Blog

Zwemmen & Weerstand

Author Image

Anouk de Lange

IT trainee Yacht

27 november 2019

Header image

Als trainee bij Yacht, heb je eens in de zoveel tijd een dag training bij Ken&Ben of een middag intervisie op het hoofdkantoor bij Yacht. Deze dagen ervaar ik altijd als een feest der herkenning. Bij zowel positieve ervaringen als lastige dingen waar je als trainee, of überhaupt als starter op de arbeidsmarkt, tegenaan loopt kom je erachter dat je niet de enige bent.

Zwemmen

Wanneer je als Yacht trainee begint, maar dus ook als je vast in dienst gaat bij een nieuw bedrijf, is het in het begin natuurlijk spannend. Waar kom ik precies terecht? Wat wordt er van mij verwacht? Wat kan ik verwachten van mijn opdracht, collega’s en manager? Het komt dan ook vaker voor dat je in het begin van je nieuwe opdracht even zal ‘zwemmen’, zoals dat zo mooi genoemd wordt. Je wordt neergezet aan een bureau en krijgt wat te lezen, zoals beleid of een werkinstructie, terwijl er op een andere afdeling nog hard gewerkt wordt aan jouw eigen laptop, e-mailadres en toegang tot systemen. Je nieuwe collega’s zijn druk en gaan na de kennismaking weer over tot de orde van de dag. Met de beste bedoelingen proberen ze je kort wegwijs te maken in het bedrijf, hun werkzaamheden of jouw functie.

Overtuigen

Na ongeveer twee weken koffiedrinken, stukken lezen en even meekijken bij collega’s, wordt er meestal verwacht dat je wel ongeveer weet wat je te doen staat. In werkelijkheid duurt het wennen en ‘natuurlijk’ werken veel langer dan twee weken, waarschijnlijk wel enkele maanden. De weken daarna zal je blijven zoeken naar waar je precies moet beginnen, waarschijnlijk een innerlijke strijd voerend of je hulp moet vragen of toch proactief zal zijn en het zelf wil uitvinden. Misschien moet je, net zoals ik, mensen nog overtuigen van jouw project of ideeën en loop je tegen weerstand aan. Misschien zijn sommige mensen wel van mening dat het helemaal niet nodig is dat jij het bedrijf (tijdelijk) komt versterken. Misschien beland je met jouw mooie project wel ergens onderaan de prioriteitenlijst van de manager. Misschien zitten sommige medewerkers helemaal niet te wachten op de digitale vernieuwing die jij komt brengen op de afdeling. Dit kan allemaal gebeuren. Mijn ervaring is dat deze eerste periode cruciaal is voor de rest van je opdracht en misschien wel je gehele traineeship.

De juiste instelling

Mijn advies is dan ook om vooral in die beginperiode van je te laten horen. Zoek actief je collega’s en manager op, stel elke vraag die in je opkomt – ook al denk je dat je het misschien al hoort te weten – en geef aan waar je behoefte aan hebt. Kortom, stel je kwetsbaar op. Het klinkt heel makkelijk, maar in de praktijk blijkt iedereen vrij snel te vergeten hoe het ook alweer is om ergens opnieuw te beginnen. Als dit nou echt te spannend is, is er wat dat betreft via het traineeship een goed ‘vangnet’. Ik heb ervaren dat het al een goed gevoel geeft door gewoon met je mede trainees te bespreken waar je tegenaan loopt. Verder krijg je een coach vanuit Yacht, die je niet alleen begeleidt bij het vinden van een opdracht, maar je ook zeker tijdens de eerste periode bij je nieuwe opdracht kan helpen of gewoon een luisterend oor biedt.

Leren en groeien

De vakken bij Ken&Ben staan helemaal in het teken van jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo wordt er gefocust op jouw eigen communicatiestijl, hoe te communiceren en co-creëren met anderen, maar bijvoorbeeld ook hoe je collega’s, klanten of jouw manager op een positieve manier kunt beïnvloeden. Verder sta je bewuster stil bij jouw effectiviteit en energielevel en hoe daar zowel op werk als in je privéleven mee om te gaan. Daarnaast zijn er veel ‘challenges’ die je handvatten bieden of gewoon leuk zijn om eens mee te experimenteren. Vanuit Ken&Ben krijg je ook een coach die je ten opzichte van je Yacht coach, die je het best kunnen begeleiden bij het solliciteren of vinden van een opdracht, heel goed kunnen begeleiden in het verder ontwikkelen en toepassen van de soft skills. Kortom, genoeg mensen en middelen om op terug te vallen en ervoor te zorgen dat je na een misschien lastige en spannende eerste periode terug kan kijken op een super boeiend en leerzaam jaar.

Wil jij net als Anouk graag werken aan je persoonlijke ontwikkeling met coaches van Yacht en Ken&Ben? Ontdek de kracht van ons netwerk.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Kom naar een van onze Business Courses Banner

Kom naar een van onze Business Courses

Ontdek de mogelijkheden van het Yacht traineeship tijdens de Business Course. En maak kennis met de trainees, onze talent consultants en de #schoolofwork.

Meld je nu aan