Op 31 januari vond het event Business Information Management in de praktijk plaats. Lees hier het verslag.
Opening event
De aanvang van het Business Information Management (BIM) begint al goed met een stapel smeuïge XXL pizza’ van Domino’s. De zaal stroomt vol met professionals die na hun werk hier deelnemen aan het netwerkevenement. Naast de bekende Yacht recruitment consultants (her)ken ik een aantal collega’s van het BIM programma.
Michel Cnossen opent de bijeenkomst met de uitleg hoe het BIM programma vorig jaar is gestart. Het doel van BIM is om kennis te delen met mensen in hetzelfde werkveld. Hij vertelt over de oprichting van BIM en over de BIM recruitment consultants die in verschillende regio’s van Nederland actief zijn voor het werven van BIM professionals. Momenteel zijn er +/- 30 professionals aan de slag en gaan er in Q1 van 2019 nog 15 professionals starten. De groei van BIM wordt tevens gestimuleerd doordat professionals participeren aan bijeenkomsten en praten over hun eigen werkervaring
RIVM & BISL
De eerste spreker is Jeffrey Stekkinger. Hij is senior adviseur bedrijfsvoering CIO bij Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij vertelt over de inrichting van functioneel beheer bij RIVM en hoe hij dit twee jaar geleden is opgestart, samen met een andere CIO collega. Ze hebben nu een professionele organisatie opgezet. Laatst zijn er verschillende nieuwe websites gelanceerd met een nieuwe lay-out die de diensten van RIVM promoten. Functioneel beheerder Jelle Jansen bij RIVM is ook aanwezig om te beamen wat er nodig is om processen en informatie in het systeem op te nemen. Daarbij wordt bij het RIVM gebruik gemaakt van het BISL model, om deze toe te passen in de praktijk. Jeffrey was verantwoordelijk om het landschap informatie systeem in kaart te brengen en zorgde ook voor dat er duidelijke afspraken werden gemaakt met de supportdesk welke uitbesteed is. Voor het RIVM betekende dit dat er beschrijvingen moesten komen van de werkprocessen, bijvoorbeeld instructies. Dit zijn belangrijke taken voor de functioneel beheerder om dit goed uit te voeren, omdat deze fungeert als een belangrijke spil in het geheel. Hij geeft als voorbeeld dat er een functioneel beheerder ingeschakeld werd om de wensen en specificaties van een HR systeem te verduidelijken voor een IT leverancier, waar een ander medewerker daar niet in slaagde. Om de situatie niet te laten escaleren en issues goed op te lossen is de inzet van een functioneel beheerder belangrijk. Ook scholing is belangrijk, het kennisniveau van een functioneel beheerder stijgt, naarmate ook de organisatie groter en complexer wordt.
Implementeren: inzet van psychologie
Daniel Brouwer is de volgende spreker. Hij is Lean Six Sigma Master Black Belt en heeft een achtergrond als coördinator voor functioneel beheer. Als ervaren professional in het vak van Business Information Management heeft hij verschillende IT-projecten gedaan en is hij tegenwoordig bij Saxion Hogeschool aan de slag. Zijn motto is: Een wendbare, schaalbare en betrouwbare informatie voorziening voor de hele organisatie, waarbij de functioneel beheerder in alle lagen van de organisatie een belangrijke rol speelt. Het belang voor organisatieverandering legt hij bij het psychologisch aspect. Zo geeft hij karakteristieke kenmerken als reciprociteit, autoriteit, commitment en consistentie als voorwaarden om te slagen bij de implementatie. Daniel vertelt dat in het binnenkort te verschijnen boek Het handboek voor de functioneel beheerders nog meer praktische tips en verhalen staan.
Aansluitend was er een borrel om bij te praten, onder het genot van een hapje en een drankje. Tijdens het borrelen maakte ik ook kennis met nieuwe BIM collega’s die recentelijk zijn gestart. Naar mijn mening was de eerste kennissessie van BIM een zeer geslaagde bijeenkomst!