Artikel

Futurizing Finance: een toekomst vol kansen …

Author Image

Misja Bouma

Business Development Manager Finance, HRM, Legal, Marketing & Communications Yacht

05 oktober 2020

Header image

Het vakgebied Finance is én blijft in transformatie. Die veranderingen hebben impact op jouw rol als Finance-professional, maar bieden ook prachtige nieuwe kansen. In onze nieuwste whitepaper ‘Futurizing Finance - Take the Lead’ inspireren we jou om futureproof Financial te zijn en blijven. Aan de basis van deze whitepaper ligt een onderzoek over Financials en de transformatie in hun vakgebied. Misja Bouma, onze Business Development Manager Finance, volgt voor Yacht alle trends en ontwikkelingen die impact hebben op het Finance vakgebied en de finance transformatie. Misja neemt je in dit artikel mee in de highlights van het onderzoek.

Als Finance-professional beweeg je je in een uitdagende omgeving. De opmars van alle technologische ontwikkelingen is niet te stoppen. De komende tien jaar gaat technologie naar schatting zo’n 70% van de processen binnen Finance overnemen. Ontwikkelingen als Robotic Process Automation en Artificial Intelligence reduceren de menselijke rol binnen het werk. Dat heeft natuurlijk veel impact op jou als professional.

Highlights onderzoeksresultaten

In opdracht van Yacht heeft marktonderzoeksbureau MWM2 een onderzoek uitgevoerd met als hoofdvraag: hoe gaan Finance-professionals in Nederland om met de transformatie in hun vakgebied en welke impact heeft dit volgens hen op hun huidige en toekomstige rol? Je vindt hieronder een aantal highlights.

  • De meerderheid van de werkgevers heeft voldoende oog voor de technologische ontwikkelingen in het Finance-vakgebied.

tabel met daarin de resultaten van werkgevers over technologische ontwikkelingen in het Finance-vakgebied

  • Qua technologische veranderingen staat er op korte termijn bij een groot deel van de werkgevers veel te gebeuren.

Tabel met daarin tijdsgebrek van in gebruik nemen van technologische ontwikkelingen

  • De intentie om mee te gaan met de ontwikkelingen is er in het algemeen bij Finance-professionals. Tegelijkertijd geeft meer dan een kwart aan niet precies te weten waarin zij zichzelf moeten ontwikkelen om klaar te zijn voor de toekomst.
  • De helft van de professionals vindt het lastig om stappen te zetten in de benodigde ontwikkeling.

cirkeldiagram met daarin de mening van Finance-professionals over technologische ontwikkelingen

  • Een grote meerderheid van de werkgevers geeft Finance-professionals voldoende tijd en ruimte om zich verder te ontwikkelen. 

Angst om baan te verliezen

De tijdsbesparing die door alle technologische verbeteringen wordt gecreëerd roept bij een groot deel van de huidige Financials de angst op om hun baan te verliezen. Persoonlijk ben ik van mening dat die angst niet nodig is. De veranderingen bieden je juist veel kansen. Zo stelt ook Nils Horndt in zijn bijdrage in de whitepaper volop perspectief te zien: van meer tijd en focus op analyses tot het voeren van gesprekken met interne en externe klanten. En: je kunt je meer richten op vooruitkijken.

Het onderzoek wijst bovendien uit dat werkgevers voldoende oog hebben voor de technologische ontwikkelingen. En dat zij Finance-professionals tijd en ruimte bieden voor de vereiste vervolgstappen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. 

De voortrekkersrol pakken

De kansen komen evenwel niet aanwaaien. Wil je als Finance-professional futureproof worden én blijven, dan moet je je verder willen verbeteren, elke dag opnieuw. Evert Moll heeft in zijn interview in de whitepaper daarover een mooie uitspraak: “Jezelf ontwikkelen doe je niet door elke dag 24 uur in je kantoortje te zitten. Je moet de vloer op, de voortrekkersrol pakken. Als je ziet dat iets niet goed gaat, kom met ideeën.”

Een uitspraak naar mijn hart. Als ik in de onderzoeksresultaten zie dat de ondervraagde Finance-professionals aangeven dat 35% van de bedrijven beter kán of moet als het gaat om de inzet van technologie, dan denk ik: wacht niet af, neem het initiatief. Zoals mijn collega Mark van Melick in zijn bijdrage vertelt: “Mijn opdrachtgever wilde RPA omarmen en had voor de opstart een extern bedrijf ingehuurd. Met mijn kennis van SAP vroeg ik de projectleider, die ik goed ken, of ik mocht meekijken vanaf de zijlijn. Graag, was het antwoord. Met als resultaat dat ik de complete journey van A tot Z heb meegemaakt.” Dat noem ik nou een aanpak met initiatief, nieuwsgierigheid en de motivatie om te onderzoeken hoe jij je rol kunt pakken in een veranderende omgeving. 

Alleen maar kansen

Het behoeft geen nader betoog dat ik alle verhalen uit onze nieuwste whitepaper Futurizing Finance - Take the lead met veel plezier heb gelezen. Alle ervaringen, tips, maar ook de meningen en stellingen helpen iedere Finance-professional verder, zo is mijn overtuiging. Jezelf van tijd tot tijd een spiegel voorhouden is belangrijk. Wat in mijn werk geeft mij plezier? In welke rol kan ik meerwaarde bieden? Dit helpt je bij het maken van de juiste keuzes voor je professionele toekomst. Alle bijdragen maken me nog enthousiaster voor de ontwikkelingen in het Finance-vak. Want geloof me: het biedt de komende jaren enkel en alleen meer kansen. 

Ook benieuwd naar hoe de Financial van de toekomst eruit ziet?Download de paper

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen