Test Engineer Cover

Test Engineer

Als test engineer ben je verantwoordelijk voor testen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van automatiseringscomponenten. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat software correct functioneert. Bugs oplossen en specificaties testen zijn voorbeelden daarvan. Hiervoor ontwikkel je zelf daadkrachtige tests. Wil je dat ook? Word dan test engineer. Check hier onze test engineer vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een test engineer.

Interessante test engineer vacatures

Werken als test engineer?

Ieder softwarebedrijf heeft ambitieuze test engineers nodig. Als test engineer focus je op de goede werking van systemen. Wat werkt in theorie moet ook werken in de praktijk. Met jouw deskundigheid en daadkracht realiseer je maakt een betere gebruikerservaring. Daarom bedenk en plan je tests.

Bekijk onze test engineer vacatures

Wat doet een test engineer?

Als test engineer heb je de ambitie om de kwaliteit en functionaliteiten van software naar een hoger niveau te tillen. Je stelt testen op en je zorgt ervoor dat ze succesvol worden uitgevoerd en analyseert de resultaten. Daarna los je zelf problemen op, of koppel je issues terug aan de makers van een product.

Wat is het takenpakket van een test engineer?

Als test engineer ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Je stelt testplannen en teststrategieën op; 
 • Je ontwerpt en ontwikkelt testcases en testscenario's om o.a. functionaliteiten beveiliging en gebruiksvriendelijkheid te testen; 
 • Je voert handmatige tests uit om fouten en bugs in de software te ontdekken en te rapporteren;  
 • Het automatiseren van tests;
 • Met testframeworks en tools ga je tests automatiseren om efficiëntie en herhaalbaarheid te optimaliseren; 
 • Je draagt bij aan het continu verbeteren van het testproces en de kwaliteitsborging binnen het ontwikkelingsteam; 
 • Je monitort en evalueert de testdekking en de effectiviteit van de teststrategieën en –processen;
 • Je documenteert testplannen, testcases, testresultaten en andere relevante testdocumentatie.

Wat zijn de uitdagingen van een test engineer?

Als test engineer wordt je geconfronteerd met de volgende uitdagingen:  

 • Complexe software:
  als test engineer heb je met complexe software te maken. Software met vele functionaliteiten, integraties en interacties. Het is dan een uitdaging om hier een test goed op af te stemmen; 
 • Tijdsdruk:
  Projecten moeten vaak snel getest worden. Jij moet er dan voor zorgen dat de test zo grondig mogelijk en op tijd worden uitgevoerd; 
 • Gebrek aan documentatie:
  Als de software getest moet worden, is het goed mogelijk dat er nog geen, of incomplete documentatie aanwezig is. Dit is wel cruciaal tijdens het testproces; 
 • Vele variabelen:
  Je moet vaak software testen voor meerdere platforms, besturingssystemen, hardware configuraties en netwerkomgevingen.

Wat is het gemiddelde test engineer salaris?

Als test engineer heb je een functie met veel verantwoordelijkheid. De ontwikkeling van software is er onder andere afhankelijk van dat jij je werk goed doet. Daar staat natuurlijk een goed salaris tegenover. Een junior test engineer mag rekenen op zo'n €2.300,- bruto per maand. En dat kan snel oplopen tot ruim €3.200,- bruto per maand. Heb je al meer werkervaring? En heb je grote projecten succesvol afgerond? Dan loopt je salaris al gauw op tot zo’n €4.200,- bruto per maand. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om een test engineer te worden, zijn er verschillende opleidingen mogelijk. Zo is het essentieel om een bacheloropleiding in informatica, software engineering of computerwetenschappen te volgen. Met één van deze opleidingen ontwikkel je skills in softwareontwikkeling, inclusief het testen en kwaliteitsborging.

En wil jij je verder specialiseren tot software tester? Ga dan de opleiding tot software developer volgen. Of start een (online) training of cursus die zich focussen op softwaretesten, testmethodologieën en testautomatisering.

Hoe kun je je omscholen of bijscholen tot test engineer?

Als je je wilt omscholen of bijscholen tot test engineer, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten. Naast het volgen van (online) cursussen en trainingen is het essentieel om vervolgens certificeringen op het gebied van softwaretesting te behalen. Daarnaast zijn er ook vele tutorials beschikbaar over softwaretesting en testautomatisering. Neem de tijd om zelfstudie te doen om jouw skills naar een hoger niveau te tillen. 

Ook is het cruciaal om member te worden van onze IT community. Zo neem je deel aan meetups en inspirerende events. Dit levert waardevolle inzichten op en het biedt ook mogelijkheden voor mentorschap en samenwerking.

