Sales consultant Cover

Sales consultant

Ben jij een commerciële topper, heb je de beste netwerkskills en heb je een vlotte babbel? Word dan sales consultant. Als sales consultants ben je daadkrachtig en weet je iedereen te overtuigen van de meerwaarde van een product of dienst. Nieuwsgierig? Check dan al onze sales consultant vacatures en lees meer over de verantwoordelijkheden, uitdagingen en het salaris van een sales consultant.

Werken als sales consultant

Als sales consultant ben je de expert in het verkopen van producten en diensten. Met jouw deskundigheid geef je klanten advies over producten die ze al hebben afgenomen en door nieuwe producten te verkopen. Als sales consultant ben je verantwoordelijk voor het verkoopproces en de informatievoorziening aan de (potentiële) klant. 

Als sales consultant ken je de behoeften van je klanten en de markt. Jij bent de verbindende kracht  tussen die markt en de organisatie. Zo train je ambitieuze sales professionals of ben je betrokken bij het maken van verkooppresentaties en productbrochures. Ook adviseer je product owners over de ontwikkeling van nieuwe en bestaande producten. 

Bekijk onze sales consultant vacatures

Wat doet een sales consultant?

Als sales consultant breng je de verkoopprestaties van toonaangevende bedrijven naar een hoger niveau. Ook wil je het maximale resultaat behalen met hun omzet. 

Als sales consultant geef je advies over verschillende aspecten van verkoop, zoals strategieën, processen, technologieën en trainingen. Daarnaast analyseer je de verkoopresultaten, je brengt de sterke en zwakke punten in kaart en je stelt vervolgens oplossingen voor om de prestaties te verbeteren. Ook help je bij het implementeren van nieuwe verkoopmethoden, het trainen van het sales team en het ontwikkelen van effectieve verkoopstrategieën om klanten aan te trekken en te behouden.

Wat is het takenpakket van een sales consultant?

Als sales consultant ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Je evalueert de huidige verkoopprestaties door de verkoopgegevens, trends en statistieken te analyseren; 
 • Op basis van analyses, stel je strategieën op om de verkoop te stimuleren; 
 • Je helpt bij het implementeren van de voorgestelde oplossingen door het trainen van het sales team, de introductie van nieuwe verkoopmethoden of het implementeren van nieuwe technologieën; 
 • Je onderhoudt de relaties met klanten en je biedt ondersteuning en advies om klanttevredenheid te verhogen en langdurige relaties op te bouwen; 
 • Je rapporteert de voortgang van verkoop initiatieven en je evalueert de effectiviteit van toegepaste strategieën; 
 • Je voert marktonderzoek en concurrentieanalyse uit, zodat je inzicht krijgt  in de markt en de positionering van jouw bedrijf daarin.

Wat zijn de uitdagingen van een sales consultant?

Als sales consultant krijg je te maken met de onderstaande uitdagingen: 

 • De concurrentie in de markt kan een uitdaging zijn, vooral bij het binnenhalen van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten; 
 • Veranderende marktomstandigheden in consumentenvoorkeuren, technologieën of economische omstandigheden, vraagt continue om aanpassing en innovatie; 
 • Het vinden van kwalitatieve leads en het omzetten ervan in daadwerkelijke verkoopkansen; 
 • Sommige producten of diensten hebben lange verkoopcycli, waarbij het tijd en moeite kost om potentiële klanten te overtuigen en deals te sluiten; 
 • Weerstand tegen verandering is essentieel in een organisatie, vooral bij het implementeren van nieuwe verkoopstrategieën of technologieën.
 • Het behouden van bestaande klanten en het stimuleren van herhaalde aankopen is een uitdaging, vooral in een competitieve markt waar klanten gemakkelijk kunnen overstappen naar concurrenten.

Wat is het gemiddelde sales consultant salaris?

Een sales consultant verdient in Nederland ongeveer tussen de €2.600,- en €4.000,- bruto per maand. Heb je meer werkervaring? Of werk je bij grote bedrijven of in sectoren met hoge winstmarges? Dan kan je zeker een salaris van meer dan € 70.000,- bruto per jaar verwachten. Daarnaast kan je ook nog rekenen op bonussen en commissies die een aanzienlijk deel uitmaken van jouw totale compensatiepakket. Dit is vooral omdat de beloning van een sales consultant vaak gekoppeld is aan je prestaties en verkoopsuccessen.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig om sales consultant te worden? 

Er zijn geen specifieke opleidingsvereisten om een sales consultant te worden. Het is wel handig om een bacheloropleiding in Bedrijfskunde, marketing of economie te volgen. Zo ontwikkel je een brede basis in marketingstrategieën en verkooptechnieken.

Ook is het essentieel om (online) trainingen en cursussen in sales te volgen. Zo vergroot jij jouw verkoopvaardigheden, klantrelatiebeheer en onderhandelingstechnieken. Daarnaast is het succes in sales vaak afhankelijk van jouw persoonlijke eigenschappen zoals communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht, doorzettingsvermogen en een proactieve houding. Voor startende sales consultants is het belangrijk om deze vaardigheden te ontwikkelen en vervolgens te tonen. 

Hoe kun je je omscholen of bijscholen tot sales consultant?

Wil je je laten omscholen of bijscholen tot een sales consultant? Er zijn dan vele mogelijkheden om carrière te maken in de verkoop.  Volg allereerst een masteropleiding of doe een online training of cursus om je verkooptalent verder te ontwikkelen. 

