Game developer Cover

Game developer

Zoek je een boeiende carrière waarin jouw passie voor het ontwerpen van games tot leven kan komen? Beschik je over aanzienlijke deskundigheid in softwareontwikkeling en de vereiste technische vaardigheden om deze passie om te zetten in realiteit? Word dan game developer!

Werken als game developer

Een carrière als Game Developer biedt een unieke kans om je passie voor game-ontwikkeling te ontplooien. Als Game Developer beschik je over diepgaande softwarekennis en een creatieve geest, en ben je in staat om jouw visie voor games tot leven te brengen. Tegelijkertijd ben je een teamspeler die zich volledig inzet voor het bereiken van gezamenlijke doelen. Werken als Game Developer is een uitzonderlijke en exclusieve ervaring, waarmee je de kans krijgt om je eigen werk te creëren en hier trots op te zijn.

Bekijk onze IT vacatures

Wat doet een game developer?

Binnen de dynamische wereld van de gamingindustrie heeft een Game Developer een cruciale positie. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het vormgeven, ontwikkelen, programmeren en produceren van videogames. Het ontwikkelingsproces van een videogame is een complex en multidisciplinair avontuur dat samenwerking vereist met programmeurs, grafische ontwerpers, schrijvers en geluidsontwerpers. Met een ongeëvenaarde passie en diepgaande deskundigheid creëren Game Developers boeiende en vermakelijke games die spelers kunnen ontdekken op diverse platforms, zoals pc's, consoles, mobiele apparaten en virtual reality-systemen.

Wat is het takenpakket van een game developer?

Als Game Developer ben je de drijvende kracht achter het tot leven brengen van fantasierijke werelden en spannende spelervaringen. Jouw verantwoordelijkheden omvatten:

 • Gameontwerp: Het bedenken van creatieve concepten en spelmechanismen om een aantrekkelijke game-ervaring te creëren.
 • Programmering: Het schrijven en implementeren van code om de game te laten functioneren, waaronder het beheren van physics, kunstmatige intelligentie en gebruikersinteractie.
 • Grafische vormgeving: Het ontwerpen van visuele elementen, zoals personages, omgevingen en animaties die de game tot leven brengen.
 • Narratieve ontwikkeling: Het creëren van boeiende verhaallijnen en dialogen om spelers te betrekken en te betoveren.
 • Geluidsontwerp: Het ontwikkelen van geluidseffecten en muziek die de immersie van de game versterken.
 • Kwaliteitsborging: Het testen, debuggen en optimaliseren van de game om ervoor te zorgen dat deze soepel draait en vrij is van fouten.

Wat zijn de uitdagingen van een game developer?

Game development is een boeiend maar uitdagend vakgebied. De belangrijkste uitdagingen waar game developers mee te maken kunnen krijgen, zijn onder andere:

 • Game development is zeer complex, vooral bij het ontwikkelen van grote, open-wereldgames of multiplayerervaringen. Het beheersen van deze complexiteit is dan ook essentieel; 
 • Het ontwikkelen van een game kan veel tijd en middelen kosten. Het is dan aan jou om binnen het gestelde budget te blijven en de game op tijd af te leveren;
 • Je moet goed omgaan met technische uitdagingen zoals het optimaliseren van prestaties, het omgaan met hardwareverschillen op verschillende platforms, en het implementeren van complexe AI-algoritmen;
 • Het bedenken van originele en boeiende gameplay en verhaallijnen kan moeilijk zijn, je kan dan last hebben van creatieve blokkades;
 • Tijdens de laatste ontwikkelingsfases kan er een hoge druk ontstaan om deadlines te halen, wat kan leiden tot lange werkuren en stress;
 • Je moet goed omgaan met feedback van spelers, zowel positief als negatief, en leren hoe ze deze kunnen gebruiken om hun games te verbeteren.

Wat is het gemiddelde salaris van een game developer?

Game developers in Nederland verdienen meestal een salaris dat tussen de €2.500 en €5.000 euro in ligt. Ben jij een startende professional met geen of weinig ervaring? Dan mag je een salaris verwachten tussen de €2.460,- en €3.253,- euro per maand . Naarmate je ervaring opdoet, kan je brutoloon flink stijgen. Een game developer met tien jaar werkervaring verdient tussen de €3.778,- en €5.441,- euro per maand.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om een game developer te worden, is de combinatie van opleiding en zelfstudie essentieel. Zo bieden vele universiteiten en hogescholen bacheloropleidingen aan rondom game development of game design. Deze programma's richten zich op het aanleren van de fundamenten van game-ontwerp, programmeren en grafisch ontwerp.

Een diploma in computerwetenschappen of software engineering is ook relevant voor game development. Je hebt dan een sterke basis in programmeren en softwareontwikkeling, wat essentieel is voor game development. Als je geïnteresseerd bent in de visuele aspecten van game development, dan is een opleiding in grafisch ontwerp, 3D-modellering of animatie zeker iets voor jou. 

Veel game developers beginnen hun carrière door zelfstudie en het volgen van online cursussen. Er zijn vele online cursussen  die je kunnen helpen programmeren, game-ontwerp en grafische vaardigheden te ontwikkelen. Ook is het vaak nodig om voortdurend te blijven leren en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de game-industrie, aangezien technologieën en trends snel veranderen.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot game developer?

Er zijn vele mogelijkheden om je om te scholen of bij te scholen tot game developer. Allereerst is het belangrijk dat je de programmeertalen zoals C#, C++, Python of JavaScript kent. Er zijn vele online cursussen en trainingen beschikbaar om te leren programmeren. Daarnaast zijn er ook cursussen via Udemy, Coursera, en Pluralsight die je stap voor stap door game development-projecten leiden. 

Een van de beste manieren om game development te leren, is door daadwerkelijk games te maken. Start met kleine projecten en werk geleidelijk aan grotere en complexere games. Dit helpt je om praktische ervaring op te doen en je portfolio op te bouwen. En sluit je ook aan bij online forums, sociale media groepen en lokale game development communities. Sparren met andere game developers biedt jou waardevolle kansen en inzichten. Tenslotte is het cruciaal dat jij je leven lang blijft leren en continu up-to-date bent van de nieuwste trends en technologieën in de game-industrie. 

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als game developer?

Om succesvol te zijn als game developer, zijn er verschillende vaardigheden en eigenschappen die je moet ontwikkelen. De belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor game development:

 • Programmeren: Je hebt een sterke basis in programmeren en je kan code schrijven en begrijpen, vaak in talen zoals C#, C++, Python, JavaScript; 
 • Kennis van Game Engines: Je kan uitstekend werken met een of meerdere game engines zoals Unity, Unreal Engine of Godot;
 • Grafische vaardigheden: Als je ook het visuele aspect van games doet, heb je grafische vaardigheden nodig. Denk hierbij aan 2D- en 3D-modellering, texturing, animatie, en je bent bekend met grafische tools zoals Blender, Maya, of Photoshop;
 • Game-ontwerp: Je kent de game-ontwerpprincipes, waaronder spelmechanismen, niveaulay-out, en gebruikersinterfaceontwerp om boeiende en uitdagende games te maken; 
 • Kritisch denken en Probleemoplossing: Je kan te maken krijgen met technische uitdagingen en bugs die je moet oplossen. Kritisch denken en probleemoplossend vermogen zijn dan cruciaal; 
 • Creativiteit: Creatief denken is nodig om originele en boeiende gameconcepten te bedenken en te realiseren;
 • Timemanagement: Je plant en beheert projecttijdlijnen om ervoor te zorgen dat deadlines gehaald worden en games daadwerkelijk op tijd opgeleverd worden; 
 • Analytisch denken: Je analyseert gegevens en feedback om games te verbeteren en te optimaliseren;
 • Kennis van de Game-industrie: Je kent de game-industrie, trends, en marktdynamiek bij het ontwikkelen van succesvolle games.

Welke carrièremogelijkheden heeft een game developer?

Een game developer heeft verschillende carrièremogelijkheden binnen de game-industrie en daarbuiten. Jouw carrièrepad kan afhangen van je specialisatie, passie en loopbaandoelen in de game-industrie.  Zo kan je carrière maken als game designer. Je richt je dan op het bedenken van gameconcepten, gameplay-mechanismen, niveaus en verhaallijnen. Ook kan je doorgroeien tot game artist, game tester, game producer en game schrijver. Naast directe game development-functies, zijn er ook uitdagende banen in de game-industrie in marketing, PR, QA (Quality Assurance) en community management.

Waar werkt een game developer?

Hoewel de meest voor de hand liggende keus een gamestudio is, zijn er ook andere opties. Zo is het mogelijk in de industrie van virtual reality terecht te komen. Ook creatieve IT-bureaus hebben vaak game developers in dienst. Werk jij het beste in een rustige, vertrouwde werkomgeving? Dan is het mogelijk om als game developer deels thuis te werken.

Met wie werk je samen als game developer?

Game developers zijn echte teamplayers. Ze werken met veel professionals samen het maximale resultaat voor de opdrachtgever te behalen. Als game developer werk je in een team dat bestaat uit experts die allemaal hun eigen specialisatie hebben. Denk aan professionals die zich bezighouden met geluid of met grafische elementen.

Daarnaast werk je samen met ethical hackers, software testers, UI designers, UX designers app developers en developers die gespecialiseerd zijn in scripttalen. Ook heb je te maken met de manager of de projectleider van je team. Afhankelijk van je specialisatie en ervaring, zit je regelmatig zelf met de opdrachtgever rond de tafel om naar de wensen en mening te vragen.

Voordelen van werken als game developer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Veelgestelde vragen over game developers

Welke programmeertalen zijn nuttig voor game developers?

Welke programmeertaal je wilt leren, is deels afhankelijk van jouw carrièrewensen. De belangrijkste programmeertalen voor games zijn: Java, JavaScript, C++, HTML5, en SQL.

Hoe word je game developer?

Jouw droombaan als game developer bemachtigen? Geef jezelf dan de juiste basis. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar en er zijn trainingen waarmee je je kunt omscholen. 

Waar werken game developers?

Game developers werken in de regel bij game development studios. Je komt ze ook tegen bij IT- en VR-bedrijven.

Hoe is de arbeidsmarkt voor game developers?

Als game developer moet je gaan voor je kans. Er zijn namelijk veel opleidingsmogelijkheden die een carrière in game development een optie maken, maar er zijn relatief weinig vacatures. Jezelf blijven ontwikkelen is dan ook belangrijk. Zo blijf je de concurrentie voor.

Wat verdienen game developers?

Game developers verdienen in de regel een brutoloon dat tussen de €2.500 en €5.000 per maand ligt. 

Hoe vind ik een baan als game developer?

Bekijk onze vacatures voor game developer of neem contact op.