Als professional in Finance beweeg je je in een uitdagende omgeving. De opmars van alle technologische ontwikkelingen is niet te stoppen. Sterker, door corona is alles in een nog hogere versnelling gekomen. De komende tien jaar gaat technologie naar schatting zo’n 70% van de processen binnen Finance overnemen. Ontwikkelingen als Robotic Process Automation en Artificial Intelligence reduceren de menselijke rol binnen het werk. Dat heeft natuurlijk veel impact op jou als professional.
Highlights onderzoeksresultaten
In opdracht van Yacht voerde marktonderzoeksbureau MWM2 een onderzoek uit met als hoofdvraag: hoe gaan Finance-professionals in Nederland om met de transformatie in hun vakgebied? En welke impact heeft dit volgens hen op hun huidige en toekomstige rol? Ik toon een aantal highlights.
- De meerderheid van de werkgevers heeft voldoende oog voor de technologische ontwikkelingen in het Finance-vakgebied.
- Qua technologische veranderingen staat er op korte termijn bij een groot deel van de werkgevers veel te gebeuren.
- De intentie om mee te gaan met de ontwikkelingen is er in het algemeen bij Finance-professionals. Tegelijkertijd geeft meer dan een kwart aan niet precies te weten waarin zij zichzelf moeten ontwikkelen om klaar te zijn voor de toekomst.
- Een grote meerderheid van de werkgevers geeft Finance-professionals voldoende tijd en ruimte om zich verder te ontwikkelen.
- De helft van de professionals vindt het lastig om stappen te zetten in de benodigde ontwikkeling.
- Een grote meerderheid van de werkgevers geeft Finance-professionals voldoende tijd en ruimte om zich verder te ontwikkelen.
Angst om baan te verliezen
Punt voor punt duidelijke cijfers. Gelijktijdig lees ik echter in het onderzoek: de tijdsbesparing die door alle technologische verbeteringen ontstaat, roept bij een groot deel van de Financials de angst op hun baan te verliezen. Persoonlijk ben ik van mening dat die angst niet nodig is. De veranderingen bieden je juist veel kansen. Zo geeft ook Nils Horndt in zijn bijdrage aan volop perspectief te zien: van meer focus op nadenkwerk tot het kunnen maken van betere voorspellingen. En: je kunt je meer richten op vooruitkijken.
Investeren in menskracht loont
Het onderzoek wijst bovendien uit dat werkgevers voldoende oog hebben voor de technologische ontwikkelingen. En dat zij Finance-professionals voldoende tijd en ruimte bieden voor de vereiste vervolgstappen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Heel belangrijk, zo blijkt ook uit andere onderzoeken op het vlak van de transitie in de Finance-wereld. Cijfers wijzen uit dat investeren in menskracht loont, blijkt onder meer uit het onderzoek van Verbeeten en Heinen (2020).
Dit onderzoek vermeldt daarnaast dat organisaties die Finance in een vroeg stadium intensief betrekken bij het implementeren van (digitale) initiatieven betere resultaten boeken dan bedrijven die dat nalaten. Toch wordt Finance nog lang niet altijd vanaf het begin aangehaakt. De reden daarvan, zo wordt vermeld, is de onbekendheid op andere afdelingen met de meerwaarde van Finance. Binnen veel organisaties staat Finance bekend als de ‘nee-afdeling’ die de nadelen aankaart en niet in oplossingen denkt.
De voortrekkersrol pakken
Het is duidelijk: enerzijds zijn de kansen voor jou als Finance-professional volop aanwezig, anderzijds is de beeldvorming op veel plekken nog conservatief. Sommige sectoren vormen een (lichte) positieve uitzondering, maar over het algemeen komen de mogelijkheden je niet aanwaaien. Je moet je als Finance-professional laten gelden! En wil je futureproof worden én blijven, dan moet je je verder willen verbeteren, elke dag opnieuw. Evert Moll doet in zijn interview daarover een mooie uitspraak: “Jezelf ontwikkelen doe je niet door elke dag 24 uur in je kantoortje te zitten. Je moet de vloer op, de voortrekkersrol pakken. Als je ziet dat iets niet goed gaat, kom met ideeën.”
Een uitspraak naar mijn hart. Als ik in de onderzoeksresultaten van MWM2 zie dat de ondervraagde Finance-professionals aangeven dat 35 procent van de bedrijven beter kán - of moet - als het gaat om de inzet van technologie, dan denk ik: wacht niet af, neem het initiatief. Zoals Mark van Melick vertelt: “Mijn opdrachtgever wilde RPA omarmen en had voor de opstart een extern bedrijf ingehuurd. Met mijn kennis van SAP vroeg ik de projectleider, die ik goed ken, of ik mocht meekijken vanaf de zijlijn. Graag, was het antwoord. Met als resultaat dat ik de complete journey van A tot Z heb meegemaakt.” Dat noem ik nou een aanpak met initiatief, met nieuwsgierigheid en de motivatie om te onderzoeken hoe jij je rol kunt pakken in een veranderende omgeving.
Alleen maar mogelijkheden
Het behoeft geen nader betoog dat ik de verhalen in deze whitepaper met veel plezier heb gelezen. Alle ervaringen, tips, maar ook de meningen en stellingen helpen iedere Finance-professional verder, zo is mijn overtuiging. Jezelf van tijd tot tijd een spiegel voorhouden is belangrijk. Wat geeft mij plezier in mijn werk? In welke rol kan ik meerwaarde bieden? Dit helpt je bij het maken van de juiste keuzes voor je professionele toekomst. Alle bijdragen maken me nog enthousiaster over het Finance-vak. Want geloof me: het biedt de komende jaren alleen maar meer kansen.
Resten mij nog twee zaken. Allereerst stel ik ook jou de vraag: hoe sta jij in de Finance-transitie? Met de door ons speciaal ontwikkelde scan krijg je daarvan een helder beeld, samengevat in een overzichtelijke rapportage. Veel bedrijven in ons land hebben dit al gedaan, waarbij de resultaten vaak heel herkenbaar zijn aan wat in deze whitepaper wordt besproken. Vul de scan in, zo luidt dan ook mijn vriendelijke verzoek. Daarbij zeg ik bovendien met het oog op jouw toekomst: take the lead!
Ook benieuwd naar hoe de Financial van de toekomst eruit ziet?Download de paper