Driekwart organisaties verwacht dat inhuren ZZP’er moeilijker wordt

Maarten Hagg | Overig

DIEMEN, 13 april 2016 – Vanaf 1 mei treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in werking. Drie kwart (72%) van de organisaties denkt dat met de invoering van de wet het moeilijker wordt ZZP’ers in te huren. Een kwart verwacht ook minder van ZZP’ers gebruik te zullen maken. In opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht deed TNS NIPO onderzoek onder 593 ZZP’ers en 413 organisaties. Randstad, Tempo-Team en Yacht starten met een dienst die financiële en juridische risico’s voor zowel bedrijven als ZZP’ers beperkt.

ONDERZOEK: 88% ZZP’ERS DENKT DAT HET MOEILIJKER WORDT NIEUWE OPDRACHTEN TE KRIJGEN

  • Slechts 27% ZZP’ers, 16% opdrachtgevers weet echt wat Wet DBA inhoudt
  • 23% organisaties denkt na invoering wet minder ZZP’ers in te huren
  • 85% organisaties denkt dat de wet vooral voor meer administratie zal zorgen

Hulp is nodig omdat er meer behoefte is aan ondersteuning van zowel ZZP’ers als opdrachtgevers. Slechts 28% van de ondervraagde opdrachtgevers weet dat straks met modelovereenkomsten gewerkt kan worden. Rond 85% denkt dat de wet vooral voor meer administratief werk zal zorgen. 23% verwacht zelfs door de wet minder vaak ZZP’ers in te zullen huren. ZZP’ers zelf zijn zeer sceptisch: 88% denkt dat de nieuwe wet voor minder werk zal zorgen.

RISICO’S WERKGEVERS EN ZZP’ERS

Randstad, Tempo-Team en Yacht introduceren een dienst die het administratieve en contractuele proces faciliteert en daarmee de risico’s voor opdrachtgever en ZZP’er beperkt. Arco Elsman, ZZP programmadirecteur Randstad Groep Nederland: “De wereld van werk verandert in rap tempo. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is geen toekomstmuziek meer, maar realiteit. Uit ons onderzoek blijkt dat veel ZZP’ers en organisaties de nieuwe wet met zorg tegemoet zien. Wij bieden een oplossing om met de nieuwe wet flexibel gebruik te blijven maken van ZZP’ers.” De nieuwe dienst gaat per 28 april van start bij zowel Randstad, Tempo-Team als Yacht.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie: Suzan Bloemscheer, PR Manager/woordvoerder Randstad Groep Nederland, telefoon 020 569 12 1106 15 85 44 98 of stuur een e-mail.