Operations manager Cover

Operations manager

De operations manager is in een organisatie verantwoordelijk voor het interne proces en/of de productie van goederen. Denk hierbij aan het maken van een goede planning, aansturen van personeel, inhuren van de beste mensen en bijhouden van de voorraden. De invulling van de functie hangt ook af van de organisatie. Aan de taken van een operations manager wordt bij verschillende bedrijven ook een verschillende invulling gegeven.

Interessante operations manager vacatures

Werken als operations manager

Operations manager is een zeer veelzijdige functie. Het ene moment ben je bezig met het aansturen van mensen in  je bedrijf, vervolgens neem je nieuwe mensen aan of onderhandel je met leveranciers. Het is hierbij belangrijk dat jij altijd het overzicht behoudt en dat mensen in je organisatie met hun vragen over operationele zaken bij jou aan terecht kunnen.

Bekijk onze operations manager vacatures

Wat doet een operations manager?

Als operations manager heb je een zeer veelzijdig beroep. Het komt voor dat je de ene dag met totaal andere dingen bezig bent als de andere dag. Je hebt als operations manager contact met iedereen in een bedrijf. Je stuurt mensen aan en ondersteunt ze bij het uitvoeren van hun werk. Maar je staat ook in contact met het management en overlegt met hen over de gang van zaken in je organisatie. Van alle managers in een bedrijf ben jij degene die het dichtst bij het personeel staat.

Wat is het takenpakket van een operations manager?

Het takenpakket van een operations manager verschilt per sector en zelfs per organisatie. Taken die je echter overal wel uit moet voeren zijn o.a. de volgende:

 • Het opstellen en implementeren van operationele plannen en strategieën, die bedoeld zijn om de doelstellingen van de organisatie te behalen;
 • Het is de taak van een operations manager om de operationele processen binnen een organisatie aan te sturen of daar de eindverantwoordelijkheid voor te hebben;
 • Samen met andere managers opstellen van strategieën voor het bedrijf, waarna het aan jou is om hier concrete doelstellingen op te baseren;
 • De directie op de hoogte houden middels rapportages;
 • De kwaliteit van de producten of diensten monitoren en aanpassingen maken indien dat nodig is.

Wat zijn de uitdagingen van een operations manager?

Operations manager is een uitdagende functie, je krijgt hierbij o.a. te maken met het volgende:

 • Operations managers worden bij hun werk geconfronteerd met complexe operationele processen, vooral in grote organisaties of in sectoren met uitgebreide toeleveringsketens. Deze processen begrijpen, beheren en optimaliseren is een flinke uitdaging;
 • Het beheren van de operationele kosten en het streven naar kostenbesparingen, waarbij de kwaliteit niet in het gedrang mag komen. Je moet creatieve oplossingen vinden om de efficiëntie te verbeteren en kosten te optimaliseren;
 • Ervoor zorgen dat de kwaliteit constant blijft, is ook een flinke uitdaging. Als operations manager moet je ervoor zorgen dat de doelstellingen op het gebied van kwaliteit altijd worden gehaald;
 • Het is niet altijd even makkelijk om ervoor te zorgen dat er genoeg mensen zijn om de werkzaamheden uit te voeren en om deze mensen te motiveren altijd hun beste werk te doen.

Wat is het gemiddelde operations manager salaris?

Een operations manager verdient een salaris dat past bij de vele verantwoordelijkheden die hierbij horen. Als startende operations manager mag je rekenen op een loon van €2.900,- per maand. Dit groeit dan naarmate je meer ervaring opdoet naar een gemiddeld salaris van €5.950,- bruto per maand. Maar dat is niet alles. En als je nog meer ervaring op hebt gedaan, dan kan je maximaal €9.000,- per maand verdienen!  Dat is exclusief eventuele bonussen en een auto van de zaak. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Hoe word je operations manager?

Er zijn verschillende manieren om operations manager te worden. Zo zijn er meerdere opleidingen te volgen. Denk aan een opleiding operations management, supply chain management of bedrijfskunde. Ook is het mogelijk om door middel van je werkervaring deze functie in te groeien. Zeker als je tijdens je carrière al meer te maken hebt gehad met operations management in een lagere functie. Laat daarbij vooral aan je managers zien dat jij beschikt over analytische vaardigheden, communicatieve vaardigheden en dat je weet hoe mensen gemotiveerd moeten worden. Netwerken is ook essentieel om in aanmerking te komen voor een functie als operations manager. Laat aan de juiste mensen weten dat jij ambities hebt voor deze functie.

Welke opleidingen heb je nodig?

Er zijn vele opleidingen die jou leren wat er allemaal komt kijken bij het werk van een operations manager. Zowel mbo- als hbo-opleidingen, maar ook thuisstudies, zijn hierbij voorradig. ISBW biedt bijvoorbeeld een Post hbo-opleiding voor operations manager aan. Deze opleiding duurt een jaar en kan zowel klassikaal als thuis gevolgd worden. InHolland heeft dan een klassikale opleiding Middle Management, waar ook het werk van een operations manager aan bod komt. Voor een hbo thuisstudie hebben het NCOI en LOI ook nog een opleiding voor je in petto. Een korte, klassikale cursus volgen? Dat doe je bij de HvA, die een opleiding aanbiedt die tien weken duurt.