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als test engineer?

Als test engineer moet je over de volgende vaardigheden beschikken:

 • Een goed begrip van softwareontwikkeling en de softwarelevenscyclus is belangrijk om teststrategieën effectief te kunnen plannen en uitvoeren; 
 • Kennis van testmethodologieën zoals Agile, Scrum en DevOps, en testtechnieken; 
 • Je hebt ervaring met testautomatiseringstools en –frameworks om testscripts te ontwikkelen en te onderhouden; 
 • Je beschikt over programmeervaardigheden. Kennis van programmeertalen zoals Java, Python, C#, of JavaScript kan nuttig zijn, afhankelijk van de gebruikte tools en frameworks; 
 • Je analyseert, je brengt ze in kaart en bedenkt effectieve oplossingen tijdens het testen van softwaretoepassingen; 
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden. Deze zijn essentieel voor het rapporteren van testresultaten, het communiceren van bevindingen aan het ontwikkelingsteam en het samenwerken met andere team members;
 • Je bent in staat om kritisch te denken en logisch te redeneren bij het identificeren van testcases en het evalueren van testresultaten; 
 • Je hebt een scherp oog voor detail om potentiële fouten en bugs in softwaretoepassingen te kunnen ontdekken en rapporteren;
 • Je bent de beste in time management. Je weet effectief te plannen, prioriteiten te stellen en deadlines te halen in een dynamische en tijdsgebonden omgeving.

Welke carrièremogelijkheden heeft een test engineer?

Een test engineer heeft vele carrièremogelijkheden in IT op het gebied van softwaretesting en kwaliteitsborging. Als test engineer kan jij je specialiseren tot testautomatiseerder. Dan ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van geautomatiseerde testscripts en frameworks om het testproces te optimaliseren.

Test engineers kunnen ook de rol van testanalist vervullen, waarbij je betrokken bent bij het analyseren van systeemvereisten, het opstellen van testplannen en het ontwerpen van testcases om te voldoen aan de specificaties van de softwaretoepassing.

Waar werkt een test engineer?

Als test engineer kom je te werken bij verschillende organisaties. Zo hebben toonaangevende softwarebedrijven altijd goede test engineers nodig om hun programma's goed te laten werken. Ook is het een optie dat je via een IT-consultancy bedrijf gedetacheerd wordt bij een softwarebedrijf.

Ook financiële instellingen hebben teams die aan software werken. Uiteraard moet dit ook door jou als test engineer getest worden. En E-commercebedrijven werken met webapplicaties, die ervoor moeten zorgen dat hun diensten altijd perfect blijven werken. Ook hier heb jij een belangrijke taak.

Met wie werk je samen als test engineer?

Een test engineer werkt veel zelfstandig, maar ook samen met andere team members. Als test engineer ben je onderdeel van een community van software experts, met elk hun eigen specialisme. Zo zijn een software developer en een software engineer afhankelijk van jouw werk. Vooral met een software developer en de software tester werk je vaak samen . Ook heb je vanzelfsprekend te maken met het management of een project manager.

Voordelen van werken als test engineer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboardingprogramma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze test engineer vacatures

Veelgestelde vragen over test engineers

Wat is het salaris van een test engineer?

Test engineers verdienen gemiddeld ruim €3.200,-. Dit salaris kan zelfs oplopen tot wel ruim €4.200,-, naarmate je meer ervaring opdoet en jezelf hebt bewezen.
 

Wat doe je als test engineer?

Je bent er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat software en hardware grondig getest wordt. Hiervoor ontwerp je een test en zorg je ervoor dat deze betrouwbaar uitgevoerd wordt. Je analyseert de resultaten en geeft advies over verbeteringen.

Hoe word je test engineer?

Test engineer word je niet zomaar. Begin ermee om praktische ervaring op te doen en software te testen. Op deze manier leer je de ins en outs van het vak kennen en zie je waar je allemaal op moet letten bij het testen van software. Deze ervaring doe je bijvoorbeeld op bij een stage of als je meewerkt aan een open source-project. Ook zijn er opleidingen die jou helpen je kennis op het gebied van IT te ontwikkelen. Deze vul je dan aan met specialistische opleidingen, cursussen en workshops.

Kan je jezelf makkelijk om laten scholen tot test engineer?

Test engineer is een functie waar je ruime kennis op het gebied van IT. Heb je dit in huis, dan is het relatief eenvoudig om je om te laten omscholen tot test engineer. Er zijn meerdere cursussen die je hiervoor kan volgen.

Kan je jezelf makkelijk om laten scholen tot test engineer?

Check onze vacatures voor test engineers of neem contact op.