Artikel

Professionals: fit for the future

Author Image

Ton Hopmans

Algemeen directeur Yacht

13 augustus 2019 - 4 min leestijd

Header image

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet het aantrekkelijker maken voor werkgevers om personeel vast in dienst te nemen. Per 1 januari volgend jaar wordt de wet van kracht. Ton Hopmans, algemeen directeur van Yacht (per 1 oktober 2019 opgevolgd door Lieke Schepers, red.), ziet weinig positiefs in de wet. “Werkenden moeten juist geholpen worden om zelfstandig, wendbaar en zichtbaar te zijn in deze veranderende wereld van werken. Daar werken we bij Yacht elke dag aan.”

Volgens Hopmans is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) allesbehalve stimulerend om mensen ‘fit for the future’ te maken. Maar wanneer ben je ‘fit’? Als je in staat bent je snel en soepel aan te passen aan de omstandigheden en als je veranderingen en weerstand aankan. De WAB werkt daar niet aan mee. Deze wet stuurt aan op het creëren van zekerheid door een vast dienstverband. Maar dat geeft fictieve zekerheid aan mensen; ook een vast contract kan worden opgezegd. In een snel veranderende arbeidsmarkt moet zekerheid uit de mensen zelf komen. In plaats van meer regels op te stellen, zouden we werkenden beter moeten toerusten om met de veranderende wereld om te gaan.

Talentontwikkeling

Professionals helpen om zelfstandig te zijn op de arbeidsmarkt; dat is wat we bij Yacht dagelijks doen. Constant in ontwikkeling blijven speelt daarin een cruciale rol. Het talent van morgen is niet het talent van gisteren. Professionals moeten relevant blijven. Wat is daarin de aanpak? Binnen al onze vakgebieden doen wij data-analyses en zien we ontwikkelingen; bepaalde competenties komen op, andere verdwijnen. Ook proberen we voorspellingen te doen over welke banen relevant blijven. Denk aan de wereld van finance. De onderkant wordt weggerobotiseerd, dus de boekhouder bestaat straks niet meer. Dit soort ontwikkelingen houden we in de gaten, zodat professionals hierop kunnen inspelen door zichzelf te ontwikkelen. Anders komen ze aan de zijlijn te staan.” Yacht faciliteert die talentontwikkeling - zowel van hard skills als soft skills - door middel van verschillende interne en externe programma’s.

High tech versus human touch

Welke rol speelt technologie binnen de wereld van professionals? “Ik geloof niet dat technologie daadwerkelijk al ons werk gaat overnemen, maar wel dat het ons gaat helpen het werk beter en makkelijker te maken. We zullen dan meer tijd overhouden voor menselijk contact.” Bij Yacht kunnen ze inmiddels met behulp van slimme technologie klanten helpen een specifiek profiel te bouwen en automatisch voorkeurskandidaten naar voren laten komen die aan dit profiel voldoen. “Maar het gesprek aangaan met de kandidaat en deze overtuigen om bij een bedrijf te komen werken; daar heb je toch echt menselijk gedrag voor nodig. Bij Yacht laten we zo de wereld van high tech en de toegevoegde waarde van de human touch op een vloeiende manier in elkaar overlopen.”

Community building

De nadruk op het menselijke contact komt bij Yacht ook naar voren in de focus op community building. Belangrijk in het ontwikkelingsproces van de professionals: mensen leren het meest over hun werk in de praktijk en van elkaar. Van verschillende mensen, binnen verschillende bedrijven, met elk hun eigen ervaringen. We koppelen ervaren medewerkers aan jongere medewerkers en helpen ze zowel offline als online kennis en ervaring uit te wisselen en zo samen sterker te worden. Ook aan het begin van de carrière wil Yacht zich onderscheiden van de markt door daadwerkelijk een warm bedrijf te zijn. Zo is er de bewuste keuze voor een grotendeels offline onboardingproces. Met ontmoetingen in real life creëer je waardevolle momenten.

Werkenden moeten juist geholpen worden om zelfstandig, wendbaar en zichtbaar te zijn in deze veranderende wereld van werk. Daar werken we bij Yacht elke dag aan.

Agile people

De aanpak van Yacht gaat volgens Hopmans uiteindelijk om het leveren van kwaliteit in de huidige arbeidsmarkt door gelukkige professionals. We willen agile people creëren; mensen die relevant, sterk, zelfstandig en flexibel zijn. Die voldoening halen uit werk dat er toe doet. En net zo belangrijk: die zelf regie nemen over hun carrière. De nieuwe wet gaat daar niets aan bijdragen.

Dit artikel met Ton Hopmans over de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is onlangs ook verschenen in het Financieele Dagblad (FD).

Meer weten over de Wet arbeidsmarkt in balans

Per 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een feit. Wat betekent deze nieuwe wet voor onze professionals en opdrachtgevers? Download nu de whitepaper Wet arbeidsmarkt in balans en kom alles te weten over de WAB. 

Download nu de whitepaper

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen