Financial controller Cover

Financial controller

Heb je verantwoordelijkheidsgevoel, neem je graag de leiding en is jouw inzicht in cijfers en financiën haast ongeëvenaard? Dan is de functie financial controller je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Als financial controller ben je verantwoordelijk voor het samenstellen van de cijfers, analyseer je de resultaten en rapporteer je richting het management van een bedrijf, instantie of organisatie.

Interessante financial controller vacatures

Werken als financial controller

Als financial controller ben je het aanspreekpunt voor de directie. Je houdt je bezig met alle financiële zaken in de organisatie. Denk aan het opstellen van jaar- en maandcijfers, rapportages, financiële dossiers, btw-aangiften en nog veel meer. Daarnaast heb je als financial controller ook veel beheerfuncties. Je beheert, samen met je team, de gehele financiële administratie. Ook voorzie je directieleden van advies.

Bekijk onze financial controller vacatures

Wat doet een financial controller?

Een financial controller houdt zich bezig met de financiële stand van zaken binnen een organisatie of bedrijf. Ze houden zich in de eerste plaats bezig met de dagelijkse administratie. Tegelijkertijd stellen ze rapportages, balansen en winst- en verliesrekeningen op. Ook houden ze zich bezig met begrotingen en meerjarenplannen voor de toekomst. Je werkt nauwkeurig en bent verantwoordelijk voor de belangrijkste financiële stukken binnen een organisatie.

Wat is het takenpakket van een financial controller?

Als financial controller ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Een financial controller is eindverantwoordelijk voor de financiële administratie en stelt verschillende soorten financiële rapportages en analyses op;
 • Een financial controller controleert de periodieke belastingaangiftes;
 • Als financial controller ben je bezig met de financiële toekomst van een bedrijf. Je verzamelt financiële informatie en schrijft plannen;
 • Een financial controller beheert de gehele administratie;
 • Een financial controller analyseert, rapporteert en berekent de kosten van projecten.

Wat zijn de uitdagingen van een financial controller?

Een financial controller krijgt binnen zijn functie met verschillende uitdagingen te maken. Het management vertrouwt de financial controller de gehele administratie toe. Als financial controller heb je verantwoordelijkheidsgevoel, cijfermatig inzicht, leidinggevende eigenschappen en een probleemoplossend vermogen. Een gezonde financiële afdeling is het fundament van een bedrijf. De werkgever heeft om die reden ook hoge verwachtingen.

Wat is het gemiddelde financial controller salaris?

Als financial controller heb je veel verantwoordelijkheden en daarom ga je in veel gevallen ook een goed salaris verdienen. Het salaris van een financial controller is afhankelijk van meerdere factoren. In de eerste plaats is het salaris afhankelijk van het type bedrijf. Ben je als financial controller bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een afdeling met tientallen medewerkers? Dan verdien je meer dan bij een kleinere organisatie. Maar ook de algemene ervaring en de actieve jaren binnen een bedrijf spelen natuurlijk een rol bij het bepalen van je salaris. Ook wordt er gekeken naar je opleidingsniveau.

Een beginnende financial controller met een masteropleiding verdient maandelijks ongeveer rond de €3.000 bruto per maand. Met meer werkervaring kan je salaris al snel oplopen tot €6.000 per maand. In Nederland verdient een financial controller gemiddeld €4.220 bruto per maand.

Geef bij Yacht aan waar je naartoe wilt groeien. Ik wil mijzelf ontwikkelen in de richting van Business Controlling. Door toekomstgericht te denken, zet ik nu al stappen voor mijn doel.

Lees hier zijn verhaal
contactperson Image
Faïz Elkadiri Finance controller

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Er is geen specifieke opleiding tot de functie van financial controller. Je kunt diverse opleidingen aan hogescholen en universiteiten volgen. Denk bijvoorbeeld aan de hbo bachelor Finance & Control. Ook de bachelors Accountancy, Bedrijfskunde en verscheidene managementstudies stomen je klaar voor de functie. Na je opleiding heb je echter wel enige werkervaring op een financiële afdeling nodig. Na je bacheloropleiding kun je de opleiding post-hbo Financial Controlling aan verschillende hogescholen volgen. Ook de wetenschappelijke Executive Master of Finance and Control past bij de functie. 

Hoe kan je je laten omscholen of bijscholen tot financial controller?

Heb je al enige ervaring in de financiële wereld? Dan is het essentieel om je om te scholen tot financial controller. Je kunt dan een reguliere studie volgen aan een hbo of universiteit. Dit zijn echter voltijdstudies en meestal kun je die niet combineren met je werk. Als je bij een grote onderneming werkt, dan kun je vaak ook een deeltijd praktische opleiding volgen. Er zijn meerdere opleidingsinstituten die een praktijkgerichte opleiding tot financial controller aanbieden. Wat je hebt geleerd pas je dan direct toe in de praktijk. 

Check onze opleidingen in Finance

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als financial controller?

