‘Expertisecentrum Jeugd’ steunt ambtenaren en gemeenten bij Jeugdhulp

Maarten Hagg | Overig, Sociaal Domein

DIEMEN, 23 maart 2016 - Yacht, Kenniscentrum WMO en de MO-Zaak starten samen het initiatief ‘Expertisecentrum Jeugd’. Het doel is gemeenten en ambtenaren heldere en eenduidige informatie te bieden over Jeugdhulp anno 2016. Dit is nodig omdat Jeugdhulp voor verbetering vatbaar is, zo blijkt uit de Monitor Transitie Jeugd (jaarrapportage 2015). In de komende periode organiseren de partners acht seminars in acht gemeenten waar zij het boek ‘Jeugdhulp anno 2016’ presenteren.

Yacht, Kenniscentrum WMO en de MO-Zaak werken veel samen met gemeenten en constateerden dat er in toenemende mate behoefte is aan heldere en eenduidige informatie over Jeugdhulp anno 2016. Miquel Wijngaards van Kenniscentrum WMO: “Wij hebben een boek ‘Jeugdhulp anno 2016’ geschreven voor bestuurders en medewerkers van gemeenten die sinds een jaar uitvoering geven aan de Jeugdwet. In het boek komt het hele spectrum van de Jeugdwet komt aan bod: preventie jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en de overige functies. Via het boek willen we met 260 gemeenten kennis delen over jeugdhulp.”

OUDERS VERLANGEN MEER DESKUNDIGHEID VAN GEMEENTEN

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. Ouders zien echter graag meer deskundigheid bij gemeenten. De klachten lopen uiteen van lang wachten op een reactie van de gemeente tot meldingen van langs elkaar heen werkende wijkteammedewerkers, hulpverleners en medewerkers. Opvallend is dat de situatie aan het eind van vorig jaar niet veel verschilt met die in de eerste maanden, toen de wet net was ingevoerd.

SEMINAR OP 30 MAART 2016 IN ALMERE

Op 30 maart aanstaande wordt het boek tijdens het seminar ‘Jeugdhulp anno 2016’ voor het eerst aangeboden in Almere. Vervolgens zal het seminar in acht gemeenten in Nederland aangeboden worden. Tijdens het seminar staat het delen van kennis over Jeugdhulp centraal. Peter Hollanders van de MO-zaak: “Ambtenaren hoeven geen vergezichten, opinies en kritiek te verwachten. Wat we wel gaan doen is, net als in het boek, duidelijkheid bieden over de wet- en regelgeving. Jasper Cornelissen van Yacht: “Ook voorbeelden uit de praktijk en ervaringen van gemeentelijke bestuurders staan op het programma. Na afloop ontvangen bestuurders en medewerkers het boek waarin eveneens ervaringen van collega’s staan beschreven.”

AANMELDEN SEMINAR OF MEER INFORMATIE

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, neem dan contact op met Joost Heeroma, woordvoerder Yacht. Bent u bestuurder of medewerker Jeugdzorg en wilt u bij het seminar aanwezig zijn, ga dan om u aan te melden naar expertisecentrumjeugd.nl

Het expertisecentrum is een initiatief van Yacht, Kenniscentrum WMO en de MO-Zaak. Neem voor meer informatie contact op met Joost Heeroma via 020 569 13 02 / 06 52 59 32 05 of via joost.heeroma@randstadgroep.nl.