Artikel

Business Information Management in de praktijk

05 feb 2019

Header image

Op 31 januari vond het event Business Information Management in de praktijk plaats. Lees hier het verslag.

Opening event

De aanvang van het Business Information Management (BIM) begint al goed met een stapels smeuïge XXL pizza’ van Domino’s. De zaal stroomt vol met professionals die na werk hier deelnemen aan het netwerkevenement. Naast de bekende Yacht recruitment consultants (her)ken ik een aantal collega’s van het BIM programma.

Michel Cnossen opent de bijeenkomst met de uitleg hoe het BIM programma vorig jaar is gestart. Het doel van BIM is om kennis te delen met mensen in zelfde werkveld. Hij vertelt wat over de oprichting van BIM en over de BIM recruitment consultants die in verschillende regio’s van Nederland actief zijn voor het werven van BIM professionals. Momenteel is er een derde lichting professionals gestart met het programma BIM. De groei van BIM wordt tevens gestimuleerd doordat professionals participeren aan bijeenkomsten en praten over hun eigen werkervaring. De sessies zijn georganiseerd om een podium te bieden aan sprekers die interessante topics willen delen met het publiek.

RIVM & BISL

De eerste spreker is Jeffrey Stekkinger. Hij is senior adviseur bedrijfsvoering CIO bij Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij vertelt over de inrichting van functioneel beheer bij RIVM en hoe hij dat samen met een ander CIO collega dit twee jaar geleden zijn opgestart en nu eindelijk een professionele organisatie hebben opgezet. Laatst zijn er verschillende nieuwe websites gelanceerd met een nieuw lay-out die de diensten van RIVM promoten. Functioneel beheerder Jelle Jansen bij RIVM is ook aanwezig om te beamen wat er nodig is om processen en informatie in het systeem op te nemen. Daarbij wordt bij RIVM gebruik gemaakt van het BISL model, om deze toe te passen in de praktijk. Jeffrey was verantwoordelijk om het landschap informatie systeem in kaart te brengen en zorgde ook voor dat er duidelijke afspraken werden gemaakt met de supportdesk die uitbesteed is. Dat betekende dat er beschrijvingen moeten komen van werkprocessen zoals instructies. Belangrijke taken voor de functioneel beheerder om dit goed te uitvoeren, deze fungeert als een belangrijke spil in het geheel. Hij geeft als voorbeeld dat er een functioneel beheerder ingeschakeld werd om de wensen en specificaties van een HR systeem te verduidelijken voor een IT leverancier, waar een ander medewerker daar niet in slaagde. Om de situatie niet te laten escaleren en issues goed op te lossen is de inzet van een functioneel beheerder belangrijk. Ook scholing is belangrijk, het opleidingsniveau van een functioneel beheerder stijgt, naarmate ook de organisatie groter en complexer wordt.

Implementeren: inzet van psychologie

Daniel Brouwer is de volgende spreker. Hij is Lean Six Sigma Black Belt certified en heeft een achtergrond als teamleider voor functioneel beheer. Als ervaren professional in het vak van Business Information Management heeft hij verschillende IT-projecten gedaan en is hij tegenwoordig bij Saxion Hogeschool aan de slag. Zijn motto is: Een wendbare, schaalbare en betrouwbare informatie voorziening voor de hele organisatie, waarbij de functioneel beheerder in alle lagen van de organisatie een belangrijke rol speelt. Het belang voor organisatieverandering legt hij bij het psychologisch aspect. Zo geeft hij karakteristieke kenmerken als reciprociteit, autoriteit, commitment en consistentie als voorwaarden om te slagen bij de implementatie. Daniel vertelt dat in het binnenkort te verschijnen boek Het handboek voor de functioneel beheerders nog meer praktische tips en verhalen staan.

Aansluitend was er een borrel om bij te praten, het evenement werd goed gefaciliteerd. Tijdens het borrelen maak ik ook kennis met nieuwe BIM collega’s die recentelijk zijn gestart. De eerste kennissessie van BIM was een zeer geslaagde bijeenkomst.

Jeffrey Stekkinger

Meer weten over BIM?Het opleidingsprogramma biedt jou uitdagende opdrachten en ontwikkeling van je skills.

 

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Business Information Management Community Banner

Business Information Management Community

Het Business Information Management Programma is voor jou als informatie management specialist en biedt uitdagende opdrachten, collega's met passie voor hetzelfde vakgebied en ontwikkeling van je skills.

Be part of our community