Aankomend gevecht om de medior jurist

DIEMEN, 12 oktober 2015 - Het aantal juridische vacatures is in het derde kwartaal met 33% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de overheid, zakelijke dienstverleners en intermediairs zoeken juristen. Ook in de financiële sector is herstel in het aantal vacatures te zien. Dit blijkt uit de analyse ‘ Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2015’ van Yacht.

Economisch herstel zorgt voor sterke groei vacatures

Het economisch herstel stuwde dit kwartaal het aantal juridische vacatures opnieuw op. Vooral in het notariaat (110%), de advocatuur (79%) en het bedrijfsleven (102%) is de stijging ten op zichte van kwartaal 3 2014 fors te noemen.

Meer flexibiliteit door inhuur én outsourcen

Bedrijven maken steeds vaker gebruik van een flexibele schil van interim juristen. Dit geldt zowel in de advocatuur als bij de accountantskantoren. Ook overheidsorganisaties gaan mee in deze trend. Dit doen zij niet alleen door interim juristen in te huren (het aantal vacatures steeg met 89%), maar ook door het juridisch werk als geheel uit te besteden aan juridische dienstverleners. Een mooie oplossing als er geen budget beschikbaar is voor inhuur, maar wel voor het uitbesteden van projecten. Deze beweging verklaart deels de groei van zakelijk dienstverleners (51%) en intermediairs (23%).

Volop beweging en kansen

Joost Duffhues, commercieel manager bij Yacht Legal, bevestigt de veranderende arbeidsmarkt: ‘Door de continue stijging van het aantal juridische vacatures zijn nu de eerste tekenen van schaarste zichtbaar. Er is weer volop beweging, zelfs in de afgelopen vakantieperiode bleven de vacatures komen. Ervaren juristen gaan actief op zoek naar een nieuwe uitdaging en vrijgevallen posities mogen ingevuld worden. Ook junior juristen hebben steeds vaker een keuze in banen, terwijl ze voorheen flink moesten solliciteren. Nieuwkomers zónder juridische werkervaring hebben het wel nog steeds moeilijk.’

Spanning op juridische arbeidsmarkt

Bedrijven zijn nu vooral op zoek naar medior juristen, geeft Duffhues aan. ‘Deze juristen zijn gemakkelijk in te werken en dus snel productief. Je kunt hierbij denken aan bedrijfsrechtjuristen, juristen grondzaken, vergunningverlening, bezwaar & beroep of meer gespecialiseerd zoals een medior juridisch adviseur contractzaken met specialistische kennis van innovatieve contractvormen bij weg- en waterbouwprojecten.’

Deze beweging gaat de komende maanden voor spanning zorgen op de verder aantrekkende juridische arbeidsmarkt. Duffhues: ‘Medior juristen begeven zich nu nog nauwelijks op de arbeidsmarkt. Het zijn vooralsnog voornamelijk de nieuwkomers en senioren -veelal zzp’ers- die op vacatures reageren.’

Over Yacht

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maakt Yacht gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Infographic