E-commerce manager Cover

E-commerce manager

Als e-commerce manager bepaal je de visie en strategie van een organisatie voor de online verkoop van producten. Je zorgt ervoor dat een webwinkel succesvol is en dat jouw organisatie de beste resultaten realiseert uit online activiteiten. Wil je dat ook? Check al onze e-commerce manager vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een e-commerce manager.

Interessante e-commerce manager vacatures

Werken als e-commerce manager

Als e-commerce manager breng je het succes van jouw webshop naar een hoger niveau. Jij bepaalt de richting van de webshop, selecteert de beste producten, en regelt de betalingsafhandeling. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het aantrekken van voldoende bezoekers naar jouw webshop en voor alle activiteiten die hieraan bijdragen. Jij geeft leiding aan een team van experts op het gebied van online marketing en eventueel schakel je externe specialisten in.

Bekijk onze e-commerce manager vacatures

Wat doet een e-commerce manager?

Als e-commerce manager ben je verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van de online verkoopactiviteiten van een organisatie. Daarnaast ontwikkel en implementeer je strategieën om de online verkoop naar een hoger niveau te tillen. Je maakt daadkrachtige keuzes over o.a. techniek, zoals CMS en plug-ins, maar ook over de toewijzing van advertentiebudget en het productaanbod. Tenslotte is de klanttevredenheid en communicatie met klanten over hun aankopen, is cruciaal.

Wat is het takenpakket van een e-commerce manager?

Het takenpakket van een e-commerce manager is divers. Je hebt vele verantwoordelijkheden rondom het beheren en optimaliseren van de online verkoopactiviteiten van een organisatie. Jouw belangrijke taken zijn:

 • Je ontwikkelt en implementeert strategieën om de online verkoop te stimuleren; 
 • Je beheert en onderhoudt de webshop. Ook werk je de productinformatie, prijzen en voorraadniveaus bij; 
 • Je analyseert verkoopgegevens, trends en klantgedrag, je gebruikt deze inzichten om de webshop te optimaliseren; 
 • Je coördineert online marketingcampagnes, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachineadverteren (SEA), e-mailmarketing en sociale media; 
 • Je beheert de online klantenservice en je lost eventuele problemen of klachten van klanten op; 
 • Je werkt samen met andere teams binnen de organisatie, zoals IT, marketing, logistiek en klantenservice, om een naadloze online winkelervaring te bieden.
 • Je stelt rapporten op en je presenteert de resultaten en aanbevelingen aan het managementteam.

Wat zijn de uitdagingen van een e-commerce manager?

Als e-commerce manager krijg je te maken met de onderstaande uitdagingen in het beheer en de groei van de online verkoopactiviteiten. De belangrijkste uitdagingen zijn: 

 • Het is een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat klanten probleemloos een aankoop kunnen doen. Als dit door een mankement technisch niet mogelijk is, dan raak je klanten kwijt.
 • Hoe zorg je ervoor dat producten daadwerkelijk gekocht worden? Hoe presenteer je deze producten zo aantrekkelijk mogelijk?
 • De concurrentie zit niet stil. Jij weet wat je concurrenten doen, maar je hebt je eigen visie op het winnen en behouden van klanten; 
 • Je brengt kennis en expertise samen om een functionele en veilige betaalomgeving te realiseren; 
 • De voorkeuren van je klanten veranderen constant. In jouw dashboards zie je direct hun voorkeuren en speelt daarop in. 

Wat is het gemiddelde e-commerce manager salaris?

Het gemiddelde salaris van een e-commerce manager is afhankelijk van je werkervaring, verantwoordelijkheden en de omvang van de organisatie waarin je gaat werken. Over het algemeen kan een beginnende e-commerce manager een basissalaris verwachten van ongeveer €3.000,- bruto per maand. heb je al meer werkervaring of werk je bij een toonaangevende webwinkel? Dan ligt een salaris rond de €7.000,- al meer voor de hand. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig om e-commerce manager te worden?

Om e-commerce manager te worden, zijn er diverse opleidingsmogelijkheden beschikbaar, zowel op mbo- als hbo-niveau. Denk hier bijvoorbeeld aan een opleiding in de richting van marketing, bedrijfskunde of e-commerce. Zo vergroot ij je kennis over marketing, bedrijfsprocessen en e-commerce. Deze opleidingen bereiden je niet specifiek voor op de functie van e-commerce manager, maar ze bieden wel de nodige kennis en vaardigheden om te werken in de e-commerce sector en ervaring op te doen. Daarnaast is het ook essentieel om relevante cursussen en trainingen rondom e-commerce en digitale marketing  te volgen.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot e-commerce manager?

Je kunt je altijd tot e-commerce manager laten omscholen of bijscholen. Als je al werkzaam bent in een e-commerce gerelateerde functie, investeer dan in jouw leiderschapskwaliteiten en strategisch inzicht om door te groeien naar een rol als e-commerce manager. Voor ambitieuze professionals uit andere vakgebieden is het volgen van een relevante opleiding een of (online) trainingen of cursussen logische stap naar een carrière als e-commerce manager.
Daarnaast is het essentieel om een professioneel netwerk op te bouwen. Je spart dan met andere professionals in de e-commerce industrie. Zo krijg je inzicht in de sector en kom je meer weten over de mogelijke carrièrekansen.