Hoe kan je je laten omscholen of bijscholen tot operations manager?

Er zijn ook meerdere mogelijkheden om jezelf vanuit een andere functie om te laten scholen, of bijscholen, tot operations manager. Het CBT biedt bijvoorbeeld een opleiding om mensen vanuit een ander beroep op te leiden tot operations manager. Zo zijn er wel meer opleidingen die je kunt volgen om operations manager te worden. Je kan ook altijd in je bedrijf vragen of er een mogelijkheid is om als trainee te starten.

Check al onze opleidingen

Klaar voor de next step in je carrière? Banner

Klaar voor de next step in je carrière?

Vind de opdracht of vaste baan bij topwerkgevers waarin jij impact kunt maken.

Bekijk alle vacatures

Welke vaardigheden heb je nodig als operations manager?

Ambities om operations manager te worden? Je moet hierbij dan over de volgende hard-  en soft skills beschikken:

 • Procesbeheer: je moet bekend zijn met hoe operationele processen werken. Het is namelijk aan jou om deze te beheren, te analyseren en te optimaliseren;
 • Supply chain management: inkoop, voorraadbeheer, logistiek en distributie mogen voor jou geen geheimen meer hebben;
 • Technologische vaardigheden: je moet op de hoogte zijn van relevante technologieën en tools die je gebruikt om processen te automatiseren, gegevens te beheren en alles efficiënter te maken;
 • Leiderschap: ook soft skills zijn belangrijk en in deze functie is leiderschap daar een van. Laat zien dat je weet hoe je mensen aan moet sturen, maar ook hoe je ze moet motiveren om het beste uit zichzelf te halen;
 • Probleemoplossend vermogen: je zal in je dagelijks werk genoeg uitdagingen tegenkomen, aan jou om hier goed mee om te gaan.

Welke carrièremogelijkheden heeft een operations manager?

Je hebt als operations manager meerdere opties om jouw carrière verder uit te bouwen. Zo is het mogelijk om door te groeien naar een hogere managementfunctie. Zeker als je jouw talenten en skills hebt laten zien als operations manager is daar een goede kans op. Maar je kan er ook voor kiezen om jouw expertise mee te nemen naar een andere functie. Zo is project management een optie, omdat hierbij dezelfde vaardigheden van pas komen. Ook kan je als operations manager de next steps zetten als ondernemer.

Waar werkt een operations manager?

Een operations manager is werkzaam bij veel verschillende toonaangevende organisaties. Denk bijvoorbeeld aan productiebedrijven, waar je als operations manager je verantwoordelijk bent voor productieprocessen, kwaliteitsborging en voorraadbeheer. Maar ook in de logistiek, distributie en retail hebben ze een goede, ervaren operations managers nodig. Ook kan je als operations manager impact maken in de dienstverlenende sector of voor een IT-bedrijf.

Met wie werk je samen als operations manager?

Als operations manager werk je samen met vele andere mensen. Zo werken er in een organisatie meerdere managers waar je regelmatig overleg mee hebt. Een Supply Chain Manager bijvoorbeeld, een project manager of een HR-manager. Ook werk je samen met een recruiter in je organisatie, zodat je de beste professionals aan je team toe mag voegen. Tenslotte spar je vaak met de product owner, omdat je de projecten operationeel gaat leiden.

Voordelen werken als operations manager via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Alle benodigde support in je zoektocht naar een uitdagende baan als operations manager;
 • We halen altijd het maximale uit je carrière;
 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende bedrijven en non-profitorganisaties met doorgroeimogelijkheden;
 • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen;
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Member van ons netwerk & altijd in contact met andere ambitieuze professionals.

Bekijk onze operations manager vacatures

Veelgestelde vragen over operations managers

Wat houdt operations management in?

Je zou operations management ook het sturen en begeleiden van het dagelijkse werk kunnen noemen. Het is een beroep waarbij je binnen een organisatie zorgt dat alle operationele zaken in goede banen verlopen.

Waar ben je als operations manager verantwoordelijk voor?

Het is de belangrijkste taak van een operations manager om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Binnen het kader dat door de directie is gesteld, moet jij ervoor zorgen dat er doelen worden gehaald.

Wat verdient een operations manager?

Het salaris van een operations manager ligt tussen de €2.900,- en wel €9.000,- bruto per maand. Het gemiddeld salaris dat bij deze functie wordt verdiend is echter om en nabij de €5.950,-.

Hoe word ik operations manager?

Er zijn meerdere opleidingen die jou helpen om operations manager te worden. Dit zijn zowel hbo- als mbo-opleidingen. Ook is het mogelijk om vanuit een andere functie door te groeien of je zelfs helemaal naar operations manager om te laten scholen.

Hoe vind ik een baan als operations manager?

Check onze vacatures voor operations managers of neem contact op.