Wil jij je carrière als sales consultant naar een hoger niveau tillen? Blijf dan continue op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en verkooptechnieken. Ook kan je zelf je kennis en expertise vergroten door certificeringen, zoals Certified Sales Professional (CSP) of Certified Sales Executive (CSE) te behalen.

Tenslotte is het essentieel om je aan te sluiten bij een community van andere professionals in marketing, communicatie en sales. Zo spar je over actuele thema’s en kan je deelnemen aan inspirerende events en bijeenkomsten. 

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière

Welke vaardigheden heb je nodig als sales consultant?

Als sales consultant beschik je over de onderstaande vaardigheden die essentieel zijn voor succes in je carrière: 

 • Communicatieve vaardigheden:
  Je communiceert effectief met klanten. Je luistert naar de behoeften van klanten en je legt producten of diensten uit; 
 • Overtuigingskracht:
  Je weet potentiële klanten te overtuigen om jouw producten of diensten te kopen; 
 • Netwerken:
  Het opbouwen en onderhouden van sterke klantrelaties is essentieel voor succes in de verkoop. Je toont empathie, je wekt vertrouwen en je biedt uitstekende klantenservice; 
 • Onderhandelen:
  Je onderhandelt vaak over prijzen, voorwaarden en andere aspecten van de verkoop; 
 • Organisatorisch talent:
  Je beheert meerdere klanten, deals en taken. Daarom ben je de beste in plannen en prioriteren van taken; 
 • Analytisch:
  Je analyseert marktgegevens, concurrentie-informatie en verkoopresultaten, zodat je inzicht hebt in gegevens en trends om verkoopstrategieën te ontwikkelen; 
 • Doorzettingsvermogen:
  Jouw doorzettingsvermogen en veerkracht zijn cruciaal om met afwijzingen om te gaan en door te blijven gaan, zelfs als het moeilijk wordt;
 • Technologische vaardigheden:
  Je hebt basiskennis van verkoopgerelateerde technologieën zoals CRM-systemen, presentatietools en communicatieplatforms. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een sales consultant?

Als sales consultant heb je vele carrièremogelijkheden om verder te groeien en je loopbaan naar een hoger niveau te tillen. Zo kan je doorgroeien naar senior sales consultant en heb je meer verantwoordelijkheden, leid je een teams en werk je aan complexere projecten.

Vervolgens kan je ook carrière maken als sales manager.  In deze rol ben je  verantwoordelijk voor het leiden en motiveren van een team van ambitieuze sales professionals, stel je verkoopdoelen op en ontwikkel je strategieën om deze doelen te bereiken.

Ook behoort de functie van accountmanager, sales trainer en sales operations manager tot de  carrièremogelijkheden voor een sales consultant.

Waar werkt een sales consultant?

Als sales consultant werk je bij een commercieel bedrijf dat een dienst of product aan klanten verkoopt. Er zijn veel verschillende sectoren die sales consultants nodig hebben. Denk aan IT-bedrijven, verzekeraars, fabrieken en banken. Als je als externe sales consultant werkzaam bent, werk je bij vergelijkbare bedrijven, maar dan vaak op tijdelijke basis. Je wordt gedetacheerd of je bent freelancer. 

Met wie werk je samen als sales consultant?

Als sales consultant ben jij een echte teamplayer. Je werkt namelijk met vele experts samen. Denk hierbij aan andere sales consultants, maar ook met sales executive, sales managers en commercieel recruiters.

Daarnaast sta je in de organisatie ook in contact met experts die deze dienst leveren. Bij een marketingbureau werk je dansamen met de marketing manager of de SEO specialist.

Voordelen werken als sales consultant via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je verschillende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goede ontwikkelmogelijkheden waarbij we het 70/20/10-principe hanteren. Je leert 70% zelf, tijdens je opdracht 20% peer-to-peer review en 10% aan opleidingen en trainingen;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Onderdeel van ons netwerk & je krijgt ook een NIMA-membership.

Bekijk onze sales consultant vacatures

Veelgestelde vragen over sales consultants

Wat is het verschil tussen een interne en een externe sales consultant?

Een interne sales consultant werkt bij een commercieel bedrijf. Hij vindt nieuwe klanten voor de producten of diensten van de organisatie en onderhoudt een goede band met bestaande klanten. Een externe sales consultant is een professional die wordt ingehuurd door een commercieel bedrijf. Hij traint en adviseert salesmedewerkers om zo de omzet van een bedrijf te vergroten.

Wat zijn doorgroeimogelijkheden voor een sales consultant?

Een interne sales consultant kan doorgroeien tot een externe sales consultant. Het is vanuit zijn positie ook mogelijk om een sales representative, sales executive of sales manager te worden. 

Hoe word je een sales consultant?

De meeste sales consultants volgen een hbo-opleiding Bedrijfskunde of Marketing, Sales & Communicatie. Daarnaast heb je de mogelijkheid een master te volgen in een soortgelijke richting. Een universitaire opleiding volgen is niet noodzakelijk, maar maakt doorgroeien vaak makkelijker.

Wat verdient een sales consultant?

Een sales consultant verdient in 2023 in Nederland maandelijks een brutoloon dat tussen de €2.600 en de €4.000 in ligt. Het loon hangt onder andere af van ervaring, exacte functie, opleiding en het type organisatie.

Hoe vind ik een baan als sales consultant?

Check onze vacatures voor sales consultant of neem contact op.