Veel kansen voor parttimers binnen Finance

Maarten Hagg | Finance

DIEMEN, 24 mei 2016 - De vraag naar financieel specialisten blijft ook in 2016 toenemen. Het aantal vacatures steeg in het eerste kwartaal van 2016 met 11% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze trend zet door in april. Opvallend is de grote vraag naar parttimers en professionals die een tweede stap willen nemen.

OOK MOGELIJKHEDEN VOOR TWEEDE STAP IN FINANCE CARRIÈRE

Voor het eerst groeit de vraag naar parttime functies binnen het vakgebied. Er zijn 110% meer vacatures dan in het eerste kwartaal van 2015. De vraag naar tijdelijke en interim functies stijgt met 31% en de vraag naar vast finance personeel met 20%. Vooral binnen de functies Assistent controller, Financieel administratief medewerker (HBO+) en zelfs voor Assistent accountants is het mogelijk parttime te werken. De vraag van de werkgever ligt tussen 28 tot 32 uur.

Vorig jaar had de vraag naar accountants een enorme impact op de groeicijfers. De vraag naar accountants groeide per kwartaal tussen de 35% en 93%. Inmiddels is de vraag naar accountants gestabiliseerd met een groei van 7%.

KANSEN VOOR TWEEDE STAP IN FINANCE CARRIÈRE

Met een stijging van 123% is de Assistent controller op dit moment de meest populaire functie binnen Finance. Begin vorig jaar waren er 670 vacatures voor financials met een HBO+ opleiding en gemiddeld 2-5 jaar werkervaring. Momenteel zijn dit ruim 1490 vacatures. “Doordat er meer vraag is naar dit profiel, zie je dat de markt reageert en het gemiddelde salaris voor deze functies fors stijgt met 17%”, zegt Ansco Dokkum, Directeur Yacht Finance. Dit is het moment voor de financial om een tweede stap te maken, aldus Dokkum. In de randstad hebben financials de meeste kansen op een nieuwe baan. De vraag naar financials neemt nu ook procentueel toe in Flevoland en Noord-Brabant.

INVLOED VAN STARTUPS OP DE ARBEIDSMARKT VOOR FINANCE

We merken nog geen directe invloed van startups op de toenemende vraag binnen finance. “Startups laten zich wel financieel adviseren, maar nemen pas financials aan als ze naar scale-up gaan”, zegt Misja Bouma Business Development Manager Finance bij Yacht. Yacht organiseerde samen met het FD “The Challenge”, de competitie voor de beste finance professional 2016. Online supermarkt Picnic legde een casus voor aan 5 finance professionals. Tijdens dit event werd duidelijk wat de uitdaging voor een financial is tijdens een de startup fase van een bedrijf, aldus Bouma. Michiel Muller, Co-Founder van Picnic, verwoordde het uitstekend. “Je moet meedenken met de nieuwe ideeën van een onderneming en niet bang zijn voor risico’s. Geef aan binnen welke kaders dingen wel kunnen, in plaats van niet. De oldschool financial moet daarin anders gaan denken en acteren.”

OVER YACHT

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Vanaf 2016 rapporteert Yacht vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata. Met de overgang is ook de gehanteerde afbakening van de vakgebieden gewijzigd. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. Gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Ook worden vacatures verrijkt met bedrijfs- en contactgegevens. Bezoek www.jobdigger.nl voor meer informatie.

Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.