Volgens filosoof, schrijver en TED-spreker Ruud Veltenaar is dit het moment voor professionals in het fysieke domein om het gesprek aan te gaan over de cruciale uitdagingen van onze gebouwde leefomgeving. “We zitten middenin een transitie: het is essentieel om de focus te verschuiven van winst naar waardecreatie.”
Ruud Veltenaar heeft een strakke focus op de toekomst. Hij is continu bezig met het bedenken van ideeën en oplossingen voor de wereld van morgen. Dat doet hij bijvoorbeeld als Faculty Member van het Strategic Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit en als voorzitter van Beyond Bretton Woods. Veltenaar: “Dat is een internationale denktank over het mondiale financiële systeem, want er moeten dingen veranderen.”
Transitie naar een volgende fase
Hij heeft de stellige overtuiging dat we op dit moment middenin een transitie verkeren. “Het is knap onrustig. We struikelen van crisis naar crisis: denk aan het klimaat, de energie, de zorg, de economie, de woningmarkt. Alle belangrijke pijlers in onze maatschappij vallen om. Zo ontvangen mensen niet meer de zorg die ze nodig hebben of vinden ze geen passende woning. We vinden het huisvesten van onze varkens tegenwoordig belangrijker dan de huisvesting van onze kinderen.”
De toekomstdenker concludeert dat we op dit moment niet meer binnen onze planetaire grenzen leven. Daarmee refereert hij naar de Earth Overshoot Day: de dag waarop de mensheid meer grondstoffen onttrekt aan de aarde dan de aarde zelf kan regenereren. “Als iedereen op de wereld gaat leven zoals wij Nederlanders leven, dan hebben we drie planeten nodig.”
“Als iedereen op de wereld gaat leven zoals wij Nederlanders leven, dan hebben we drie planeten nodig.”
Evenwicht herstellen
Ondanks de huidige situatie is hij hoopvol over de toekomst. “We landen uiteindelijk op een betere wereld.” Maar daarvoor is het volgens de filosoof wel essentieel om het evenwicht tussen de planeet, de markt en de samenleving te herstellen. “De markt is nu dominant, en de planeet en samenleving zijn dienstbaar gemaakt. Dat moet fundamenteel anders.”
Professionals in de gebouwde leefomgeving staan volgens Ruud voor belangrijke uitdagingen. “We moeten onszelf opnieuw verbinden met de natuur. Het is essentieel om te beseffen dat wijzelf als mensen ook onderdeel zijn van de natuur. En om dat te creëren, is het parkje in de buurt niet genoeg. Het is belangrijk dat mensen ergens fijn kunnen wonen, maar dat het ook een thuis is voor alle dieren en planten.”
Daarnaast is het volgens hem ook een uitdaging om de sociale cohesie te herstellen door middel van de gebouwde leefomgeving. “We moeten weer naar elkaar toegroeien. Dus bijvoorbeeld dienstverlening, wijkcentra en winkels combineren zodat mensen concreet worden uitgenodigd om zich te verbinden op een plek. Zo bouwen we nu niet: elke Vinex-wijk is een slaapstad. De wijk van de toekomst moet een uitnodiging zijn aan alles dat daarin leeft.”
Nederland in 2050
Ruud Veltenaar deelt zijn laatste inzichten over de uitdagingen in het fysieke domein tijdens ons event ‘Nederland in 2050’ op donderdag 23 maart. Welke koers is nodig om Nederland futureproof in te richten? Daarnaast delen ook meerdere experts uit het fysieke domein hun visie. Nieuwsgierig? Meld je vandaag nog aan voor het event.