Een financial controller moet over verschillende vaardigheden beschikken.

 • Een goede financial controller heeft een sterk analytisch vermogen. Zo weet je bijvoorbeeld fouten in een btw-aangifte snel op te sporen en te verhelpen;
 • De financial controller is de eindverantwoordelijke van de financiële afdeling. Daarom moet je verschillende leiderschapsvaardigheden bezitten. Een financial controller zorgt ervoor dat aangiftes binnen de deadline worden verwerkt. Ook geef je leiding bij het opstellen van budgetplannen, projecten, rapportages en nog veel meer;
 • Enige taalvaardigheid is zeker een pre. Naast de dagelijkse administratie van een onderneming, houd jij je ook bezig met het opstellen van rapporten. Denk aan onderzoeksplannen, adviesrapporten en financiële prognoses;
 • Tegenwoordig werken vrijwel alle bedrijven met boekhoudprogramma's en andere geavanceerde financiële systemen. Als financial controller heb je kennis van IT en verschillende computerprogramma's nodig.

Welke carrièremogelijkheden heeft een financial controller?

Als financial controller heb je vaak de mogelijkheid om door te groeien. Heb je als financial controller al enige ervaring bij kleine bedrijven? Dan kun je bijvoorbeeld solliciteren bij een middelgroot of groot bedrijf. Je hebt dan meer taken en verantwoordelijkheden. Bij grotere bedrijven verdien je ook meer als financial controller. Heb je veel werkervaring en ook een groot netwerk? Dan kun je ook doorgroeien tot financieel directeur. Een CFO is binnen een grote organisatie lid van het managementteam. Je bent dan verantwoordelijk voor het algehele financiële beleid van een bedrijf.

Waar werkt een financial controller?

Een financial controller werkt altijd op de financiële afdeling van een bedrijf of organisatie. Hoe groter het bedrijf, hoe meer taken en verantwoordelijkheden je hebt. Grotere bedrijven hebben vaak meerdere financial controllers in dienst, terwijl een middelgrote onderneming meestal werkt met een klein administratief team. Kleine ondernemingen hebben meestal geen financial controller in dienst, omdat ze weinig administratie hebben. Vaak hebben ze genoeg aan een boekhouder of accountant.

De meeste financial controllers kunnen voor een deel thuiswerken. Daarnaast moeten ze een groot gedeelte van hun tijd toch fysiek aanwezig zijn. Dit komt doordat de financial controller een spin in het web is en daarom veel moet communiceren.

Met wie werk je samen als financial controller?

Als financial controller werk je allereerst samen met de mensen binnen je eigen afdeling. Denk aan boekhouders, administratief medewerkers en met de externe accountants. Daarnaast werk je ook samen met het management of business control. Grote veranderingen in het bedrijf krijg je als je financial controller als eerst te horen. Daarnaast heb je de verantwoordelijkheid om die veranderingen door te voeren. Jij bent de spil tussen het management en de financiële afdeling van een bedrijf.

Voordelen van werken via Yacht als financial controller

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende opdrachtgevers;
 • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen; 
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht; 
 • Member van ons netwerk & altijd in contact met futureproof financials; 
 • Altijd als eerste op de hoogte van relevante blogs en events. 

Bekijk onze financial controller vacatures

Veelgestelde vragen over financial controllers

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een financial controller?

Een financial controller heeft cijfermatig inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel en verschillende leidinggevende eigenschappen. Daarnaast is een goede financial controller voorzien van verschillende communicatievaardigheden.

Heb je als financial controller ook doorgroeimogelijkheden?

Ja, het is mogelijk om als financial controller door te groeien. Je kunt onder meer financieel directeur worden. Vooral grotere ondernemingen maken gebruik van een financieel directeur. Bij grotere bedrijven heb je in de regel meer doorgroeimogelijkheden.

Wat ga je als financial controller verdienen?

Als beginnende financial controller verdien je ongeveer rond de €3.000 bruto per maand. Dit bedrag kan echter snel oplopen wanneer je langer in dienst bent. Gemiddeld verdienen financial controllers in Nederland €4.220 bruto per maand.

Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden van een financial controller?

Een financial controller is verantwoordelijk voor de dagelijks administratie binnen een bedrijf. De financial controller staat aan het hoofd van de financiële afdeling en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Daarnaast houdt een financial controller zich ook bezig met de financiële toekomst van een bedrijf. Ze stellen, gezamenlijk met een team rapportages op, maken budgetten en houden zich bezig met projecten.

Wat maakt de functie financial controller aantrekkelijk?

Als financial controller is geen dag hetzelfde. In de ochtend ben je bijvoorbeeld een rapportage aan het opstellen, terwijl je in de middag nog even de btw-aangifte controleert. Als financial controller houd jij van een uitdaging en tegelijkertijd vind je het fijn om problemen op te sporen en te verhelpen.

Hoe vind ik een baan als financial controller?

Check onze vacatures voor financial controllers of neem contact op.