Bedrijven verliezen slag om talentvolle recruiters

Maarten Hagg | HRM

DIEMEN, 26 juli 2016 - Een traag wervingsproces, ellenlange selectieprocedure en een traditionele aanpak schrikt kandidaten af die als recruiter bij bedrijven aan de slag willen. De grote vraag naar HR-professionals vormt een uitdaging op de arbeidsmarkt. Bedrijven die de slag niet willen missen, doen er verstandig aan zich anders opstellen naar talent. Ook kunnen ze beter hun vertrouwde werkwijze aanpassen en nadenken over hun eigen presentatie. Dat stelt Yacht naar aanleiding van hun periodieke arbeidsmarktanalyse.

TRAAG PROCES EN LANGE SELECTIEPROCEDURE SCHRIKT KANDIDATEN AF

Kandidaten uit het vakgebied HRM zijn niet meer zo loyaal als enkele jaren terug. HR-professionals nemen steeds meer de regie en hebben keuze uit meerdere vacatures. Daar moeten opdrachtgevers meer van doordrongen zijn. Ellen Bergh, Commercieel manager HRM bij Yacht: "Als marktleider in het plaatsen van professionals brengen we dagelijks bedrijven en kandidaten bij elkaar. Wat ons opvalt, is dat veel bedrijven zich nog onvoldoende bewust zijn van de verhoudingen op de arbeidsmarkt. Kortweg bepalen professionals de gang van zaken. Zij willen niet meer drie, soms vier keer op gesprek gaan voordat ze bij een bedrijf mogen starten. Bedrijven handelen daar echter nog niet naar en doen er verstandig het wervingsproces te versnellen. Wanneer bedrijven oude tradities loslaten, voorkomen ze dat talent aan hun neus voorbij gaat."

SCHAAP MET VIJF POTEN

Dat recruiters gewild zijn, is niet vreemd. Maar er is niet alleen krapte in het vakgebied HRM. Uit analyses van Yacht blijkt dat er ook een enorme vraag is naar professionals in IT, Engineering, Marketing en Sales. Dat vraagt om gespecialiseerde recruiters die hun vak verstaan en inhoudelijke kennis hebben van diverse vakgebieden. “Kijk bij de selectie van zo’n recruiter vooral naar hun competenties en bepaal welke vaardigheden tijdens het werk zijn bij te brengen. Eindeloos zoeken naar het schaap met de vijf poten is niet verstandig”, aldus Bergh.

AANBOD VACATURES HRM

Top drie vacatures met grootste stijging in procenten ten opzichte van het tweede kwartaal 2015:

  1. Recruiter  + 54%
  2. HR adviseur  + 54%
  3. HR Business partner  + 73%

NUMBER ONE IN CONNECTING PROFESSIONALS

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Wij bieden professionals uitdagend werk, in vaste functies of interim-opdrachten, waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Vanaf 2016 rapporteert Yacht vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata. Met de overgang is ook de gehanteerde afbakening van de vakgebieden gewijzigd. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. Gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Ook worden vacatures verrijkt met bedrijfs- en contactgegevens. Bezoek www.jobdigger.nl voor meer informatie.

Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.