Artikel

Bizar dat bedrijven niet méér met data doen

De toekomst van Data Science

07 januari 2021 - 3 min.

Header image

Yacht-trainee Muriel Schulte, is vooral druk met het visualiseren van data. Daarnaast richt Roos Rooijakkers (data-scientist bij Pipple) zich voornamelijk op de vervolgstappen die bedrijven kunnen zetten op basis van door data verkregen inzichten. Wat ze gemeen hebben? De passie voor data science. “Het is gewoon leuk werk, met toekomst! Het belang van data wordt alleen maar groter en groter.”

Wisselwerking geeft energie

Hoe vertaal je data naar communicatie? Dat is wat Muriel zo interessant vindt. “Ik vind het puzzelen met alle data leuk. Het is de kunst om tot de juiste overzichtelijke visualisaties te komen. Om op een prettige en heldere wijze zonder woorden het verhaal te vertellen”, aldus Muriel, die vervolgens graag met de business over de feiten en cijfers spart. “Zo help ik ze bij het nemen van betere beslissingen met het oog op de toekomst. En het is ook juist die mix van werkzaamheden die mij aanspreekt. Enerzijds het maken van overzichtelijke presentaties uit alle data en anderzijds het contact met de personen waarvoor je het doet; die wisselwerking geeft mij energie.”

Heel veel kansen

Muriel is op het vlak van data science dus vooral actief in de analyse-fases: descriptive en diagnostic analytics. Roos daarentegen beweegt zich bij voorkeur in het vervolg van het traject. Ze focust op predictive en prescriptive analytics. “Op basis van de inzichten wil ik de stap zetten van ‘waar staan we?’ naar ‘waarheen gaan we?’. En ook: hoe realiseren we dat? Het is tof om daaraan bij te dragen!”, vertelt Roos enthousiast.

Zo ook over de kansen die ze ziet op haar vakgebied. “Op de site van Wil van der Aalst, hoogleraar Information Systems aan de Technische Universiteit Eindhoven, lees ik dat we tegenwoordig in tien minuten meer data genereren dan in de hele periode van de prehistorie tot aan 2003. Dan vind ik het bizar dat we daar niet meer mee doen dan nu het geval is. Data science biedt bedrijven gewoon nog heel veel kansen.”

Bedrijf en processen leren kennen

Om voorspellend bezig te kunnen zijn op basis van data benut Roos technieken als machine learning, artificial intelligence, reinforcement learning, neural networks en deep learning. “Met deze technieken zijn veel nieuwe inzichten te creëren, met een voorspellend karakter”, aldus de data scientist van Pipple, die volop plezier beleeft aan het feit dat ze bij veel bedrijven in de keuken kan kijken. “De ervaring leert dat je met de genoemde technieken bedrijven in verschillende branches echt verder kunt helpen.

Muriel geeft een toelichting op de aanpak, die ook voor de verschillende branches opgaat. “Essentieel is dat je het bedrijf en de processen leert kennen voordat je de data naar modellen vertaalt en op basis daarvan conclusies trekt. Je moet je eerst inleven, alle processen en de business doorgronden. Waar staat de organisatie voor? Wat zijn de bedrijfsdoelen en hoe steekt de business in elkaar? Hoe datagedreven is de organisatie al? Wie zijn de stakeholders en hoe staan zij tegenover het gebruik van data? Pas als je het antwoord hebt op dit soort vragen kun je echt met data aan de slag.”  

De context van alle data

Roos moet bij de woorden van Muriel denken aan een ander belangrijk punt: de context waarin alle data geplaatst kunnen én moeten worden. “Ik hecht daar heel veel waarde aan”, benadrukt ze, waarna ze een boekentip geeft: ‘Het bestverkochte boek ooit’ van Sanne Blauw. “Heel leuk om te lezen. De auteur toont met tal van voorbeelden en onderbouwingen aan hoe belangrijk het is om altijd goed te kijken naar het verhaal achter de feiten en cijfers.

Een goed voorbeeld vind ik een onderzoek naar de snelste wielrenfiets ter wereld. Hiervoor werden de wereldwijde Strava-data van professionele en recreatieve fietsers geraadpleegd. In de uiteindelijke top 10 stonden allemaal fietsen met een nieuwprijs van zo’n 4.000 tot 5.000 euro. Op eentje na: een racefiets gemaakt in Nederland die nog geen 1.000 euro kost. Hoe kan dat? Die vraag komt dan al snel naar boven. Wat bleek: deze fiets werd alleen in Nederland gebruikt. Op onze hoofdzakelijk vlakke wegen is veel makkelijker een hoge gemiddelde snelheid te bereiken dan in heuvel- en bergachtig gebied. Met andere woorden: je kunt data pas goed interpreteren als je de context kent. In ons geval dus de organisatie en de business.”

Verantwoordelijkheid nemen

Data in de juiste context plaatsen, ook Muriel hecht er veel waarde aan. Op alle fronten. “Kijk naar data die worden gebruikt voor applicaties op het vlak van fraudedetectie. Als je niet oppast dan plaats je mensen onterecht in bepaalde hokjes. Laat je je puur door data leiden, dan kan het flink misgaan. Als data-specialisten zijn wij ervoor verantwoordelijk dat de data kloppen en dat ze niet zonder context, zonder juiste analyses over de schutting worden gegooid.”

Women in Data Science

Muriel en Roos zijn echte ambassadeurs van data science, zo blijkt uit alles. Bewust of onbewust vervullen ze dan ook een voortrekkersrol voor meer vrouwen in hun vakgebied, waar het aandeel mannen nog altijd fors hoger is. Initiatieven als het event Women in Data Science (WiDS), georganiseerd door Pipple, juichen ze dan ook van harte toe. Roos: “Hoofddoel van WiDS is vrouwen interesseren voor een toekomst in data-science.”

Na de succesvolle editie van 2020 werd ook in 2021 WiDS georganiseerd. Op donderdag 20 mei verzorgden Yacht-professionals Angelique Ruiter en Fabiënne Kortas tijdens WiDS een sessie met daarin de centrale vraag: Hoe geef je een zinvol en gelukkig leven vorm in (en met) de wereld van data science? Het antwoord delen ze ook in onze whitepaper 'The ikgai of Data Science'.

Download de paper

Diversiteit is belangrijk

Muriel houdt via de LinkedIn pagina's van Yacht en Pipple alles over WiDS en aansluitende activiteiten scherp in de gaten. “Ik weet uit eigen ervaring dat ze heel leerzaam en bovenal inspirerend zijn. Het helpt mij bij wat ik wil: verder groeien in data science. En natuurlijk is het goed dat steeds meer vrouwen deze richting kiezen. Diversiteit is belangrijk voor iedere branche. Waarbij ik overigens bij diversiteit zeker niet alleen aan gender denk, maar bijvoorbeeld ook aan afkomst en leeftijd”, aldus Muriel, die ook bij dit onderwerp haar enthousiasme over data-science niet kan onderdrukken. “Het is gewoon leuk werk, met toekomst! Het belang van data wordt alleen maar groter en groter.” 

Op de hoogte blijven van Women in Data Science?Check onze blogs, tips van experts en masterclasses

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière