Technical lead Cover

Technical lead

Als technical lead ben je de leider van een technisch team. Je bent verantwoordelijk voor het leiden en coördineren van dit team, waarbij het aan jou is om de technische strategie te bepalen. Ook bewaak je de voortgang en weet je met jouw technische expertise het maximale resultaat te behalen. Wil je dat ook? Check hier onze technical lead vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een technical lead.

Interessante technical lead vacatures

Werken als technical lead?

Een technical lead heeft veel expertise op het gebied van software en techniek. Je bent in een softwareteam namelijk de expert die op technisch vlak eindverantwoordelijk is. Hiervoor doe je research en beslis je over de inzet van mensen en middelen.

Bekijk onze technical lead vacatures

Wat doet een technical lead?

Als technical lead ben je verantwoordelijk voor het leiden van het technische aspect van een project of een team. Jij neemt de leiding bij het definiëren van technische architecturen, het nemen van technische beslissingen, het begeleiden van team members bij het oplossen van technische problemen, en je zorgt voor de technische integriteit van het project of product. 

Als technical lead ben je de verbindende factor tussen het management en de technische teams. Je vertaalt de visie van het management naar concrete technische stappen. Daarnaast ben je ook betrokken bij het werven en coachen van technisch professionals en je brengt technische innovatie binnen het team naar een hoger niveau. 

Wat is het takenpakket van een technical lead?

Als technical lead ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Je geeft leiding aan het technische team, daarbij staat de technische visie van het project centraal; 
 • Je ontwerpt en definieert de technische architectuur van het project, inclusief het kiezen van geschikte technologieën en frameworks;
 • Je neemt belangrijke technische beslissingen voor de ontwikkeling van het product;
 • Je begeleidt, coacht en ondersteunt je teammembers. Ook help je ze bij het oplossen van technische uitdagingen en je stimuleert hun professionele ontwikkeling;
 • Je brengt technische problemen in kaart en lost ze op om de technische integriteit van het product te waarborgen; 
 • Je werkt goed samen met andere teams en stakeholders om de projectdoelen te bereiken; 
 • Je waarborgt de kwaliteit van codes, software en technische processen; 
 • Je stimuleert technische innovatie binnen het team door nieuwe technologieën te verkennen en bestaande processen te verbeteren.

Wat zijn de uitdagingen van een technical lead?

Als technical lead wordt je geconfronteerd met de volgende uitdagingen:

 • Het omgaan met complexe technische vraagstukken en het vinden van geschikte oplossingen binnen de gestelde tijd en budget.
 • Het effectief leiden van het technische team en het communiceren van technische concepten en beslissingen naar de stakeholders.
 • Het vinden van een balans tussen het uitvoeren van technisch werk en het vervullen van managementtaken, zoals het plannen van projecten, het coachen van teamleden en het rapporteren aan hoger management.
 • Het omgaan met strakke deadlines, veranderende prioriteiten en de druk om technische uitdagingen snel op te lossen.
 • Het omgaan met verschillende persoonlijkheden in het team en het oplossen van eventuele conflicten of spanningen die kunnen ontstaan.

Wat is het gemiddelde technical lead salaris?

Een technical lead verdient gemiddeld ruim €5.000,- bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring hebt, dan kan je salaris oplopen tot boven de €7.100,- bruto per maand. Het salaris kan ook variëren op basis van het specifieke technische domein, zoals softwareontwikkeling, systeembeheer of data-analyse. Daarnaast kunnen extra voordelen en bonussen, zoals prestatiebonussen en aandelenopties, ook van invloed zijn op het totale compensatiepakket voor een technical lead.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om een technical lead te worden, is de combinatie van een technische opleiding en relevante werkervaring cruciaal. Zo is het essentieel om een bacheloropleiding te volgen in bijvoorbeeld computerwetenschappen, informatica of software engineering, Om jouw kennis en expertise verder uit te bouwen is een masteropleiding in de techniek, informatica of systeemarchitectuur een goede optie.

Om te excelleren als leider van een team is het essentieel om (online) trainingen en cursussen te volgen op het gebied van projectmanagement, leiderschap, communicatie en teambuilding. 

Hoe kun je je omscholen of bijscholen tot technical lead?

Als je je wilt omscholen of bijscholen tot een technical lead, kan je de next steps zetten om jouw ambities voor deze rol te realiseren. Allereerst is het cruicaal dat je een stevige technische basis ontwikkelt door relevante programmeertalen, technologieën en frameworks te leren. En bestudeer concepten van software-architectuur, ontwerppatronen en best practices voor systeemontwerp.

Overweeg het volgen van specifieke trainingen of cursussen die gericht zijn op technisch leiderschap, projectmanagement en agile-methodologieën. Zo ontwikkel je de vaardigheden die nodig zijn voor het succesvol leiden van technische teams. En blijf continue op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen.

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als technical lead?

Als technical lead moet je over de volgende vaardigheden beschikken:

 • Technische expertise:
  Je hebt kennis van programmeertalen, technologieën, frameworks en systemen; 
 • Leiderschap:
  Je weet een technisch team te leiden, motiveren en inspireren. Je toont leiderschap in het nemen van beslissingen, het oplossen van conflicten en het stellen van doelen; 
 • Communicatie:
  Je hebt sterke communicatieve vaardigheden om technische concepten en beslissingen effectief te communiceren naar het team en stakeholders;
 • Teamwork en samenwerking:
  Je werkt goed samen met het team, ontwikkelaars, ontwerpers, productmanagers en andere stakeholders om gemeenschappelijke doelen te bereiken; 
 • Probleemoplossend vermogen:
  Je ontdekt en analyseert complexe technische problemen en je lost deze problemen op;
 • Besluitvaardigheid:
  Je weet snel en weloverwogen beslissingen te nemen, zelfs onder druk, tijdens het leiden van technische projecten; 
 • Time management:
  Effectief time management is essentieel voor het plannen, prioriteren en beheren van technische projecten, zodat ze op tijd en binnen het budget worden afgerond.
 • Coachingsvaardigheden:
  Je begeleidt en coacht team members in het ontwikkelen van hun technische vaardigheden en loopbaanontwikkeling.

Welke carrièremogelijkheden heeft een technical lead?

Een technical lead heeft vele carrièremogelijkheden. Zo kan een technical lead doorgroeien naar een senior technical lead. In deze rol krijg je meer verantwoordelijkheid bij het leiden van grotere en complexere technische projecten, evenals het coachen en begeleiden van je teammembers.

Ook kan je een carrièreswitch maken naar de functie van engineer manager. Dan ben je verantwoordelijk voor het leiden van technische teams, het definiëren van technische strategieën en het bijdragen aan de algemene strategische richting van de organisatie.

Wil jij je carrière echt naar een hoger niveau tillen? Voor technische leiders die een diepgaande kennis hebben van zowel technologie als bedrijfsstrategie, kan de rol van CTO een mogelijke carrièrestap zijn. Als CTO ben je verantwoordelijk voor het bepalen van de technologische visie en het leiden van de technologische strategie van een organisatie.

Waar werkt een technical lead?

Technical leads vind je bij vele toonaangevende organisaties, maar vooral bij IT-bedrijven. Serviceproviders en softwareontwikkelaars hebben technical leads ech nodig. Je werkt met je team over het algemeen binnen een grotere organisatie.

Met wie werk je samen als technical lead?

Als technical lead werk je zowel binnen als buiten je team samen met experts in meerdere functies. Zo heb je te maken met een project manager, die de leiding heeft over het project waarbinnen jij met je team aan de slag gaat. Ook met een DevOps engineer, een electrical & electronics engineer, een software developer en een software engineer zal je over het algemeen veel te maken krijgen. Dit zijn dan juist weer functies waar jij als technical lead leiding aan geeft.

Voordelen van werken als technical lead via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboardingprogramma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze technical lead vacatures

Veelgestelde vragen over technical engineers

Wat voor rollen heeft een technical lead?

Als technical lead heb je een uitgebreid takenpakket. Je helpt de mensen in jouw team, zodat zij hun taken goed uit kunnen voeren. Hierbij wordt er van jou verwacht dat je over een fantastische kennis van zaken beschikt. Communiceren met je opdrachtgevers behoort ook tot je belangrijkste taken.

Met wat voor banen kan je een technical lead vergelijken?

Het werk van een technical lead is met meerdere andere rollen te vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan een software engineer, een informatiemanager, een software architect of een system manager.

Wat krijg je betaald als technical lead?

Je mag als technical lead rekenen op een goed salaris. Voor een beginnend technical lead is het niet onrealistisch om aan een salaris van €5.000,- te denken. Ervaren tech leads verdienen in de regel zelfs net boven de €7.000,-.

Hoe vind ik een baan als technical lead?

Check onze vacatures voor technical leads of neem contact op.