Hyperautomation lijkt de sleutel tot succes voor het automatiseren in financiële processen. Zeker nu nieuwe spelers op de markt toetreden, wordt duidelijk dat deze processen een digitaliseringsslag nodig hebben. Yacht verkent samen met NBA Opleidingen de impact van hyperautomation in de aankomende Best in Finance Masterclass. Hoogleraar en spreker Hajo Reijers en professionals Oscar Papôt en Marnix Wouters delen hun expertise en blikken vooruit op de aankomende masterclass.
Wat is hyperautomation?
Hyperautomation is een aanpak waarbij verschillende technologieën worden gecombineerd om processen te automatiseren en vooruit te brengen. Voorbeelden van deze technologieën zijn Robotic Process Automation (RPA), Artificial Intelligence (AI), Machine Learning, document understanding en data mining. De snelheid waarmee deze technologieën impact maken en tot nieuwe werkwijzen leiden, kenmerken deze aanpak.
Automatisering in Finance
Hyperautomation is een term die ongeveer drie jaar geleden voor het eerst opdook. Maar de technologieën die onderdeel zijn van deze aanpak bestaan al langer. Hajo Reijers - spreker en hoogleraar optimalisatie van werkprocessen aan de Universiteit Utrecht - legt uit hoe hyperautomation zijn toetreden maakte binnen Finance.
“Bij veel grote administratieve organisaties, zoals banken of uitvoeringsorganisaties, is de it-infrastructuur de laatste jaren steeds complexer geworden. We zien veel verschillende én verouderde it-systemen. Als je daarin een aanpassing wilt doorvoeren, ben je vaak aangewezen op de altijd overbelaste IT-afdeling.”
Hier ontstaat wrijving. De huidige maatschappelijke ontwikkelingen vragen organisaties om juist snel in te spelen op veranderingen. Dat lukt niet met deze huidige complexe IT-systemen. “Met de technologieën van hyperautomation hoef je die complexe IT-structuren vaak niet te veranderen. Ook zijn de technologieën gebruiksvriendelijk. Zo kun je als professional vaak tot op een bepaalde hoogte je eigen werk automatiseren. Daardoor ben je niet meer aangewezen tot de beschikbaarheid van je it-collega.” Die voordelen zorgen ervoor dat je met hyperautomation snel resultaat boekt.
Het succes van hyperautomation: leer van elkaars fouten
Hoewel hyperautomation de ideale oplossing lijkt, benadrukt Hajo dat ook deze aanpak valkuilen kent. “Vaak willen we iets snel voor elkaar krijgen, maar is er te weinig belangstelling om het proces vooraf helemaal in kaart te brengen. Of voor de evaluatie achteraf.”
Hyperautomation is een proces. Het heeft constant optimalisatie nodig. Juist door te leren van je eigen fouten en die van anderen bouw je kennis op en kan je hyperautomation tot een succes maken. “In de aankomende masterclass bespreek ik daarom een aantal mooie casussen. Zodat we van elkaar kunnen leren en je ziet welke resultaten hyperautomation kan opleveren.”
Combineren van technologieën: automatisering in de praktijk
Oscar Papôt - Product Owner RPA en Smart Document Understanding bij Randstad Groep - werkt al een paar jaar met hyperautomation en ziet waar deze aanpak in zijn organisatie toeleidt.
“De eerste stap die we zetten was om met RPA operationele handelingen te optimaliseren. Bijvoorbeeld het uitdraaien van rapportages of het ophalen en samenvoegen van data uit bron a en bron b. We zijn nu aangekomen bij de volgende stap: technologie combineren om keuzes te maken in complexere processen. Hier komt hyperautomation om de hoek kijken.”
Een concreet voorbeeld hiervan is het combineren van RPA met document understanding. “Met deze combinatie willen we dat als er bijvoorbeeld een brief van UWV binnenkomt, de software leest wat er in de brief staat en weet hoe deze informatie verwerkt moet worden in ons systeem.” Die informatie is daarna direct op te halen uit het systeem, zonder dat de brief fysiek gelezen hoeft te worden. Zo verandert hyperautomation hoe je processen uitvoert.
Waarom jij als financial meer over hyperautomation moet weten
Marnix Wouters, Financial bij Yacht vindt dat je als professional altijd je kennis moet verbreden en verdiepen. Als financial kijkt hij daarom uit naar de casussen in de masterclass.
“Het is altijd belangrijk om te studeren en te groeien. Anders sta je stil. Zeker nu onze rol als financial door automatisering steeds meer verandert. Ik vind dat je nieuwe ontwikkelingen moet begrijpen en dat je moet weten hoe je ermee verder kan. Kijk, robots bouwen kan ik niet. Maar als financial moet je wel de basis van deze aanpak begrijpen om future proof te zijn.”
Wat kun je verwachten van de Masterclass Best in Finance?
Artificial Intelligence, Machine Learning, RPA: het zijn termen die nogal wat ontzag inboezemen. “Toch zijn ze eigenlijk heel laagdrempelig in te zetten,” stelt Hajo. “Je moet gewoon durven om ermee aan de slag te gaan. Daarom leg ik in de masterclass uit wat de kern van deze technologieën is en kijken we hoe andere bedrijven deze toepassen. Dan zie je gelijk dat het eigenlijk allemaal niet zo spannend is.”
Ben jij klaar om je netwerk en kennis in finance een boost te geven?Sluit je aan bij onze community