Het platform bestaat nu een jaar en de reacties zijn positief. De community is inmiddels uitgegroeid naar maar liefst +5500 leden. Wouter: “In gesprek met professionals, kwamen we erachter dat de werkenden binnen civiel, bouw en infratechniek een community misten.
Een plek waar ze de mogelijkheid hebben om één-op-één in gesprek te gaan. Om met elkaar mee te kijken, informatie te delen en kennis op te doen.” Hij praat met de engineers binnen de gemeente, overheid en waterschappen. Engineers die niet alleen vakinhoudelijk sterk zijn, maar ook de nodige soft skills moeten beheersen. “Als initiatiefnemer creëer ik vanuit Yacht een plek, waar ze elkaar kunnen vinden en het over de inhoud kunnen hebben.”
Passie
Uit de aanmeldingen en uit de reacties blijkt wel dat professionals graag aansluiten bij de community. Wouter vindt het belangrijk dat de besproken onderwerpen ook vakinhoudelijk blijven. “Het moet gaan over wat de engineers interessant vinden. Veel professionals staan open om te vertellen over hun eigen projecten. Ze zijn super trots op wat ze doen. Mensen die echt een zichtbare bijdrage leveren aan de gemeenschap. Ze hebben duidelijk een passie. Die passie is naar mijn idee ook een verbindende factor. Ik heb in meerdere branches gewerkt maar dit is echt opvallend.”
Flexibiliteit
Regels worden zowel in- als extern continu aangepast en contract-vormen veranderen. Om hier in een verantwoordelijke functie goed mee om te gaan, is een open houding onmisbaar. Wouter: “Ik vind het bijzonder dat de professionals zich in een veranderende wereld zo flexibel op kunnen stellen. De job moet gewoon gedaan worden. Dat is iets waar ik waardering voor heb.” Maar de engineers mogen nog wel wat leren volgens Wouter Gruijters. Hoe ze zichzelf nog beter kunnen profileren bijvoorbeeld. “Ze mogen veel meer naar buiten treden en dat podium pakken. Daarin zijn ze nu nog veel te bescheiden. Nu ziet Jan op de hoek vooral de bouwput en niet het volledige plan dat leidt tot verbetering van zijn omgeving.”
Soft skills
Uit gesprekken met professionals blijkt volgens Wouter dat zij worstelen met de eilandjes binnen bedrijven. Om hier goed mee om te gaan moet er gewerkt worden aan de soft skills. Tijdens studie of ‘on the job’ wordt hier niet altijd voldoende aandacht aan besteed. Wouter: “Met een ontwikkelingsplan stippel je uit waar je naartoe wilt en futureproof blijft, zowel inhoudelijk als in de omgang met mensen.”
Toegevoegde waarde
“Mijn bijdrage aan deze community is echt compleet ondergeschikt aan de inhoud die de professionals brengen”, geeft Wouter aan. “Qua termen zit ik er inmiddels lekker in en ik verbreed mijn scope behoorlijk, maar in deze is mijn meerwaarde echt om ervoor te zorgen dat mensen bij elkaar komen.” En het netwerk Urban-Innovators breidt zich snel uit. Daarbij is het doel om het meest waardevolle netwerk te worden. Om zo nieuwe netwerkverbindingen tot stand te brengen tussen professionals.
Offlineverbinding
Online werkt het platform goed. Naast de online activiteiten zijn er dit jaar twee succesvolle evenementen georganiseerd. Verder hebben we teruggekregen dat de Urban-Innovators leden niet alle berichten lezen en zo relevante informatie missen. Zo blijft men op de hoogte van onderwerpen en ervaringen van professionals. Ervaringen waar iedereen in zijn eigen praktijk iets mee kan.
Zonnetje
Volgens Wouter is het niet meer dan terecht dat de Urban-Innovators van vandaag veel meer in het zonnetje worden gezet. Hij is dan ook geïnteresseerd in nog meer mooie projecten. Professionals met vragen kunnen nu ook terecht bij de kennisdragers binnen de community. Wil je jouw kennis ook actief delen met collega-professionals? Meld je dan aan bij Wouter als kennisdrager. Succes volgens Wouter een community met expertise. “Een platform dat groeit, niet alleen in aantal maar vooral in deskundigheid.”