheren van het onderhoudsbudget. Dit is inclusief het bestellen van reserveonderdelen en het bepalen van de kosten van onderhoudsactiviteiten.

Wat zijn de uitdagingen van een maintenance engineer?

Als maintenance engineer heb je  vele uitdagingen in je werk. Je hebt veel  verantwoordelijkheden. Zo zorg je ervoor dat kostbare machines en installaties optimaal functioneren. Daarvoor stel je onderhoudsplannen op en houd je de planning goed in de gaten. Ook zijn er uitdagingen op het gebied van complexiteit van apparatuur, technologische veranderingen, veiligheid, tijdsdruk, beschikbaarheid van reserveonderdelen, milieubewustzijn en menselijke fouten. Daarom is het essentieel dat je als maintenance engineer goed geïnformeerd en  voorbereid bent.. Met jouw toekomstgerichte blik zie je problemen aankomen voor ze ontstaan en ben je een onmisbare schakel in de organisatie.

Wat is het gemiddelde salaris van een maintenance engineer?

Het gemiddelde salaris van een maintenance engineer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, de industrie waarin je werkt en het specifieke bedrijf. Over het algemeen ligt het salaris van een maintenance engineer in Nederland tussen € 40.000 en € 70.000,- per jaar. Maintenance engineers met meer ervaring en expertise in gespecialiseerde technologieën brengen het salaris naar een hoger niveau.

Natuurlijk profiteer je als maintenance engineer ook van secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan vakantietoeslag en een goede pensioenregeling. Bij veel organisaties heb je de mogelijkheid om jezelf als maintenance engineer door te ontwikkelen. Je kan dan ook gratis bepaalde opleidingen volgen.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Voor de functie maintenance engineer kun je verschillende opleidingen volgen. Vooral de technische hbo-opleidingen en mbo-opleidingen passen bij deze functie. Denk bijvoorbeeld aan de bachelor Werktuigbouwkunde of de mbo-opleiding Elektrotechniek. Vaak heb je wel aanvullende ervaring voor deze functie nodig. Dit komt doordat een maintenance engineer een leidinggevende functie is. Ervaring op de onderhoudsafdeling van een bedrijf of organisatie is dan ook mooi meegenomen. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot maintenance engineer?

Heb je al ervaring in de technische sector en wil je graag als maintenance engineer aan de slag? Dan zijn er vele mogelijkheden om je te laten omscholen. Zo kan je een opleiding of cursus op het gebied van maintenance engineering volgen. Er zijn technische scholen, beroepsopleidingen en universiteiten die programma's aanbieden die specifiek gericht zijn op onderhoudstechniek. Deze programma's kunnen variëren in duur en diepgang, dus kies er een die past bij jouw carrièredoelen.

Daarnaast is het essentieel dat je op de hoogte bent en blijft van de nieuwste technologieën, trends en best practices door bijvoorbeeld online cursussen te volgen en seminars bij te wonen. Blijf gemotiveerd en leer continu om je vaardigheden te verbeteren en te groeien in dit vakgebied.

Check onze opleidingen in engineering

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community Banner

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community

Groeien als technisch professional in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan member van het Urban-innovators netwerk: de exclusieve community voor Engineering-professionals om kennis te delen.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als maintenance engineer?

Als succesvolle maintenance engineer beschik je over de volgende vaardigheden:

 • Technische kennis: Je bent op de hoogte van mechanische, elektrische en/of elektronische systemen, afhankelijk van het type apparatuur waarmee je werkt. Ook kennis van technische tekeningen en specificaties is cruciaal; 
 • Probleemoplossend: Als maintenance engineer word je vaak geconfronteerd met complexe technische problemen en storingen. Het is jouw taak om snel problemen te analyseren, de oorzaak te achterhalen en effectieve oplossingen te bedenken;
 • Communicatievaardigheden: Voor een efficiënte samenwerking met collega’s en operators en managers is goede communicatie essentieel. Je bent de expert die duidelijk rapporteert over onderhoudsactiviteiten en eventuele problemen; 
 • Teamplayer: Als maintenance engineer is het essentieel om goed samen te werken  en te coördineren met  andere teammembers en stakeholders; 
 • Time management: Het effectief beheren van je tijd en prioriteiten stellen is belangrijk om onderhoudstaken op tijd af te ronden en te voldoen aan productieschema's;
 • Flexibiliteit: Je bent bereid om onder tijdsdruk te werken en buiten reguliere werktijden oproepbaar te zijn in geval van noodgevallen.

Welke carrièremogelijkheden heeft een maintenance engineer?

Als maintenance engineer heb je al een leidinggevende functie met veel verantwoordelijkheid. Je stuurt onderhoudsteams aan en zorgt ervoor dat de juiste werkzaamheden op tijd worden verricht. Toch heb je ook nog de mogelijkheid om door te groeien. Met meer ervaring in een organisatie of bedrijf kan je van junior maintenance engineer naar senior gaan. Je krijgt dan meer verantwoordelijkheden en vanzelfsprekend ook meer salaris. Ook kan je promotie maken. Dan ga je bijvoorbeeld als maintenance manager aan de slag.

Waar werkt een maintenance engineer?

Een maintenance engineer werkt voornamelijk bij gespecialiseerde onderhoudsbedrijven of grote bedrijven. Als maintenance engineer is het jouw taak om grote installaties en constructies te onderhouden. Die zijn vooral te vinden bij de grotere bedrijven in Nederland. Een maintenance engineer is bijvoorbeeld actief in de procesindustrie en de machinebouw. Maar ook in verscheidene andere sectoren vind je veel maintenance engineers. 

Met wie werk je samen als maintenance engineer?

Als maintenance engineer werk je met meerdere mensen samen in een onderhoudsteam. Zo werk je veel samen met onderhoudsmonteurs. Zij voeren de taken uit die jij hebt opgesteld in de meerjarige onderhoudsplanning. Daarnaast werk je ook samen met logistieke medewerkers, planners, technici en leidinggevenden. 

Voordelen van werken als maintenance engineer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van Urban Innovators, de Engineering-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om engineering trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze maintenance engineer vacatures

Veelgestelde vragen over maintenance engineer

Wat zijn de belangrijkste taken van maintenance engineers?

Als maintenance engineers ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de machines van een bedrijf of organisatie. Met geavanceerde software stel je uitgebreide meerjarige onderhoudsplannen op. Je regelt ook de planning en zorgt ervoor dat de onderhoudsmonteurs weten wat ze moeten doen. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor alle onderhoudswerkzaamheden. 

Hoe word je maintenance engineer?

Wil je graag maintenance engineer worden? Dan kun je na de middelbare school een technische opleiding volgen aan een hogeschool of mbo. Ben je al wat verder in je carrière en wil je graag switchen van baan? Geef je carrière dan een boost en laat je omscholen. Er zijn ook verschillende praktische deeltijdopleidingen voor maintenance engineers. 

Welke vaardigheden heb je als maintenance engineer sowieso nodig?

Als maintenance engineer moet je sterk in je schoenen staan en ook organisatorische vaardigheden bezitten. Je stelt niet alleen meerjarige onderhoudsplannen op, maar tegelijkertijd ben je constant in de praktijk actief. Je controleert of de onderhoudswerkzaamheden goed worden uitgevoerd en houdt de voorraad van gereedschappen bij. 

Hoe vind ik een baan als maintenance engineer?

Check onze vacatures voor maintenance engineers of neem contact op.