Artikel

Ontzettend gaaf om collega’s te verbazen met data-inzichten

Hoe is het om te werken als IT-trainee?

Author Image

Bart van Lidth de Jeude

IT Trainee | Data-analist bij KLM

29 april 2019

Header image

Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan acht professionals en trainees en je krijgt totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van IT-trainee Bart van Lidth de Jeude, data-analist bij KLM op Schiphol.

Zorgen dat bagagestukken op dezelfde eindbestemming aankomen als hun eigenaars: dat is een van de belangrijkste taken van de afdeling Baggage Services van KLM op Schiphol. “Toch blijven er jammer genoeg soms bagagestukken achter”, vertelt Bart. “Mijn opdracht als IT-trainee is om deze bagageclaims te verklaren. Hoe komt het nou dat een koffer niet is meegegaan in het vliegtuig? Schiphol is natuurlijk ontzettend groot. Dat betekent dat het bagagetransport over verschillende schijven gaat en tientallen routes kan afleggen. Voor mij is het de uitdaging om op basis van data-inzichten de risico’s in kaart te brengen. En zo de afdeling te helpen de bagagehandling te verbeteren.”

Data-inzichten voor betere prestaties

Om te achterhalen waar in het bagageproces de kink in de kabel zit, maakt Bart dankbaar gebruik van verschillende databronnen. “Denk aan gegevens die zijn verzameld bij de bagagebanden, incheckdata en bagagescans”, legt hij uit. “Maar ook data van de voertuigen die de bagage vervoeren. Ik vertaal die data-inzichten naar bruikbare en logische oplossingen om de prestaties van KLM te verbeteren.” Bart krijgt van KLM alle ruimte om de digitalisering binnen de bagageafdeling vorm te geven. “Want net als bij veel andere bedrijven en organisaties staat structurele data-ontsluiting hier nog in de kinderschoenen. Als je in de data duikt, kom je al snel tot goede en waardevolle eyeopeners. Het is ontzettend gaaf om collega’s te verbazen met heldere data-inzichten. Met als direct gevolg dat daardoor meer mensen met hun bagage op de eindbestemming aankomen. Kijk, daar ben ik trots op.”

Loopbaancoach die meedenkt

Bart leert via het traineeship nog elke dag. Natuurlijk on-the-job, maar ook dankzij gerichte trainingen, cursussen en begeleiding van een loopbaancoach. “Samen met mijn coach Julia bespreek ik nu al welk bedrijf bij mij past na mijn traineeship”, aldus Bart. “Ze denkt goed met me mee op een open en eerlijke manier. Is wat ik wil wel realistisch? En wat heb ik nodig om me in de juiste richting te ontwikkelen? Die persoonlijke touch vind ik heel waardevol. Daarnaast krijg je als trainee alle ruimte om jezelf te ontplooien. Van algemene introductietrainingen met andere Yacht-trainees tot IT-gerichte trainingen op het vlak van statistiek, datamining of voorspelmethoden. Zo heb ik vorig jaar een big-datacursus van Xomnia gevolgd. Door de combinatie van theorie en praktijk kon ik die nieuwe inzichten direct toepassen in mijn werk. Daar heb je nog eens wat aan.”

Betere oriëntatie op arbeidsmarkt door Yacht-netwerk

“Dat ik me door de ervaringen van trainees bij andere bedrijven beter kan oriënteren op de arbeidsmarkt, is voor mij het grote voordeel van het netwerk van Yacht”, vervolgt Bart. “Het IT-vak is heel breed en ondoorzichtig. Dan is het fijn om in gesprek te gaan met IT-trainees die voor andere opdrachtgevers aan andersoortige projecten werken. Het helpt me om na mijn traineeship een gerichte keus te maken. Daarnaast straalt de goede naam van Yacht ook op mij af. Goed werk van Yacht-trainees bij andere KLM-afdelingen, opende voor mij bijna letterlijk de deur naar de bagageafdeling van Schiphol. Hier kan ik écht het verschil maken, met als bonus een werkplek in een heel gave omgeving. Uitkijken op die vliegtuigen, dat is voor mij iedere keer weer een geluksmomentje.”

Wil jij net als IT-trainee Bart carrière maken bij topwerkgevers?Check onze IT-traineeships

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière