Blog

Tussen de kaas en bloemen in het SCM&P traineeship

Author Image

Suzan van Assen

SCM&P Trainee Yacht

08 januari 2020

Header image

Oktober 2018 ben ik begonnen aan mijn SCM&P traineeship bij Yacht. Belangrijkste redenen? De mogelijkheid om bij verschillende bedrijven aan de slag te gaan, verschillende kanten van supply chain management uit te kunnen proberen én om mezelf te ontwikkelen. Inmiddels ben ik aan mijn derde opdracht begonnen; wat voor opdrachten heb ik gedaan hoe bevalt het traineeship mij tot nu toe?

Eerste opdrachten

Mijn eerste twee opdrachten waren bij de kaasgroothandel Zijerveld. Hier heb ik eerst met een net geïntroduceerd warehouse management systeem gewerkt om de processen in het magazijn aan te sturen, en vervolgens ben ik aan de slag gegaan als project manager emballage. De eerste rol was heel operationeel: het belangrijkste was ervoor zorgen dat alle klantorders op tijd klaar stonden. Ik kwam terecht in een team, waarin ik een hele duidelijke rol had. De tweede rol was strategischer en veel minder gedefinieerd. Ik heb daar in kaart gebracht hoe de emballagestromen nu geregeld werden, waar lekken zaten en vooral hoe we het hele proces kunnen verbeteren. Een uitdagende functie waarbij ik veel analyses heb gemaakt en veel met verschillende stakeholders te maken had. Doordat ik als buitenstaander in de organisatie zat kon ik helderder naar zaken kijken. Veel dingen werden gedaan omdat dat altijd al zo ging, en daardoor werd er nauwelijks over nagedacht of dat wel de beste manier was.

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het traineeship is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik een coach vanuit Yacht en vanuit Ken & Ben (het opleidingsinstituut waar Yacht mee samen werkt), trainingen en intervisies. Ik heb bijvoorbeeld training gehad over hoe ik van nature communiceer, en hoe ik dat aan kan passen aan de stijl van de ander. Tijdens de training zag je ook heel goed de verschillende stijlen bij verschillende mensen, wat hielp om die stijlen beter te herkennen.

Trainingen en intervisie

Deze trainingen doe je met een groep van twaalf mede-trainees, uit verschillende vakgebieden. Je komt hierdoor buiten je eigen ‘supply chain bubbel’, en ziet hoe het er bij de andere disciplines aan toe gaat. Ik vind het voor de trainingen en intervisie heel waardevol om een gemixte groep te hebben, omdat je veel van elkaar kunt leren. Zo bespreek je bij intervisie dingen waar je op je opdracht tegenaan loopt, en help je elkaar om hier beter mee om te gaan en het op te lossen. Iedereen heeft net een andere invalshoek, waardoor je tips krijgt waar je zelf niet op was gekomen en elkaar verder kunt helpen.

Wat vind ik belangrijk?

Ik heb in het eerste jaar al ontzettend veel geleerd over wie ik ben, waar ik goed in ben, wat ik graag wil ontwikkelen en wat ik belangrijk vind. Dit heeft er onder andere toe geleid dat ik in mijn tweede jaar aan een leidinggevende functie ben begonnen, als team manager logistiek bij Royal Floraholland. Hier ben ik met mijn team verantwoordelijk voor de ontvangst van alle bloemen en planten, en zorgen we ervoor dat ze klaar staan om geveild te worden of direct naar de klant te gaan.

Team

Mijn team is rond de leeftijd van mijn ouders; best wel een uitdaging als je net begonnen bent met werken. Ik vind het super tof dat ik deze kans krijg en heb in de eerste paar maanden al ontzettend veel geleerd.

Zelf heb ik nog geen idee wat er na de kaas en bloemen volgt (stroopwafels wellicht?) Wel weet ik dat ik tijdens mijn huidige opdracht opnieuw ontzettend veel ga leren, en de steile leercurve van afgelopen jaar door kan zetten.

Wil jij net als Suzan het verschil maken bij opdrachtgevers in SCM&P? Ontdek de kracht van ons netwerk.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Kom naar een van onze Business Courses Banner

Kom naar een van onze Business Courses

Ontdek de mogelijkheden van het Yacht traineeship tijdens de Business Course. En maak kennis met de trainees, onze talent consultants en de #schoolofwork.

Meld je nu aan