Back-end developer Cover

Back-end developer

Is programmeren jouw tweede natuur? En ben jij een softwarespecialist die van uitdagingen houdt? Als back-end developer ga je achter de schermen heel wat impact maken. Wil jij dat ook? Check hier onze back-end developer vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een back-end developer.

Interessante back-end developer vacatures

Werken als back-end developer

Als back-end developer werk jij aan de achterkant van webshops, websites en applicaties. Jouw deskundigheid en expertise maken mogelijk wat er aan de voorkant gebeurt. Je schrijft code om functionaliteiten te maken die zorgen dat je opdrachtgever resultaten realiseert. Je bent de beste in programmeren en je hebt ook de human skills om te doorgronden wat de eindgebruiker wil.

Als back-end developer werk je met diverse programmeertalen. Je werkt samen met andere software engineers om een betrouwbare, gebruiksvriendelijke site of applicatie te bouwen. Doordat iedereen devices gebruikt worden applicaties en websites steeds belangrijker.

Bekijk onze back-end developer vacatures

Wat doet een back-end developer?

Een back-end developer is verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de serverkant van webapplicaties en softwaretoepassingen. Als back-end developer speel je een cruciale rol bij het creëren van de functionele kern van webapplicaties en softwaretoepassingen. Je zorgt ervoor dat de serverkant van de applicatie betrouwbaar, veilig en efficiënt werkt, waardoor de gebruikers een soepele en responsieve ervaring krijgen.

Wat is het takenpakket van een back-end developer?

Het takenpakket van een back-end developer is divers. Je bent verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de serverkant van webapplicaties en softwaretoepassingen. Hieronder vind je uitgebreid overzicht van de taken die je als back-end developer uitvoert:

 • Je ontwerpt, creëert en beheert databases waarin gegevens worden opgeslagen en opgehaald;
 • Het bouwen en implementeren van API's (Application Programming Interfaces) waarmee de front-end van de applicatie kan communiceren met de server;  
 • Je schrijft code om gegevens te verwerken en te manipuleren op de server; 
 • Het waarborgen van de beveiliging van de server en de gegevens is essentieel. Daarom implementeer je beveiligingsmaatregelen zoals versleuteling, autorisatie, authenticatie en beheer je gebruikersrechten; 
 • Het optimaliseren van de prestaties van de server en de database om ervoor te zorgen dat de applicatie snel en efficiënt werkt;
 • Het opsporen en oplossen van fouten en problemen die zich kunnen voordoen op de server of in de database;
 • Het bijhouden van gedetailleerde documentatie van de server, database en API's, zodat andere ontwikkelaars deze kunnen begrijpen en gebruiken.

Wat zijn de uitdagingen van een back-end developers?

Als back-end developer krijg je te maken met vele uitdagingen. Zo kan het ontwikkelen van de serverlogica voor webapplicaties complex zijn, vooral bij grotere en meer geavanceerde projecten. Daarbij is dan uitgebreide technische kennis vereist. Daarnaast zijn er uitdagingen rondom het ontwerpen en onderhouden van databases, beveiliging, API-ontwerp en documentatie. Ook het behalen van deadlines, het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en updates zijn cruciaal. Met jouw drive en skills breng jij deze uitdagingen tot een succes.

Wat is het gemiddelde salaris van een back-end developer?

Het salaris van een back-end developer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, bedrijfsgrootte en de specifieke vaardigheden die je hebt. Zo verdient een junior back-end developer gemiddeld €2.500,- tot €3.500,- bruto per maand. Heb je al een aantal jaren werkervaring en expertise opgedaan? Dan verdien je als medior back-end developer tussen de €3.500,- en €5.000,- per maand. En als senior kan je een salaris verdienen van €5.000,- tot €7.000,- bruto per maand of meer. Daarnaast heb je ook nog goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen, pensioenregelingen, flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om je carrière te starten, is het essentieel dat je een opleiding in deze richting hebt gevolgd en afgerond. Denk hierbij aan een bacheloropleiding in informatica of software engineering. Tijdens deze opleiding ga jij je ontwikkelen in onder andere programmeren, databasemanagement en netwerken. Ook het volgen van online cursussen via platforms zoals Coursera, edX, Udemy en Codecademy is essentieel. 

Na het behalen van je bacheloropleiding, kan je een master's degree in computerwetenschappen of software engineering volgen. Zo vergroot jij je kennis en specialisatie in back-end development. Omdat het vakgebied continu verandert, ben je als back-end developer nooit uitgeleerd. Daarom is het belangrijk dat jij je vaardigheden voortdurend bijschaaft en up-to-date houdt. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot back-end developer?

Er zijn vele mogelijkheden om je te laten omscholen of bijscholen tot back-end developer. Als je nog geen ervaring hebt met programmeren, start dan zelf met het aanleren van de basisprincipes van programmeren. Daarnaast is Kies daarbij een programmeertaal die jou aanspreekt en relevant is voor de industrie.

