Zzp screening en contracteren: snel, makkelijk én compliant Cover

Zzp screening en contracteren: snel, makkelijk én compliant

Huurt jouw organisatie zzp’ers in? Of ben je zzp’er? Dan wil je dat alles rondom een opdracht goed geregeld is en beide partijen geen risico’s lopen. Met zzp contractmanagement ontzorgen wij opdrachtgevers en zelfstandigen met screening, contractering, administratie en facturatie. Altijd conform de nieuwste wet- en regelgeving. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op.

Zzp contractmanagement via Yacht: compliant en efficiënt 

Zzp contractmanagement is een service van Yacht Inhouse Services (YIS) en Yacht Externen Management (YEM) waarbij het contracteren van door de organisatie zelf geworven zzp’ers uit handen wordt genomen. Als tussenpersoon ondersteunen we bij het opstellen van een contract en nemen we de administratie uit handen. Ook controleren we of de opdrachtgever en zzp’er compliant zijn aan de wet DBA middels screening. Indien gewenst kunnen we ook adviseren over de vormgeving van een compliant zzp-opdracht en werving en selectie uit handen nemen.

Screening van zzp’ers: waarom en hoe werkt het? 

Sinds 1 mei 2016 is de wet DBA van kracht. Het doel van deze wetgeving is om schijnzelfstandigheid te bestrijden en opdrachtgevers samen met zzp’ers verantwoordelijk te maken voor de juiste afdracht van premies en belastingen. Om het risico op schijnzelfstandigheid (mogelijk leidend tot claims) te minimaliseren, screenen we zzp’ers aan de hand van 5 beheersmaatregelen. Deze worden ook wel de 5 O’s genoemd en bestaan uit de volgende checks:

 1. Opdracht: is de opdrachtomschrijving SMART, bevat het een resultaatverplichting en komt het overeen met de werkelijke gang van zaken?
 2. Omgeving: is de werkomgeving vrij van gezag?
 3. Ondernemerschap: een check op een geldig KvK uittreksel, BTW-id nummer en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 4. Omvang: check op werkverleden van de zzp’er en huidige opdrachtduur.
 5. Overeenkomst: check op overeenkomst en gebruik goedgekeurde (model)overeenkomst.

Deze maatregelen zijn samengevoegd in een modelovereenkomst en goedgekeurd door de fiscus.

Als opdrachtgever en zzp’er aan de 5 O’s voldoen, ontvangt de zzp'er een modelovereenkomst die door de belastingdienst is goedgekeurd. Zolang beide partijen volgens deze overeenkomst werken, zijn ze beschermd tegen naheffingen en claims van de belastingdienst (premies, loonbelastingen en boetes).

Download de paper: grip op Inhuur Banner

Download de paper: grip op Inhuur

Wil jij ook je inhuurproces in deze schaarse arbeidsmarkt naar een next level brengen? Download nu onze paper! Hierin lees je de ervaringen en uitdagingen van 4 organisaties over hun inhuurproces.

Download de paper

Meer weten over contractmanagement?

Neem dan contact op met

contactperson Image

Roderik Visser

Client Solutions Manager

Veelgestelde vragen over zzp contractmanagement

Wat is zzp contractmanagement?

Zzp contractmanagement is een service van Yacht Inhouse Services (YIS) en Yacht Externen Management (YEM) waarbij het contracteren van zzp’ers uit handen wordt genomen. Als tussenpersoon ondersteunen we bij het opstellen van een contract en nemen we de administratie uit handen. Ook controleren we of de opdrachtgever en zzp’er compliant zijn aan de wet DBA middels screening. Indien gewenst kunnen we ook de vormgeving van de opdracht en werving en selectie uit handen nemen.

Waarom screening van zzp’ers?

Met screening van zzp’ers minimaliseren we het risico op schijnzelfstandigheid en daarmee mogelijke naheffingen en claims. YIS en YEM screenen opdrachtgever en zzp’er aan de hand van 5 beheersmaatregelen. Deze beheersmaatregelen zijn samengevoegd in een modelovereenkomst en goedgekeurd door de fiscus. Zo weten opdrachtgever en zpp’er zeker dat ze voldoen aan de wet DBA.

Wat zijn veelgebruikte screening checks?

 • Identiteit: controleren van identiteit middels een geldig rijbewijs of paspoort
 • KvK-uittreksel: overzicht van bedrijfsgegevens, informatie over de rechtspersoon en onderneming
 • BTW: check op status en geldigheid van het BTW-nummer
 • Bankrekening: controleren van bankgegevens
 • Referenties: opvragen van referenties bij voormalige werkgevers
 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: hoogte van de dekking
 • Opdrachtomschrijving: (SMART, met inspannings- of resultaatverplichting, geen functieprofiel)
   

Wat doet Yacht nog meer op het gebied van HR-dienstverlening?

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Met recruitment helpen wij je verder met de werving en selectie van vast personeel, detachering van interim-professionals, het aantrekken van hoogopgeleide talenten via Yacht trainees en het vinden van zzp’ers via ons uitgebreide netwerk. Via HR-service lossen wij inhuurvraagstukken op, bijvoorbeeld rondom contract- en leveranciersmanagement. Lees hier alles over onze HR-dienstverlening.

Wat zijn jullie Algemene Voorwaarden?

Voor elke samenwerking zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. Je kunt ze hier downloaden en bekijken.