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière

Welke vaardigheden heb je nodig als e-commerce manager?

Als e-commerce manager beschik je over de onderstaande vaardigheden die essentieel zijn voor succes in je carrière:

 • Commercieel inzicht:
  Je weet wat de behoeften en wensen van de doelgroep is en speelt hier effectief op in; 
 • Klantgericht:
  Je begrijpt de behoeften van klanten en je zorgt ervoor dat ze een goede ervaring hebben tijdens het online winkelen;
 • Communicatief vaardig:
  Goede communicatieve vaardigheden zijn cruciaal om effectief te kunnen samenwerken met verschillende teams, zoals marketing, IT en klantenservice; 
 • Digitale (marketing) vaardigheden:
  Je hebt expertise op het gebied van digitale marketingtechnieken, zoals SEO, SEA, social media marketing en contentmarketing om de online zichtbaarheid en verkoop te verbeteren.
 • Leiderschap:
  Als e-commerce manager is het cruciaal dat jij je team inspireert, motiveert en richting geeft; 
 • Analytisch denkvermogen:
  Je analyseert gegevens en statistieken om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten en de prestaties van je webshop, zodat je effectieve strategieën kunt ontwikkelen en optimaliseren;
 • Resultaatgericht:
  Je stelt doelen op en je wilt met jouw webshop het maximale resultaat realiseren.
   

Welke carrièremogelijkheden heeft een e-commerce manager?

Als e-commerce manager heb je vele carrièremogelijkheden om verder te groeien en je loopbaan naar een hoger niveau te tillen. Enkele opties zijn:

 • E-commerce strateeg: in deze functie ontwikkel je strategieën om de prestaties van een website te verbeteren. Zo vergroot jij het online succes van een organisatie; 
 • Digital marketing manager: als digital marketing manager richt je je nog meer op marketingaspecten zoals SEO, reclame en social media.
 • E-commerce operations manager: je bent dan meer verantwoordelijk voor de operationele aspecten van een e-commerce bedrijf, zoals voorraadbeheer, logistiek en orderafhandeling; 
 • E-commerce consultant: met jouw deskundigheid geef je advies over e-commerce strategieën om de online aanwezigheid en prestaties naar een hoger niveau te tillen. 

Waar werkt een e-commerce manager?

E-commerce managers werken bij toonaangevende bedrijven en organisaties die (ook) online verkopen. Denk hier bijvoorbeeld aan webwinkels in de entertainment, kleding, elektronica of dagelijkse boodschappen. Maar ook groothandels en distributeurs hebben ambitieuze e-commerce managers nodig. Want e-commerce is er ook voor B2B. Ook in het mkb werken veel e-commerce managers. 

Met wie werk je samen als e-commerce manager?

Een e-commerce manager werkt samen met vele andere expertises. Denk bijvoorbeeld aan de content die je nodig hebt om de producten die je te koop aanbiedt te beschrijven. Daarnaast wil je ook andere relevante content op je site plaatsen om jouw bezoekers nog meer te triggeren. Hier heb je onder andere een webredacteur, een content manager en een copywriter voor nodig. Een business analist helpt je om een goede analyse te maken van je webshop en bekijkt hoe bepaalde zaken eventueel beter geregeld kunnen worden. Een online marketeer is natuurlijk cruciaal in e-commerce.

Voordelen werken als e-commerce manager via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goede ontwikkelmogelijkheden waarbij we het 70/20/10-principe hanteren. Je leert 70% zelf, tijdens je opdracht 20% peer-to-peer review en 10% aan opleidingen en trainingen;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Onderdeel van ons netwerk & je krijgt ook een NIMA-membership.

Bekijk onze e-commerce manager vacatures

Meestgestelde vragen over e-commerce managers

Wat zijn de taken van een e-commerce manager?

Als e-commerce manager ben je eindverantwoordelijk voor (een deel van) de e-commerce activiteiten van een organisatie. Het bereiken van verkoopresultaten en het realiseren van alle randvoorwaarden daarvoor is jouw primaire taak.

Wat verdien je als e-commerce manager?

Een beginnend e-commerce manager verdient rond de €3.000,-. Ervaren e-commerce managers kunnen €7.000,- of meer verdienen.

Hoe word je e-commerce manager?

Er zijn meerdere mbo- en hbo-opleidingen die je kennis over marketing en bedrijfseconomische processen vergroten. Deze bereiden niet noodzakelijkerwijs direct voor op een functie als e-commerce manager, maar stellen je in staat te werken in de e-commerce en daar de nodige ervaring op te doen. 

Waarom zou je werken in de e-commerce?

Je hebt de mogelijkheid om producten over de hele wereld te verkopen. Het is daarbij een mooi, uitdagend vak waarbij je constant bezig bent je product te verbeteren.

Hoe vind ik een baan als e-commerce manager?

Check onze vacatures voor e-commerce managers of neem contact op.