“Wij kunnen AI-agents bouwen die volledig zelfstandig bedrijven runnen, van idee en businessplan tot het draaien van omzet. Toekomstmuziek? Nee hoor, gebeurt nu al.” Met die woorden opent Joris Juttmann de Yacht-masterclass Best in Finance. Hij kijkt de zaal rond, waar financeprofessionals bij elkaar zijn gekomen om te ontdekken hoe het financeproces van de toekomst eruitziet. Een toekomst die – hou je vast – 100% touchless en volledig geautomatiseerd is.
Wat als technologie het overneemt?
Direct tijdens de introductie wordt één ding duidelijk: deze middag gaat het niet over vergezichten op slides, maar over wat er nú al mogelijk is met hyperautomation, GenAI en Agentic AI. En over de vraag: hoe houd je als financial grip in een wereld die snel complexer wordt én waarin technologie steeds meer overneemt?
Een vraag die leeft bij veel organisaties, zo blijkt uit de aanmeldingen voor de masterclass, die Randstad Professional | Yacht F&A samen met Sijthoff Academy en Enexis organiseerde. Want de ruim 120 deelnemers komen uit de meest uiteenlopende sectoren, van logistiek en energie tot onderwijs en automotive.
Digitale gereedschapskist voor finance
Joris Juttmann is lector aan de Universiteit van Amsterdam en Sijthoff Academy. Vanuit zijn rol bij KPMG begeleidde hij de afgelopen jaren tientallen digitaliseringsprojecten bij grote organisaties. Vandaag nemen hij en Wouter Hoving (manager processdesign bij Port of Rotterdam) ons mee in de opbouw van de moderne digitale ‘stack’: van ERP-systemen en processmining tot RPA, low-code platforms en AI.
De ontwikkeling gaat razendsnel
“Zijn jullie allemaal bekend met RPA, robotic process automation?”, vraagt Joris. De meeste deelnemers knikken. “En wie heeft dit al geïmplementeerd binnen de finance-afdeling?” Verschillende handen gaan omhoog. “Mooi. En wie maakt al gebruik van GenAI?” Bijna niemand. “Snap ik. We zitten in een kantelfase. Hyperautomation staat nog in de kinderschoenen. Maar let op: de ontwikkeling gaat sneller dan je denkt.”
De rol van financial verandert
“Signalen interpreteren, documenten classificeren, beslissingen voorbereiden en het hele financeproces van a tot z uitvoeren, dat kunnen systemen volledig van je overnemen. Je hoeft dus niet meer alles zelf te doen. Maar je moet wél begrijpen wat het systeem doet en hoe je daarop stuurt.”
Van traditioneel naar AI-enhanced controller
Een deelnemer steekt haar hand op: “Maar Joris, hoe zit het dan met de rol van judgement? Als AI steeds meer werk overneemt, blijft er dan nog iets over van de rol van de controller?”
Het is een vraag die – aan het instemmend gemompel te horen – veel anderen lijkt bezig te houden.
“Goeie vraag”, zegt Joris. “En het eerlijke antwoord: ja, jouw rol verandert. Maar het oordeel van een mens, zeker in situaties met onzekerheid, tegenstrijdige belangen of ethische dilemma’s, blijft essentieel. Alleen: je moet het anders inzetten. Als zogenoemd AI-enhanced controller gaat het erom dat je monitort, bijstuurt en uitlegt. En dat je de juiste vragen weet te stellen aan techniek én mens.”
Weer schiet een hand omhoog. “Dus dan ben je als financial een soort programmeur of prompt-engineer?” Joris glimlacht: “Nee. Je hoeft niet te kunnen bouwen. Maar je moet wél kunnen denken in mogelijkheden, de juiste use-cases herkennen en snappen wat de impact is op jouw vakgebied. In plaats van alles zelf te doen, moet je leren: wat laat ik aan de machine over, en waar voeg ík waarde toe?”
Begin klein
“Hoe begin ik hiermee?”, vraagt iemand. “Ik heb een klein team en weinig technische kennis in huis.” Start klein, is Joris’ advies. “Begin bij één proces. Bijvoorbeeld purchase-to-pay of het uitlezen van contracten. Kijk waar veel handwerk zit. En automatiseer niet om het automatiseren, maar met een duidelijke businessvraag. Het is geen techproject, het is een veranderaanpak, dus betrek de business en IT erbij. Die samenwerking, die is echt cruciaal.”
Even laten bezinken
Genoeg stof om tijdens de pauze over na te denken. De deelnemers zoeken elkaar op om onderling verder te sparren en ervaringen uit te wisselen. Bijvoorbeeld over veiligheid, betrouwbaarheid en toepassing in SAP-omgevingen.
Praktijkcases van het Havenbedrijf Rotterdam
Na de theorie van Joris is het tijd om meer de praktijk in te duiken. Wouter Hoving deelt hoe hij met zijn team processen optimaliseert met RPA en AI. Hoe ze daarin steeds een stap verdergaan, en hoe belangrijk het is om als financeprofessional vanaf het begin betrokken te zijn. “AI en automatisering zijn geen IT-feestje. Als je als financial snapt hoe je processen lopen en waar de bottlenecks zitten, kun je veel gerichter optimaliseren.”
Hij vervolgt: “Begin klein. Bij het Havenbedrijf hebben we ruim 80 complexe financiële processen. Eerst dachten we: die gaan we allemaal tegelijk automatiseren. Ambitieus, maar onhandig. We hebben geleerd om te prioriteren: waar zit de meeste impact? En waar is het draagvlak het grootst?”
Hij laat zien hoe hij zijn team heeft ingericht rondom 3 lijnen:
- Lean: processen slimmer maken.
- RPA: handwerk automatiseren.
- AI en nieuwe tech: slimme toepassingen verkennen.
Daarna laat hij meerdere demo’s zien. “Kijk, dit zijn onze robots en AI-agents die aan het werk zijn. Zij halen automatisch informatie op, beoordelen deze, overleggen samen én bereiden zelfs beslissingen voor.” Gefascineerd kijken de financeprofessionals toe.
Fikse tijdbesparing
Wouter vertelt hoe ze bij het Havenbedrijf begonnen bij finance. “Dit vanwege de gestructureerde processen, die maakten beginnen met AI makkelijker. Maar inmiddels gebruiken we AI ook bij assetmanagement, ruimtelijke ordening en vergunningenbeheer. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van type schepen voor belastingdoeleinden. Of bij het monitoren van vergunningaanvragen bij omliggende gemeenten. Taken die ons eerst uren werk per week kostten, gebeuren nu volledig automatisch. En de fouten? Die zijn er bijna uit.”
“Bijna?”, vraagt een deelnemer een beetje sceptisch uit de zaal. Joris glimlacht en mengt zich weer in het gesprek. “Terechte reactie. Natuurlijk maakt AI wel eens een fout, het systeem is niet feilloos. Maar laten we eerlijk zijn: mensen maken óók fouten. Alleen zijn we daar vaak minder kritisch op.”
Wouter vult aan: “Er is wel een belangrijk verschil: bij AI is een fout vaak systematisch. Dat kan een voordeel zijn – als je weet dat het systeem elke keer op hetzelfde punt een fout maakt, is die makkelijker te corrigeren. Aan de andere kant: als AI verkeerd wordt gevoed of getraind, kan het structureel de verkeerde kant op gaan.” Joris knikt: “Daarom is menselijke controle zó belangrijk. Je moet weten wat je automatiseert, hoe het model werkt, en blijven controleren of het doet wat jij wilt dat het doet. Zie het als een copiloot, geen vervanging.”
Wie is beter: AI of het team?
Wouter glimlacht. “Wij daagden AI én onszelf uit. We vroegen zowel het systeem als mijn team om complexe berekeningen – waar ook staffelkortingen in zaten – uit te voeren. We vergeleken de uitkomsten. En weet je wat? De robot had het bij het juiste eind. En wij niet.” Er klinkt gelach uit de zaal.
Joris grijpt het moment aan om de masterclass af te ronden met een korte terugblik. “Het draait om één kernvraag: hoe blijf je als financial van waarde in een wereld die razendsnel digitaliseert? Het antwoord ligt niet in de techniek zelf, maar in hoe jij als professional technologie weet in te zetten om slimmer, sneller en strategischer te werken.” Zijn tips:
- Begin klein. Kies een afgebakend proces en zet daar AI op in.
- Gebruik elke technologie in haar kracht. ERP voor je kernproces, RPA voor herhalend werk, LLM’s voor taal, agentic AI voor logica en uitvoering.
- Accepteer dat uitkomsten niet altijd 100% perfect zijn. Ook mensen maken fouten.
- Creëer memory. Agentic AI leert van eerdere interacties.
- Pak eigenaarschap. Wacht niet op dé oplossing. Ga aan de slag.
Napraten tijdens de community-netwerkborrel
Tijdens de borrel praten deelnemers nog verder over dashboards, zelflerende systemen en de toekomst van hun vak. “Ik dacht dat ik hier vooral kwam voor inspiratie. Maar ik heb nu ook écht een idee waar ik morgen mee kan beginnen”, zegt een van hen. “Klopt”, vult een ander aan. “Ik zie nu veel scherper wat AI kan betekenen, en vooral: wat nog niet. Ik ga met mijn team bespreken welk proces we als eerste willen automatiseren. En ik kom zeker naar de rondetafelsessie om hierover verder te praten!
Praat mee tijdens de rondetafelsessie
Wil jij ook samen met andere senior financeprofessionals sparren over de impact van hyperautomation op finance? En hoe jij technologie slim kunt inzetten in jouw organisatie? Meld je dan aan voor een van de interactieve rondetafelsessie op maandag 23 juni 2025 in Utrecht, Groningen, Den Haag of Zwolle.
Inhoudelijke verdieping
De sessie bouwt voort op de inzichten uit de masterclass en biedt volop ruimte voor inhoudelijke verdieping en praktijkgerichte uitwisseling. Geen presentaties, maar open gesprekken, praktijkvoorbeelden en gezamenlijke verkenning van kansen en uitdagingen.
Meld je aan via yacht.nl/events.
Ook een inspirerende masterclass bijwonen? Bekijk onze aankomende events