Ook zijn er vele online cursussen die je kunt volgen. Via Codecademy, Udemy, Coursera en edX vind je cursussen en tutorials over programmeertalen, frameworks en back-end development. Bouw daarnaast zelf kleine projecten om de concepten en vaardigheden die je hebt geleerd in de praktijk te brengen. Start simpel en werk naar meer complexere projecten toe. Ook is het essentieel om mee te doen aan hackathons of open-source projecten. Zo doe je praktische ervaring op en geef jij je netwerk een boost. Tenslotte zorg je er zelf voor dat jouw kennis rondom de nieuwste trends en technologieën in het vakgebied altijd up-to-date is. 

Check onze opleidingen in IT

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als back-end developer?

Om een succesvolle back-end developer te worden, beschik je over de onderstaande vaardigheden: 

 • Programmeren: Je weet alle ins en outs van minimaal één programmeertaal, zoals Python, Java, C#, PHP, en je kan efficiënte en goed gestructureerde code schrijven; 
 • Begrijp databases en SQL (Structured Query Language): Je moet gegevens kunnen opslaan, ophalen en manipuleren in een database;
 • Ken de basisprincipes van serverbeheer, inclusief het configureren en beheren van web- en applicatieservers;
 • Je bent in staat om complexe technische problemen op te lossen en bugs te identificeren en op te lossen; 
 • Goede communicatie- en samenwerkingsvaardigheden; 
 • Je hebt kennis van Agile methodologieën omdat veel ontwikkelteams werken volgens agile methodologieën zoals Scrum of Kanban;
 • Je hebt kennis van Cloud Services: zoals AWS, Azure of Google Cloud Platform, zodat je webtoepassingen in de cloud kan implementeren.

Welke carrièremogelijkheden heeft een back-end developer?

Als back-end developer heb je verschillende carrièremogelijkheden en kan jij je loopbaan in verschillende richtingen ontwikkelen.  Van junior back-end developer kan je verder doorgroeien medior back-end developer. Je hebt dan meer verantwoordelijkheden en werkt aan complexere projecten. Vervolgens kan jij senior back-end developer worden. Dan ben je betrokken bij het ontwerpen van architectuur, het oplossen van complexe technische uitdagingen en het leiden van ontwikkelingsteams. En je hebt meer invloed op technische beslissingen.

Daarnaast kan jij ook carrière maken als back-end architect of DevOps engineer: De exacte carrièrepaden zijn natuurlijk afhankelijk van je interesses, ervaring en de specifieke industrie waarin je werkt. Het is wel belangrijk om continu je vaardigheden en trends in de technologische wereld bij te houden. Zo breng jij je carrière zeker naar een hoger niveau. 

Waar werkt een back-end developer?

Back-end developers werken bij veel verschillende organisaties. Denk hierbij aan ICT-bedrijven, maar ook tech-consultancybureaus en marketingbureaus. Daarnaast vind je deze toppers in grote organisaties die wellicht geen ICT-diensten leveren, maar wel een grote ICT-afdeling nodig hebben om succesvol te zijn. Als back-end developer kan je ook door recruitmentbureaus gedetacheerd worden en aan de slag gaan als gedetacheerde professional. Daarnaast kan je ook impact maken als freelance back-end developer. En het werk van een back-end developer kan je ook gemakkelijk thuis, bij de klant of op een andere locatie van jouw keuze doen.

Met wie werk je samen als back-end developer?

Als je in een groot team werkt, dan werk je samen met andere back-end developers. Daarnaast heb je te maken met front-end developers, SEO specialisten, UX designers en software testers. Iedere specialist draagt zijn steentje bij en samen brengen jullie een goed werkende site of applicatie tot een succes. 

Voordelen van werken als back-end developer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze back-end developer vacatures

Veelgestelde vragen over back-end developer?

Welke programmeertalen worden veel gebruikt in back-end development?

Als back-end developer zul je vooral te maken krijgen met PHP, Python, Java en C#. Hoe meer programmeertalen je kent, hoe beter jouw carrièrekansen als back-end developer.

Hoeveel verdient een back-end developer?

Hoeveel een back-end developer verdient, is onder andere afhankelijk van zijn opleiding en ervaring. Het gemiddelde brutoloon per maand in Nederland bedraagt in 2023 €3.925. 

Waar werkt een back-end developer?

Back-end developers kun je vrijwel overal tegenkomen. Hoewel ze vaak werkzaam zijn in ICT- en tech- en consultancyorganisaties, kunnen ze in principe overal werken. Ook grote organisaties die zich richten op een andere sector dan ICT hebben vaak namelijk hun eigen IT-afdeling.

Welke competenties bezit een goede back-end developer?

Een goede back-end developer is een analytische denker, een leergierige professional en een zelfstandige werker. Daarnaast heeft hij uitstekende communicatievaardigheden, zodat hij ook in een team een geweldige aanvulling is.

Welke competenties bezit een goede back-end developer?

Check onze vacatures voor back-end developer of neem contact op.