Actuele arbeidsmarktdata per vakgebied Cover

Actuele arbeidsmarktdata per vakgebied

Hoe ontwikkelt de marktvraag zich binnen jouw vakgebied? Welke functies groeien of dalen het hardst in vacatureaanbod? Wij zetten de actuele arbeidsmarktdata voor je op een rij. Zo blijf jij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Op deze pagina

De schaarste op het gebied van gespecialiseerd personeel (professionals) is weer helemaal terug. Door de sterke toename in vacatures in het eerste kwartaal van 2021 en de lage werkloosheid (in januari en februari was er zelfs sprake van een afname van werkloosheid), nam de arbeidsmarktspanning in alle professionals vakgebieden toe. 

Daarbij springen de vakgebieden Engineering, IT en Supply Chain boven de rest uit: hier zien we verhoudingsgewijs de meeste vraag ten opzichte van het aanbod (werkzoekenden). Bij Engineering zelfs een factor 3,5. Dit betekent dat er (gemiddeld) 3,5x meer vraag is dan aanbod voor de Engineer, wat uiteraard impact heeft op de benodigde inspanningen om deze groep werven. 

Dat de schaarste in andere vakgebieden lager is betekent daarmee niet automatisch dat het daar makkelijk werven is; onderliggend zien we als vanouds grote verschillen tussen beroepen. Maar de overall stijging in spanning betekent wel dat het gemiddeld genomen lastiger is om personeel te werven, wat vanuit het perspectief van de werkzoekende dan weer goed nieuws is: deze heeft ten slotte meer vacatureaanbod om uit te kiezen.

Finance

Actuele arbeidsmarktdata in het vakgebied Finance

Door de toegenomen vraag naar hoger opgeleid personeel is de schaarste op het gebied van finance professionals zelfs boven het niveau dan voor de corona crisis. De schaarste factor is 1,5. 

Met name de zakelijke diensten laat een grote toename zien in het aantal vacatures. Hier vallen onder andere de accountantskantoren onder, maar als je naar rollen kijkt zie je juist dat er geen enorme stijging in de vraag naar accountants.

Opvallend is de toegenomen vraag naar business analisten, compliance officers én project controllers. Maar ook de overige controle functies binnen finance laten weer groei zien. Financial Controller, Manager P&C in de top 5 van grootste toename. De Business controller valt er net buiten met 35% groei ten opzichte van maart 2020.

Engineering

Actuele arbeidsmarktdata in het vakgebied Engineering

Door de toegenomen vraag naar hoger opgeleid personeel is de schaarste op het gebied van professionals weer helemaal terug en ligt zelfs op een hoger niveau dan voorgaande jaren! Met name de bouwsector laat een grote toename zien in het aantal vacatures en daarmee een behoorlijk verhoging van de schaarste.

Opvallend is de toegenomen vraag naar managerial professionals; met als koploper een stijging in de vraag naar Operations Managers met maar liefst 111%.

Tevens is het grote contrast tussen verschillende functies ongekend. Een grote stijging in vraag naar functies als de projectmanager civiel, aan de andere kant een daling van 82% in de vraag naar system engineers. Dit kan deels worden verklaard door de grote stijging in vraag binnen de bouw sector. Daarentegen is de vraag naar bouwkundig constructeurs met een daling van 2% iets afgenomen.

IT

Actuele arbeidsmarktdata in het vakgebied IT

Door de toegenomen vraag naar hoger opgeleid personeel is de schaarste op het gebied van professionals weer helemaal terug. In IT is de marktvraag dusdanig gestegen dat de schaarste (verhouding vraag - aanbod) zelfs boven het niveau van begin 2020 uitkomt, dus het kwartaal net voorafgaand aan de eerste lockdown periode. 

IT Support Medewerker is met 54% de grootste stijger. Blijkbaar kunnen organisaties tijdens de lockdown nog steeds ondersteuning voor eindgebruikers gebruiken.

Over eindgebruiker gerichtheid gesproken: UX Designer nestelt zich met 49% ook in de top 5 van grootste stijgers. Op de voet gevolgd door door BI Consultant (33%) en Cloud Architect (28%). De steile toename van de vraag naar deze drie rollen laten zien dat bedrijven inzetten op data, cloud en eindgebruiker gerichte software ontwikkeling.

SCM&P

Actuele arbeidsmarktdata in het vakgebied SCM&P

De laatste weken houdt het herstel in vraag naar Supply Chain & Procurement aan en laat zelfs een lichte positieve groei ten opzichte van vorig jaar zien. In meer detail zit de groei met name aan de kant van Supply Chain Management met 41% meer vraag naar Demand Planners ten opzichte van 2019.

HRM

Actuele arbeidsmarktdata in het vakgebied HRM

Het HR schaarste cijfer schiet omhoog. Tijdens de corona crisis lag deze rond de 0,8. Dus meer aanbod van HR professionals dan vraag. Inmiddels is het schaarste cijfer hersteld naar maar liefst 1,4 in Q1 2021.

Met name de zakelijke dienstverlening laat een grote toename zien in het aantal vacatures.
Er wordt enorm geïnvesteerd in nieuwe HR Business partners. De vraag naar deze professionals is met 102% gestegen.

Tevens zien we dit kwartaal de recruiter weer terugkomen in de top 5 van meest gevraagde rollen binnen HR. Een groei van 38%.  Een mooie indicator dat organisaties weer aan het investeren zijn in nieuw personeel.

Marketing & communicatie

Actuele arbeidsmarktdata in het vakgebied MarCom

Ook het Marketing & Communicatie schaarste cijfer springt omhoog. Tijdens de corona crisis lag deze rond de 0,6. Wat meer aanbod dan vraag naar M&C professionals betekent. In Q1 2021 is het schaarste cijfer hersteld naar 1,1.

Met name de zakelijke diensten laat een grote toename zien in het aantal vacatures
De communicatieadviseur vooral binnen de overheid kent de grootste toename in vraag met 64%. Ook investeren organisaties weer in online marketing. Daar zien we een stijging met 44%. 
 

Legal

Actuele arbeidsmarktdata in het vakgebied Legal

Binnen legal zien we het schaarste cijfer naar het niveau terugkeren van voor de corona crisis. Waar de vraag naar legal professionals in Q2 t/m Q4 van 2020 onder de 1 was gedaald, kunnen legal professionals inmiddels weer uit 1,5 functies kiezen als zij op de arbeidsmarkt komen. 

Binnen de sector Overheid zien we de vraag naar bestuursrechtjuristen stijgen met 11% ten opzichte van Q1 2020. Dit is de meest gevraagde juridische functie in deze sector. Binnen de zakelijke dienstverlening is regulatory affairs specialist een rol die veel gevraagd wordt, met een stijging van 69% ten opzichte van Q1 2020.

Meer weten over Yacht Insights on Professionals (YIP) ?

Met Yacht Insights on Professionals (YIP) bieden wij u dé oplossing om scherp aan de wind te zeilen in een krappe en snel veranderende arbeidsmarkt. Meer weten? Neem dan contact met mij op.

contactperson Image

Jan Putting

Business Development Manager

Wet arbeidsmarkt in balans Banner

Wet arbeidsmarkt in balans

Door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wordt de prijs van arbeid vooral hoger. Wat gaat de WAB voor jou betekenen? In onze whitepaper vertellen we je er graag over.

Download de paper